Volt egyszer egy Ifipark... című könyv 10 legjobb idézete

2017. szeptember 30.  ·     ·  koncert.hu

A Volt egyszer egy Ifipark... című kiadvány – a 2015-ben a Várkert Bazárban rendezett, azonos című tárlat anyagából készült katalógus – immáron a második kiadását ünnepli. Gasztronómia, öltözködés, hangszertörténet, a park egykori emblematikus koncertjei – csak hogy párat említsünk a feldolgozott témák közül.

Fotó: Fortepan

S hogy megmutassuk, mennyi érdekesség, nosztalgia, információ gyűlt össze az Ifipark kapcsán e könyv lapjain, kiválogattunk belőle 10, a korra és a kiadványra is jellemző részletet:

ÍME!

A belépés feltétele volt – az ötforintos belépőjegy megváltásán túl – az előírásszerű, rendezett megjelenés is. A fiúk számára kötelező volt a rövid, "sportos" frizura, valamint az öltöny és a nyakkendő viselése, a lányokat csak szoknyában engedték be a Parkba.

A fiatalok által jól ismert helyek voltak például a Bambi, a Csendes, a Fény presszó vagy a Műegyetemi espresso. Utóbbiban 1965-ben egy üveg Bambinak 1,80 forint volt az ára, ha viszont zene is szólt, 2 forintot kértek érte.

Óriási lökést adott a kor népszerű folyóirata, az Ezermester magazin 1957. szeptemberi számában megjelent cikk, amely részletes útmutatót adott arról, hogyan kell házilag elektromos gitárt fabrikálni.

A színes, virágmintás ingű, hippiöltözetű ifjak közül néhánynak sikerült bejutnia a Parkba, erről azonban az állambiztonság is tudomást szerzett. Őket galeritagoknak állította be a Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnöksége, és fennen hangoztatta, hogy ezeknek az elemeknek nem szabad engedményt tenni, és velük mihamarabb le kell számolni.

Parízeres zsemlén és langyos sörön kívül nem lehetett mást fogyasztani, a fiúk különböző furfanggal rejtették az öltönyük zsebébe és bélésébe a laposüvegeket... Minden tiltást kijátszottunk, a fiúk zsebre vágták a nyakkendőjüket, mi pedig térd fölé gumiztuk a szoknyánkat.

Rajnák alakja egy nemzedék számára lett fogalom. Cseh Tamás és Bereményi Géza dalt írt róla, sőt a "Megáll az idő" ellenszenves igazgató szereplője is róla kapta a nevét, de szerepel Koltay Gábor "Volt egyszer egy ifipark" című, 1984-es filmjében.

A Bergendy komolyan vette, hogy a pop szabadidős tevékenység, a napfényes funkyt, a mustársárga és püspöklila palástokat részesítették előnyben. Demjén Rózsi azonban – akit Bergendy Pista kapart ki az undergroundból – imádta a "szado-mazós" bőrszerkókat is.

Azok a fiatalok, akiket nem engedtek be az Ifjúsági Parkba farmernadrágjuk, hosszú hajviseletük, hippi külsejük miatt, a Park fölött ma is megtalálható nagy fánál gyülekeztek. Ők voltak a Nagyfa galeri... meghatározó tagjait államellenes izgatás miatt 1970. február 16-án – nyolc hónap és két év közötti, letöltendő (aszerk-koncert.hu)  – börtönbüntetésre ítélték.

Rezső annyira verte a dobját, hogy a pergő bőre beszakadt. Drága mulatság volt neki ez a buli. Kitépte a bőrt a keretből, kiállt a színpad szélére és teátrális mozdulatokkal az ott állók közé dobta a darabokat. Azt kiáltotta:" Vegyétek és vigyétek, ez a dobom teste!"

A hideg miatt kivételes óvintézkedésekre volt szükség. Az együttes cájgjához hőlégfúvókat állítottak be, a színpadot pedig befedték és fűtötték. A többezres tömeg mindenesetre bemelegíthette a teret, mert Révész Sándor a végén már trikóban énekelt. Ez volt az Ifipark történetében az egyetlen téli szabadtéri koncert. A Piramis állítólag háromszoros gázsit kapott érte.

Az a helyzet, hogy hazudtunk. Mármint a címben. Nem ez kiadvány 10 legjobb részlete. Gyakorlatilag ide lehetne másolni az egészet, annyi remek sztori és beszédes korrajz van benne. Plusz fotók, naná. 3500 forint, jócskán több, mint amennyibe a beugró került anno az Ifiparkba... De nekünk elhihetitek, megéri. Annak, aki átélte, azért, mert rengeteg dolgot felidézhet, a fiatalabbak számára pedig azért nagyon fontos olvasmány, mert kiderül belőle, hogy milyen komoly akadályok ellenére nőtte ki magát egy olyan zenész generáció, akik a mai napig meghatározzák a könnyűzenét – és még sok minden mást Magyarországon...

Volt egyszer egy Ifipark...
Rózsavölgyi és Társa, 2017
Szerkesztette: Vass Norbert

A kötet az NKA Cseh Tamás Programjának keretében készült.

 

 

 

Volt egyszer egy Ifipark, könyv, retró, Cseh Tamás Program, CSTP, Ifipark, Piramis, Demjén Ferenc

 

 

Szólj hozzá!


Rúzsa Magdi hazalátogatott szülőfalujába

Rúzsa Magdi hazalátogatott szülőfalujába

A Facebook oldalunkon tegnap mutattuk meg Rúzsa Magdi új klipjét – most a történetét is hozzáadjuk...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A legtitokzatosabb francia világsztár – Mireille Mathieu

Tizenegy nyelven énekel, 150 millió albumot adott el és olyan világsztárokkal állt színpadra mint, Julio Iglesias, Tom Jones, Paul Anka és Elvis Presley. Mireille Mathieu személyében a világ egyik legsikeresebb, mégis legszerényebb és egyben legtitokzatosabb énekesnője látogat el 2020. március 3-án Magyarországra. Íme, néhány...

A Depeche Mode, a Motörhead, a Nine Inch Nails és Whitney Houston is bekerülhet a Hírességek Csarnokába

Október van, tehát ideje volt összeállítani azt a 16 fős mezőnyt a 2020-as Rock & Roll Hall of Fame szavazáshoz, amelyben olyan előadókkal, zenekarokkal találkozhatunk, mint a Depeche Mode, a Nine Inch Nails, a The Notorious B.I.G., a Judas Priest, Whitney Houston vagy a Kraftwerk.

A dalszerzők nem adtak engedélyt az ismert melódiák felhasználására a készülő Grease-sorozatban

John Travolta és Olivia Newton John 1978-as legendás musical-je visszatér a filmvászonra az HBO MAX saját gyártású sorozataként, „Grease: Rydell High” címmel.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek