Volt egyszer egy Ifipark... című könyv 10 legjobb idézete

2017/09/30  ·     ·  koncert.hu

A Volt egyszer egy Ifipark... című kiadvány – a 2015-ben a Várkert Bazárban rendezett, azonos című tárlat anyagából készült katalógus – immáron a második kiadását ünnepli. Gasztronómia, öltözködés, hangszertörténet, a park egykori emblematikus koncertjei – csak hogy párat említsünk a feldolgozott témák közül.

Fotó: Fortepan

S hogy megmutassuk, mennyi érdekesség, nosztalgia, információ gyűlt össze az Ifipark kapcsán e könyv lapjain, kiválogattunk belőle 10, a korra és a kiadványra is jellemző részletet:

ÍME!

A belépés feltétele volt – az ötforintos belépőjegy megváltásán túl – az előírásszerű, rendezett megjelenés is. A fiúk számára kötelező volt a rövid, "sportos" frizura, valamint az öltöny és a nyakkendő viselése, a lányokat csak szoknyában engedték be a Parkba.

A fiatalok által jól ismert helyek voltak például a Bambi, a Csendes, a Fény presszó vagy a Műegyetemi espresso. Utóbbiban 1965-ben egy üveg Bambinak 1,80 forint volt az ára, ha viszont zene is szólt, 2 forintot kértek érte.

Óriási lökést adott a kor népszerű folyóirata, az Ezermester magazin 1957. szeptemberi számában megjelent cikk, amely részletes útmutatót adott arról, hogyan kell házilag elektromos gitárt fabrikálni.

A színes, virágmintás ingű, hippiöltözetű ifjak közül néhánynak sikerült bejutnia a Parkba, erről azonban az állambiztonság is tudomást szerzett. Őket galeritagoknak állította be a Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnöksége, és fennen hangoztatta, hogy ezeknek az elemeknek nem szabad engedményt tenni, és velük mihamarabb le kell számolni.

Parízeres zsemlén és langyos sörön kívül nem lehetett mást fogyasztani, a fiúk különböző furfanggal rejtették az öltönyük zsebébe és bélésébe a laposüvegeket... Minden tiltást kijátszottunk, a fiúk zsebre vágták a nyakkendőjüket, mi pedig térd fölé gumiztuk a szoknyánkat.

Rajnák alakja egy nemzedék számára lett fogalom. Cseh Tamás és Bereményi Géza dalt írt róla, sőt a "Megáll az idő" ellenszenves igazgató szereplője is róla kapta a nevét, de szerepel Koltay Gábor "Volt egyszer egy ifipark" című, 1984-es filmjében.

A Bergendy komolyan vette, hogy a pop szabadidős tevékenység, a napfényes funkyt, a mustársárga és püspöklila palástokat részesítették előnyben. Demjén Rózsi azonban – akit Bergendy Pista kapart ki az undergroundból – imádta a "szado-mazós" bőrszerkókat is.

Azok a fiatalok, akiket nem engedtek be az Ifjúsági Parkba farmernadrágjuk, hosszú hajviseletük, hippi külsejük miatt, a Park fölött ma is megtalálható nagy fánál gyülekeztek. Ők voltak a Nagyfa galeri... meghatározó tagjait államellenes izgatás miatt 1970. február 16-án – nyolc hónap és két év közötti, letöltendő (aszerk-koncert.hu)  – börtönbüntetésre ítélték.

Rezső annyira verte a dobját, hogy a pergő bőre beszakadt. Drága mulatság volt neki ez a buli. Kitépte a bőrt a keretből, kiállt a színpad szélére és teátrális mozdulatokkal az ott állók közé dobta a darabokat. Azt kiáltotta:" Vegyétek és vigyétek, ez a dobom teste!"

A hideg miatt kivételes óvintézkedésekre volt szükség. Az együttes cájgjához hőlégfúvókat állítottak be, a színpadot pedig befedték és fűtötték. A többezres tömeg mindenesetre bemelegíthette a teret, mert Révész Sándor a végén már trikóban énekelt. Ez volt az Ifipark történetében az egyetlen téli szabadtéri koncert. A Piramis állítólag háromszoros gázsit kapott érte.

Az a helyzet, hogy hazudtunk. Mármint a címben. Nem ez kiadvány 10 legjobb részlete. Gyakorlatilag ide lehetne másolni az egészet, annyi remek sztori és beszédes korrajz van benne. Plusz fotók, naná. 3500 forint, jócskán több, mint amennyibe a beugró került anno az Ifiparkba... De nekünk elhihetitek, megéri. Annak, aki átélte, azért, mert rengeteg dolgot felidézhet, a fiatalabbak számára pedig azért nagyon fontos olvasmány, mert kiderül belőle, hogy milyen komoly akadályok ellenére nőtte ki magát egy olyan zenész generáció, akik a mai napig meghatározzák a könnyűzenét – és még sok minden mást Magyarországon...

Volt egyszer egy Ifipark...
Rózsavölgyi és Társa, 2017
Szerkesztette: Vass Norbert

A kötet az NKA Cseh Tamás Programjának keretében készült.

 

 

 

Volt egyszer egy Ifipark, könyv, retró, Cseh Tamás Program, CSTP, Ifipark, Piramis, Demjén Ferenc

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek