Volt egyszer egy Ifipark... című könyv 10 legjobb idézete

2017/09/30  ·     ·  koncert.hu

A Volt egyszer egy Ifipark... című kiadvány – a 2015-ben a Várkert Bazárban rendezett, azonos című tárlat anyagából készült katalógus – immáron a második kiadását ünnepli. Gasztronómia, öltözködés, hangszertörténet, a park egykori emblematikus koncertjei – csak hogy párat említsünk a feldolgozott témák közül.

Fotó: Fortepan

S hogy megmutassuk, mennyi érdekesség, nosztalgia, információ gyűlt össze az Ifipark kapcsán e könyv lapjain, kiválogattunk belőle 10, a korra és a kiadványra is jellemző részletet:

ÍME!

A belépés feltétele volt – az ötforintos belépőjegy megváltásán túl – az előírásszerű, rendezett megjelenés is. A fiúk számára kötelező volt a rövid, "sportos" frizura, valamint az öltöny és a nyakkendő viselése, a lányokat csak szoknyában engedték be a Parkba.

A fiatalok által jól ismert helyek voltak például a Bambi, a Csendes, a Fény presszó vagy a Műegyetemi espresso. Utóbbiban 1965-ben egy üveg Bambinak 1,80 forint volt az ára, ha viszont zene is szólt, 2 forintot kértek érte.

Óriási lökést adott a kor népszerű folyóirata, az Ezermester magazin 1957. szeptemberi számában megjelent cikk, amely részletes útmutatót adott arról, hogyan kell házilag elektromos gitárt fabrikálni.

A színes, virágmintás ingű, hippiöltözetű ifjak közül néhánynak sikerült bejutnia a Parkba, erről azonban az állambiztonság is tudomást szerzett. Őket galeritagoknak állította be a Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnöksége, és fennen hangoztatta, hogy ezeknek az elemeknek nem szabad engedményt tenni, és velük mihamarabb le kell számolni.

Parízeres zsemlén és langyos sörön kívül nem lehetett mást fogyasztani, a fiúk különböző furfanggal rejtették az öltönyük zsebébe és bélésébe a laposüvegeket... Minden tiltást kijátszottunk, a fiúk zsebre vágták a nyakkendőjüket, mi pedig térd fölé gumiztuk a szoknyánkat.

Rajnák alakja egy nemzedék számára lett fogalom. Cseh Tamás és Bereményi Géza dalt írt róla, sőt a "Megáll az idő" ellenszenves igazgató szereplője is róla kapta a nevét, de szerepel Koltay Gábor "Volt egyszer egy ifipark" című, 1984-es filmjében.

A Bergendy komolyan vette, hogy a pop szabadidős tevékenység, a napfényes funkyt, a mustársárga és püspöklila palástokat részesítették előnyben. Demjén Rózsi azonban – akit Bergendy Pista kapart ki az undergroundból – imádta a "szado-mazós" bőrszerkókat is.

Azok a fiatalok, akiket nem engedtek be az Ifjúsági Parkba farmernadrágjuk, hosszú hajviseletük, hippi külsejük miatt, a Park fölött ma is megtalálható nagy fánál gyülekeztek. Ők voltak a Nagyfa galeri... meghatározó tagjait államellenes izgatás miatt 1970. február 16-án – nyolc hónap és két év közötti, letöltendő (aszerk-koncert.hu)  – börtönbüntetésre ítélték.

Rezső annyira verte a dobját, hogy a pergő bőre beszakadt. Drága mulatság volt neki ez a buli. Kitépte a bőrt a keretből, kiállt a színpad szélére és teátrális mozdulatokkal az ott állók közé dobta a darabokat. Azt kiáltotta:" Vegyétek és vigyétek, ez a dobom teste!"

A hideg miatt kivételes óvintézkedésekre volt szükség. Az együttes cájgjához hőlégfúvókat állítottak be, a színpadot pedig befedték és fűtötték. A többezres tömeg mindenesetre bemelegíthette a teret, mert Révész Sándor a végén már trikóban énekelt. Ez volt az Ifipark történetében az egyetlen téli szabadtéri koncert. A Piramis állítólag háromszoros gázsit kapott érte.

Az a helyzet, hogy hazudtunk. Mármint a címben. Nem ez kiadvány 10 legjobb részlete. Gyakorlatilag ide lehetne másolni az egészet, annyi remek sztori és beszédes korrajz van benne. Plusz fotók, naná. 3500 forint, jócskán több, mint amennyibe a beugró került anno az Ifiparkba... De nekünk elhihetitek, megéri. Annak, aki átélte, azért, mert rengeteg dolgot felidézhet, a fiatalabbak számára pedig azért nagyon fontos olvasmány, mert kiderül belőle, hogy milyen komoly akadályok ellenére nőtte ki magát egy olyan zenész generáció, akik a mai napig meghatározzák a könnyűzenét – és még sok minden mást Magyarországon...

Volt egyszer egy Ifipark...
Rózsavölgyi és Társa, 2017
Szerkesztette: Vass Norbert

A kötet az NKA Cseh Tamás Programjának keretében készült.

 

 

 

Volt egyszer egy Ifipark, könyv, retró, Cseh Tamás Program, CSTP, Ifipark, Piramis, Demjén Ferenc

 

 

Szólj hozzá!


Van egy sztorid a Fishingről?

Van egy sztorid a Fishingről?

Biztosan van, több is, de ha kíváncsi vagy Beck Zoltán, Egyedi Péter, Fekete Giorgio, Leskovics Gábor „Lecsó” és Péterfy Bori történeteire, a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Visszatér Budapestre Sir Rod Stewart

2018-ban ott voltunk az arénás koncertjén, aztán pár évvel később is erre járt: nem megerősített infók szerint énekelt egy puccos esküvőn mintegy 300 milláért – de most megint mindenkinek dalolni fog, nem csak az ifjú párnak: a legnagyobb slágerit hozza el 2024. június 22-én lép az MVM Dome-ba.

Az A38-on ad koncertet a progrock svéd legendája, amelynek magyar dobosa is volt

A The Flower Kings európai lemezbemutató turnéra indul, mely során Magyarországon is fellépnek: a koncert az A38 hajón lesz, 2023. október 11-én.

Magasabb szintere emeli az űrpogót az Elefánt

A zenekartól egyáltalán nem áll távol a kísérletezés, így született meg az a különleges koncepció is, amelynek magját az űr adja, és a témát különféle perspektívák mentén haladva dolgozza fel – mindezt szeptember 30-án a Budapest Parkban tapasztalhatják meg a vállalkozó szellemű asztronauták.
Új koncertek