10 évig készült a hiperkarma legújabb dala – klip is is jár hozzá

2021/08/07  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

21 éve állt először színpadra állt a hiperkarma. A hazai alternatív zene egyik legnagyobb hatású zenekara a jeles alkalomból egy vadonatúj dallal, illetve egy hozzá készült klippel jelentkezik, augusztus 12-én pedig születésnapi koncertet adnak a Budapest Parkban, ahol élőben is felcsendül A Falon Túl.

10 évig készült a hiperkarma legújabb dala – klip is is jár hozzá

“Ez volt mind közül az első, a legszebb nyár” - emlékszik vissza a több mint két évtizeddel ezelőtti kezdetekre a hiperkarma frontembere, Bérczesi Robi. De nem csak a zenekar, hanem új daluk is rendkívül hosszú és kacskaringós utat járt be, A Falon Túl című szerzeményük története ugyanis tíz évvel ezelőtt indult. Az évek során rengeteg tempó- és szerkezeti váltáson esett át, mire elnyerte a mai, végső formáját. Abból a szempontból is különlegesnek számít, hogy itt az énekdallam lett készen elsőnek. Erről Bérczesi a következőképp mesél:

“Ez a nehezebbik módja a szövegírásnak, hiszen egy megírt dallam ritmusára írni jóval kevesebb szabadságot enged a szövegírónak. Sőt, sokáig valamiért úgy volt, hogy ennek a dalnak angol szövege lesz, amiről aztán letettem. 'Another caravan is walking through another storm' - ez volt a refrén kezdő sora. Aztán az évek során összegyűlt hozzá kb. háromszor annyi szöveg, mint amennyi elfér a dalban, és ezekből ollóztam végül össze a végső változatot. A dalszövegtől nekem olyan érzésem van, mint amikor valaki fekszik a pszichiáternél a díványon, becsukja a szemét, és elkezd beszélni arról, amit a fejében lát.”

 

A Falon Túlhoz készült egy kisfilm  Bérczesi ötödik saját rendezésű videója. Olyan klipet szeretett volna, ami pörgős, tőle kicsit szokatlan, és amiben végig a kamerába énekelve adja elő a dalt, hiszen az pont erről szól: egy szusszanás szünet sincsen benne, se szólók, se intró, se semmilyen más "szakmai rész", csak szöveg végig – csak hangulat van és mondandó, mert ahogy fogalmaz, neki ez az egész 100%-ban a dalról szól.

 “Mindig is ódzkodtam attól, hogy szerepeljek a dalaim klipjeiben, mivel nem igazán érzek magamban színészi tehetséget. De a józanodásommal együtt ez a dolog is megváltozott, és úgy döntöttem, hogy ezentúl igenis kiállok a dalaim mellett, és odateszem melléjük az arcomat is” – meséli.

 

A hiperkarma legutóbb 2019-ben jelentkezett lemezzel, a jövőben azonban szakítanak az albumformátummal, ezért kizárólag single kiadványokra számíthat tőlük a közönség. Ezek közül a legfrissebb eza  fenti, amit élőben is meghallgathatunk az idei nyár legnagyobb szabású, születésnapi hiperkarma koncertjén, augusztus 12-én a Budapest Parkban, ahol a vendég a Kaukázus lesz.

hiperkarma, születésnap, Budapest Park

 

 

Szólj hozzá!


Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató a MANYI-ban

Fellegterápia – bemutatkozó album és lemezbemutató...

Fellegterápia címmel elkészült a FellegAjtó első nagylemeze. A név egy világzenei és etnoprojektet takar, amely ötvözi a hagyományos népi...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Idén is koncertek töltik meg a Gyárkertet Veszprémben

Nagy kérdés volt, hogy a tavalyi, egész nyáron át tartó fesztivál folytatja-e a működését, hiszen az Európa Kulturális Fővárosa projekt már befejeződött. A válasz megérkezett: igen!

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a tavalyi évad megnyitása előtt arról számoltunk be, hogy komoly tuningot kapott a hangrendszer. De a Kispál óta tudjuk, hogy "ésfénynek" is lennie kell.
Új koncertek