10 évig készült a hiperkarma legújabb dala – klip is is jár hozzá

2021/08/07  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

21 éve állt először színpadra állt a hiperkarma. A hazai alternatív zene egyik legnagyobb hatású zenekara a jeles alkalomból egy vadonatúj dallal, illetve egy hozzá készült klippel jelentkezik, augusztus 12-én pedig születésnapi koncertet adnak a Budapest Parkban, ahol élőben is felcsendül A Falon Túl.

10 évig készült a hiperkarma legújabb dala – klip is is jár hozzá

“Ez volt mind közül az első, a legszebb nyár” - emlékszik vissza a több mint két évtizeddel ezelőtti kezdetekre a hiperkarma frontembere, Bérczesi Robi. De nem csak a zenekar, hanem új daluk is rendkívül hosszú és kacskaringós utat járt be, A Falon Túl című szerzeményük története ugyanis tíz évvel ezelőtt indult. Az évek során rengeteg tempó- és szerkezeti váltáson esett át, mire elnyerte a mai, végső formáját. Abból a szempontból is különlegesnek számít, hogy itt az énekdallam lett készen elsőnek. Erről Bérczesi a következőképp mesél:

“Ez a nehezebbik módja a szövegírásnak, hiszen egy megírt dallam ritmusára írni jóval kevesebb szabadságot enged a szövegírónak. Sőt, sokáig valamiért úgy volt, hogy ennek a dalnak angol szövege lesz, amiről aztán letettem. 'Another caravan is walking through another storm' - ez volt a refrén kezdő sora. Aztán az évek során összegyűlt hozzá kb. háromszor annyi szöveg, mint amennyi elfér a dalban, és ezekből ollóztam végül össze a végső változatot. A dalszövegtől nekem olyan érzésem van, mint amikor valaki fekszik a pszichiáternél a díványon, becsukja a szemét, és elkezd beszélni arról, amit a fejében lát.”

 

A Falon Túlhoz készült egy kisfilm  Bérczesi ötödik saját rendezésű videója. Olyan klipet szeretett volna, ami pörgős, tőle kicsit szokatlan, és amiben végig a kamerába énekelve adja elő a dalt, hiszen az pont erről szól: egy szusszanás szünet sincsen benne, se szólók, se intró, se semmilyen más "szakmai rész", csak szöveg végig – csak hangulat van és mondandó, mert ahogy fogalmaz, neki ez az egész 100%-ban a dalról szól.

 “Mindig is ódzkodtam attól, hogy szerepeljek a dalaim klipjeiben, mivel nem igazán érzek magamban színészi tehetséget. De a józanodásommal együtt ez a dolog is megváltozott, és úgy döntöttem, hogy ezentúl igenis kiállok a dalaim mellett, és odateszem melléjük az arcomat is” – meséli.

 

A hiperkarma legutóbb 2019-ben jelentkezett lemezzel, a jövőben azonban szakítanak az albumformátummal, ezért kizárólag single kiadványokra számíthat tőlük a közönség. Ezek közül a legfrissebb eza  fenti, amit élőben is meghallgathatunk az idei nyár legnagyobb szabású, születésnapi hiperkarma koncertjén, augusztus 12-én a Budapest Parkban, ahol a vendég a Kaukázus lesz.

hiperkarma, születésnap, Budapest Park

 

 

Szólj hozzá!


Négy év után visszatér Budapestre a Flogging Molly

Négy év után visszatér Budapestre a Flogging Molly

Az ír-amerikai folk-rock hetes fogat utoljára 2019-ben járt nálunk, úgyhogy épp ideje, hogy június 14-én leporoljuk a táncoló fekete...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elmentek stúdiózni egyet Texasba, majd hazatértek egy albummal és egy fesztivál-fődíjjal – A NYUGHATATLAN-sztori

Stílusosan, a country és a rockabilly őshazájában rögzítette tizenegy dalos korongját az egyik legismertebb hazai country-rockabilly zenekar, a Nyughatatlan. Végül aztán nem csak az új anyaggal, hanem többek között a Texas Sounds Country Music fesztivál fődíjával tértek haza. A Restless megjelenésének apropóján a csapat...

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

Mi köze van az Imperium zenekarnak az Orange County Choppershez?

Egy újabb dalt mutatott be a hamarosan megjelenő debütáló nagylemezéről a Matláry Miklós billentyűs-zeneszerző vezette Imperium. A még 2018-ban indult, a Nevergreen és az Ámok zenekarokban már együtt játszott muzsikusokból alakult formáció Országút az Égre című friss szerzeménye egy vérbeli motoros himnusz, egyben tisztelgés...

Betolják a dj-pultot az ERZSi Műhelybe

Március 27. és április 22. között rendezi meg a KÉK – Kortárs Építészeti Központ és Erzsébetváros Önkormányzata a NYITVA! fesztivált.
Új koncertek