Menopauza 1170x180

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban ad koncertet az olasz Quartetto Eos

2024/04/23  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Magyarországon is elindul az Európai kamarazenei együttműködés, a MERITA projekt, amelynek az a célja, h felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt. A program keretében első ízben május 19-én a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor történelmi terében ad koncertet az olasz Quartetto Eos.

 A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor történelmi terében ad koncertet az olasz Quartetto Eos

A 12 ország együttműködésével megvalósuló, hároméves  MERITA projekttel új, izgalmas fejezet kezdődött az európai kamarazene világában. A program során 38 vonósnégyes – mutatkozik be különleges koncerthelyszíneken minden résztvevő országban.

A Le Dimore del Quartetto által, az Európai Unió támogatásával létrehozott projektben a vonósnégyesek által képviselt új hangok és stílusok egyaránt gazdagítják és felfrissítik az európai zenei palettát, így hozzájárulva a kultúra és művészet állandó megújulásához. A programban 17 kulturális szervezet vesz részt Európából, Magyarországot a Cadenza Művészeti Ügynökség képviseli.

„A helyszíneket igyekeztünk úgy válogatni, hogy Magyarország különböző régióiba, meghatározó történelmi-közösségi tereibe juttassuk el a kamarazenét. A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor mellett például a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély díszterme, vagy a Gyulakeszin található Csigó Malom is olyan helyszíneink lesznek, amelyek hozzátesznek majd a koncertélményhez” – nyilatkozta Pista Eszter, a program hazai szervezője.

Az 152 művészt felvonultató kezdeményezés nagyszerű lehetőséget kínál a fiatal zenészek számára a mentorok segítségével karrierjük formálására, valamint arra ösztönzi őket, hogy újító ötleteikkel gazdagítsák a kamarazene hagyományait.

A projekt jelenlegi állapotában már számos sikert könyvelhet el. Elkészültek az újító jellegű műsorok, zajlanak a rezidencia műhelymunkák és már elkezdődtek a koncertek is. A MERITA ezzel egyre közelebb kerül a kitűzött céljaihoz, hogy megújítsa és gazdagítsa az európai kamarazene világát.

A Quartetto Eos bakonybéli koncertjén alapvető emberi érzelmeket társít Beethoven vonósnégyeseinek egyes tételei mellé, amelyek újfajta tematika szerint fűzik össze egyedi műsorrá az elhangzó műveket, amelyek a bakonybéli bencés monostor évszázados falai között új jelentéssel társulnak.

„Bakonybél szerzetesközössége egészen István királyig, 1018-ig nyúlik vissza, azóta élnek szerzetesek ezen a vidéken. Közülük talán a legismertebb Szent Gellért, aki hét évet töltött a monostorban. Bár a történelem viharai a monostort sem kímélték, mára jobbára felújított és megszépült környezetben tudja szerzetesközösségünk fogadni az érdeklődőket, mindazokat, akik szeretnének valamit kapni Bakonybéltől, amely kezdettől fogva a békesség, a kiengesztelődés helye, a csendes belső úton megtalált harmónia, lelki integritás közvetítője. Bízom benne, hogy a MERITA koncertsorozatba becsatlakozva lélekemelő koncertekben lesz részünk és olyan látogatók is eljutnak hozzánk, akik még eddig nem jártak Bakonybélen. Örülök, hogy külföldi vendégeinknek, vendégművészeinknek is bemutathatunk egy szeletet a magyar bencés kultúrából, ezen a történelmileg, kultúr- és egyháztörténetileg fontos helyszínen” – tette hozzá Izsák atya, a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor perjele.

Ha csak átpörgetitek a monostor Fb-oldalának fotóit, láthatjátok, hogy nagyon színes kulturális élet folyik a falai között, és nem ez lesz az első koncert, amelyet befogadnak a bencések.

MERITA projekt: Quartetto Eos hangversenye

Helyszín: Bakonybél, Szent Mauríciusz Monostor

Időpont: 2024. május 19. vasárnap 18 óra

Műsor:

  • FÉLELEM – Beethoven: Op. 18 n.6, IV mov. “La Malinconia”
  • ÖRÖM – Beethoven: Op. 132, III mov. “Heiliger Dankgesang”
  • DÜH – Beethoven: Op.95, III and IV mov.
  • UNDOR – Beethoven: Op.18 n.4 I mov
  • MEGLEPETÉS – Beethoven Op 18 no.4 II mov
  • SZOMORÚSÁG – Beethoven: Op 59 no.1 III and IV mov.

A koncert látogatása ingyenes, további információk a Cadenza weboldalán, illetve a helyszínről a Szent Mauríciusz Monostor oldalán.

A program magyarországi sorozatában 9 vonósnégyes lép fel, többek között az osztrák Chaos Quartett, a lengyel Airis Quartett és a dán AKELA Quartett is.

 

Szent Mauríciusz Monostor, MERITA, Quartetto Eos

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek