A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban ad koncertet az olasz Quartetto Eos

2024/04/23  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Magyarországon is elindul az Európai kamarazenei együttműködés, a MERITA projekt, amelynek az a célja, h felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt. A program keretében első ízben május 19-én a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor történelmi terében ad koncertet az olasz Quartetto Eos.

 A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor történelmi terében ad koncertet az olasz Quartetto Eos

A 12 ország együttműködésével megvalósuló, hároméves  MERITA projekttel új, izgalmas fejezet kezdődött az európai kamarazene világában. A program során 38 vonósnégyes – mutatkozik be különleges koncerthelyszíneken minden résztvevő országban.

A Le Dimore del Quartetto által, az Európai Unió támogatásával létrehozott projektben a vonósnégyesek által képviselt új hangok és stílusok egyaránt gazdagítják és felfrissítik az európai zenei palettát, így hozzájárulva a kultúra és művészet állandó megújulásához. A programban 17 kulturális szervezet vesz részt Európából, Magyarországot a Cadenza Művészeti Ügynökség képviseli.

„A helyszíneket igyekeztünk úgy válogatni, hogy Magyarország különböző régióiba, meghatározó történelmi-közösségi tereibe juttassuk el a kamarazenét. A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor mellett például a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély díszterme, vagy a Gyulakeszin található Csigó Malom is olyan helyszíneink lesznek, amelyek hozzátesznek majd a koncertélményhez” – nyilatkozta Pista Eszter, a program hazai szervezője.

Az 152 művészt felvonultató kezdeményezés nagyszerű lehetőséget kínál a fiatal zenészek számára a mentorok segítségével karrierjük formálására, valamint arra ösztönzi őket, hogy újító ötleteikkel gazdagítsák a kamarazene hagyományait.

A projekt jelenlegi állapotában már számos sikert könyvelhet el. Elkészültek az újító jellegű műsorok, zajlanak a rezidencia műhelymunkák és már elkezdődtek a koncertek is. A MERITA ezzel egyre közelebb kerül a kitűzött céljaihoz, hogy megújítsa és gazdagítsa az európai kamarazene világát.

A Quartetto Eos bakonybéli koncertjén alapvető emberi érzelmeket társít Beethoven vonósnégyeseinek egyes tételei mellé, amelyek újfajta tematika szerint fűzik össze egyedi műsorrá az elhangzó műveket, amelyek a bakonybéli bencés monostor évszázados falai között új jelentéssel társulnak.

„Bakonybél szerzetesközössége egészen István királyig, 1018-ig nyúlik vissza, azóta élnek szerzetesek ezen a vidéken. Közülük talán a legismertebb Szent Gellért, aki hét évet töltött a monostorban. Bár a történelem viharai a monostort sem kímélték, mára jobbára felújított és megszépült környezetben tudja szerzetesközösségünk fogadni az érdeklődőket, mindazokat, akik szeretnének valamit kapni Bakonybéltől, amely kezdettől fogva a békesség, a kiengesztelődés helye, a csendes belső úton megtalált harmónia, lelki integritás közvetítője. Bízom benne, hogy a MERITA koncertsorozatba becsatlakozva lélekemelő koncertekben lesz részünk és olyan látogatók is eljutnak hozzánk, akik még eddig nem jártak Bakonybélen. Örülök, hogy külföldi vendégeinknek, vendégművészeinknek is bemutathatunk egy szeletet a magyar bencés kultúrából, ezen a történelmileg, kultúr- és egyháztörténetileg fontos helyszínen” – tette hozzá Izsák atya, a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor perjele.

Ha csak átpörgetitek a monostor Fb-oldalának fotóit, láthatjátok, hogy nagyon színes kulturális élet folyik a falai között, és nem ez lesz az első koncert, amelyet befogadnak a bencések.

MERITA projekt: Quartetto Eos hangversenye

Helyszín: Bakonybél, Szent Mauríciusz Monostor

Időpont: 2024. május 19. vasárnap 18 óra

Műsor:

  • FÉLELEM – Beethoven: Op. 18 n.6, IV mov. “La Malinconia”
  • ÖRÖM – Beethoven: Op. 132, III mov. “Heiliger Dankgesang”
  • DÜH – Beethoven: Op.95, III and IV mov.
  • UNDOR – Beethoven: Op.18 n.4 I mov
  • MEGLEPETÉS – Beethoven Op 18 no.4 II mov
  • SZOMORÚSÁG – Beethoven: Op 59 no.1 III and IV mov.

A koncert látogatása ingyenes, további információk a Cadenza weboldalán, illetve a helyszínről a Szent Mauríciusz Monostor oldalán.

A program magyarországi sorozatában 9 vonósnégyes lép fel, többek között az osztrák Chaos Quartett, a lengyel Airis Quartett és a dán AKELA Quartett is.

 

Szent Mauríciusz Monostor, MERITA, Quartetto Eos

 

 

Szólj hozzá!


A falu rosszai koncerttel és új klippel ünneplik 15. szülinapjukat

A falu rosszai koncerttel és új klippel ünneplik 15....

Egy minden bizonnyal eszeveszett bulit rendez május 31-én a Budapest Parkban a Bohemian Betyars, s eme jeles napon évek óta állandó tettestársuk, a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Lara maga az őserő

Tegnap este Budapesten, az MVM Dome-ban zárta világkörüli turnéját a csodálatos Lara Fabian.

Csak ő...

Falusi Mariann neve többször is felbukkan a koncertkínálatunkban, leginkább Sárik Péterrel, olykor Presser Gáborral egy színpadon emlegetjük, de ő az egyik sztárja a Menopauza című zenés darabnak is. De most csak róla van szó, el is meséli:
Új koncertek