A beatkorszak egykori hősei a MOM-ban

2016. november 28.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Hat egykor sikeres, mégis hányatott sorsú formáció – ma élő és aktív tagjai tehetséges muzsikusokkal kiegészülve – ad közös koncertet december 3-án, a MOM Kulturális Központ színháztermében. A beatkorszak legendás zenészei, akik közül többen (rock) történelmet írtak, még egyszer, talán utoljára idézik fel a nagy idők nagy dalait.

A beatkorszak egykori hősei a MOM-ban

Hat zenekar, hat stílus, hat életút. Sorsuk azonban egy valamiben közös: a többnyire 1963 és 1975 között aktív formációk sikereik ellenére sem juthattak nagylemez-felvételi lehetőséghez. Egyrészt ezek a társulatok magukban hordozták a Kádár-korszak szocializmusának esküdt ellenségének számító szabadság-eszményképét, amelyet éppen a „fellazító”-nak titulált, nyugatról beszivárgó beatzene fegyverével vívtak. Ki tudatosan, ki ösztönösen, de mindenképp kiprovokálva a hatalom ellenszenvét.

Első számú „közellenség” az 1963-ban alakult, és akkor külvárosinak számító óbudai Liversing együttes volt. Működésük röpke négy éve alatt a progresszív beat előadóinak – mint a Rolling Stones, a Them, a Yardbirds, vagy a Pritty Things – dalait játszották frenetikus sikerrel, emellett néhány saját számmal is próbálkoztak. A hatvanas évek eleji szigorú, akkor még keménynek számító diktatúra nem tűrte a lázadónak minősített angolszász beatmuzsika hazai megjelenését, valamint annak kísérő jelenségeit, így gátja lett a tehetséges muzsikusokból álló banda érvényesülésének, zenei kibontakozásának. A közreműködő eredeti tagok: Túry Árpád – ének, Pataki László – orgona, Homonnay Zsombor – dob

Annak ellenére, hogy nem számított botránybandának, a Bajtala–triót sem ölelte keblére az egyeduralmával visszaélő, egykori Magyar Hanglemezgyártó Vállalat. A rhythm and blues és dzsessz ötvözésével kísérletező, Magyarországon elsőként trió felállásban és elsősorban értelmiségieknek muzsikáló csapatnak annak ellenére, hogy a salgótarjáni beatfesztiválon (dzsessz)kategória győztesek lettek, sem adatott meg a nagylemez lehetősége. A slágerlistás Cigánylány című rádiófelvétel mellett a Sose bánd, illetve a Ne menj el dalokkal is komoly népszerűséget vívtak ki maguknak. Az 1964-ban alakult, ígéretes jövő elé néző csapat 1972-ig, Bajtala János disszidálásáig (illegális úton való külföldre távozás) létezett. Két világhírű magyar dzsesszmuzsikus, Szakcsi Lakatos Béla (billentyűk) és Kőszegi Imre (dob) közreműködésével most bepillantást nyerhetünk a Bajtala trió életművébe.

A kezdetben (1963) klasszikus beat programmal jelentkező Atlas együttesről is nyugodtan kijelenthető, hogy évekkel megelőzte korát. 1965-ban Makrai Pál énekes-gitáros érkezésével rhythm and bluest interpretáltak, rá egy évre már a soul muzsikáé lett a főszerep. A Flamm Ferenc kiváló énekével előadott Töröld le a könnyeidet hamar befutó lett, ám a hanglemezgyár, illetve a kultúrilletékesek ingerküszöbét mégsem sikerült elérnie a zenekarnak: anélkül szűnt meg (1972-ben külföldre szerződtek), hogy nagylemez birtokosnak vallhatták volna magukat; csupán egy 2001-ben megjelent CD antológia őrzi a méltatlanul elfeledett munkásságukat. A közreműködő eredeti tagok: Makrai Pál – ének, gitár, Szekeres Gábor – dob

A legendás Syrius együttes a hatvanas évek elejétől (1962) induló pályafutása három fő szakaszra osztható: a beatkorszakban főképp a slágerzene felé orientálódtak, a külföldi számok interpretációja mellett saját dalaik is erről tanúskodtak. 1970 elején gyökeres változás állt be a zenekar életében: Baronits Zsolt és Ráduly Mihály szaxofonosok, Orszáczky „Jackie” Miklós énekes-basszusgitáros, Pataki László billentyűs, valamint Veszelinov András dobos nem kevesebbet tett, mint meghonosította a dzsessz-rock műfaját Magyarországon. A sokat emlegetett illetékesektől ugyan ők is nagylemez nélkül vonulhattak volna nyugdíjba, ám a sors másként döntött: Ausztráliában egy producer segítségével felvehették az Ördög álarcosbálja című albumukat, amelyet később (kényszerűségből) a magyar hanglemezgyár is kiadott. A lehetőségek ezzel együtt beszűkültek, a tagság nagy része külföldre távozott. Baronits másodszorra is újraszervezte csapatát, ám a funky stílusában mozgó, egyre inkább elslágeresedő banda a korábbi sikereket nem tudta megismételni, 1978-ban feloszlott. Az Elfeledett zenekarok programban a Syrius második, legendás korszakát idézzük fel, Pataki László billentyűs közreműködésével.

Kex: már a névválasztás is a zenekarvezető, showman Baksa Soós János furcsa, groteszk egyéniségéről árulkodik. 1969-es megalakulásuktól kezdődően a beat olyan különös, egyedi megjelenítésének kötelezték el magukat, amely a meghökkentés mellett szórakoztatott, gondolatot ébresztett és egyben a lázadás egyfajta látens formáját képviselte. Élményszámba menő koncertjeiken a megzenésített József Attila versek (Tiszta szívvel, A hetedik) mellett kuplék, progresszív dallamok és ritmusok, valamint rögtönzések váltották egymást – minden alkalommal változó formában. Ilyen pedigrével szóba sem kerülhetett a nagylemez lehetősége. 1998-ban Kisfaludy András elkészítette az Elszállt egy hajó a szélben című kétrészes dokumentumfilmjét, ezzel egy időben egy antológia CD is a boltokba került. 2014-ben összeállt egy csapat, amely feldolgozta és lemezre rögzítette a kultikus banda teljes életművét. Ez a Kex Remake formáció lép fel december 3-án a MOM Kulturális Központ színpadán is Tóth János Rudolf egykori Kex gitáros-énekes vezetésével.

A hazai rocktörténet egyik legnagyobb hatású és talán legszerencsétlenebb sorsú zenekara az 1972-ben debütáló Taurus ex–T: 25-75-82 elnevezésű hardrock formáció. Magyarország második számú szupergruppja benne a gitárkirály Radics Bélával, a hammondos Balázs Fecóval, a fenegyerek Som Lajos basszusgitárossal, valamint Brunner Győző dobossal mindössze két kislemezzel dicsekedhet – természetesen az MHV „jóvoltából”. Pedig a tumultuózus jelenetekben bővelkedő, többezres létszámú koncertjeiken minimum egy komplett nagylemeznyi anyag várt kiadásra, jobbnál-jobb dalokkal. Hiába. S, ezen még az sem segített, hogy Som Lajost, felsőbb utasításra lecserélték Zoránnal… Radics harminchat évesen a halálban keresett menedéket, Brunner disszidált, Som Lajos mára felhagyott a muzsikálással. Balázs Fecó a Korál mellett szólókoncertekkel járja az országot és Deák Bill Gyulával – aki gyakorta vendégeskedett a Tűzkerék koncertjein – a MOM-ban idézik fel a felejthetetlen és örökérvényű Taurus-, illetve Radics- dalokat.

Az Elhallgatott zenekarok projekt, valamint a hozzákapcsolódó, 2016. december 3-án, szombaton 19 órai kezdettel megrendezendő koncert célja – Kisfaludy András szavaival élve – a rehabilitálás. Ami nem jöhetett létre a maga korában – lemezfelvétel, filmdokumentáció – most, lassan ötven év elteltével megvalósul. A MOM Kulturális Központ színháztermében (Bp.1124 Csörsz u. 18.) fellépő hat zenekar, a Liversing, a Bajtala trió, az Atlas, a Syrius, a Kex Remake és a Taurus az eredeti, vagy a később ott játszó tagokkal, valamint tehetséges fiatal és kevésbé fiatal zenészekkel felidézi, egy estére visszacsempészi a beatkorszak hangulatát.

A monstre koncerten felcsendülnek az elhallgatott, legtöbbször félreállított zenekarok emblematikus számai, amelyekkel talán sikerül némi adósságot törleszteni – úgy az elhallgatott zenészek, mint egykori és mai közönségük felé.

Minden valószínűség szerint utoljára.


 

 

Szólj hozzá!


Rúzsa Magdi előhúzta az aduászt

Rúzsa Magdi előhúzta az aduászt

Aduász címmel új dalokat tartalmazó stúdiólemezt készített Rúzsa Magdi. Az énekesnő februári dupla (telt házas) Aréna-koncertje is megjelent...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Karácsonykor ismét Álomutazó – mesemusical Zsédával, Falusi Mariannal és Radics Gigivel

Az Álomutazó mesemusicalt először tavaly mutatták be a BOK csarnokban, akkor mintegy 50 ezer ember látta. A darab idén karácsonykor 10 alkalommal ismét színpadra kerül, de hamarosan megérkezik a boltok polcaira a csomagban megjelenő Álomutazó CD és a tavalyi nagy sikerű előadást tartalmazó DVD.

Klippremier 43 előadóval: az Animal Cannibals összerántotta az MC-szcénát

Nem, most ez nem karácsony és/vagy jótékonyság: immáron hagyomány, hogy a Kannibálok 10 évenként gondolnak egy nagyot, és összetrombitálják a magyar rapelőadók krémjét. Most ismét időszerű volt.

Soha ne használj paprikaspray-t egy emberekkel tömött helyen viccből (sem)!

A hatósági feltételezések szerint paprikaspray-t fújó fiatalkorú, valamint további hét személy ellen indult ügyészi vizsgálat Olaszországban a Marche tartománybeli Corinaldo egyik szórakozóhelyén egy koncerten szombatra virradó éjszaka kirobbant pánik okozásáért, amely hat ember halálához vezetett – jelentette az olasz sajtó...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek