Menopauza 1170x180

A Sivatagi Fiúk visszatérnek Budapestre

2024/03/21  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Tinariwen 13 év után látogat el ismét Budapestre: az Akvárium Klub NagyHalljában adnak majd koncertet 2024 szeptemberében.

A Sivatagi Fiúk visszatérnek Budapestre

A zenekar több mint 40 éves fennállása alatt több mint 1100 koncertet adott világszerte, és az eddig megjelent kilenc album közül hármat Grammy-díjra is jelöltek. Ebből egy, a Tassili el is nyerte a legjobb világzenei albumnak járó díjat 2012-ben.

A nagyon is mai, de tuareg kultúrájú és önazonosságú zenekar 1979-ben alakult Algériában, ahol kezdetben esküvőkön és nagyobb ünnepségeken játszottak. Nem sokkal később egy, a tuareg ellenállás ellen harcosokat kiképző líbiai menekülttáborba kerültek, ahol több évet töltöttek. Ezért aztán nem meglepő módon a tuareg stílusjegyek és a pszichedelikus gitárzenék ötvözetéből kialakult dallamok dalszövegeiben visszaköszönnek politikai megnyilvánulások, és a felkelés melletti kiállás. (Amikor 1990-ben Maliban és Nigerben is kiújultak a tuaregek vezette felkelések, a zenekar több tagja is aktívan részt vett a harcokban.)

 

A Tinariwen tagsága fennállása során változó volt. Középpontjában azonban a tuareg zenész, Ibrahim Ag Alhabib (sz. 1960 körül, Tessalit közelében, Mali) állt. Ag Alhabib Mali északkeleti részének hegyvidéki régiójában született az ország függetlenné válása idején, és átélte a tuaregek 1962-64-es lázadását a központi kormány ellen. Miután apját kivégezték, mert részt vett a felkelésben, a család Algériában talált menedéket. Ag Alhabib fiatalon gitárokat készített, és az 1970-es évek végén, amikor a dél-algériai Tamanrasset városában lakott, más fiatal tuareg bevándorlókkal, köztük Inteyeden Ag Ablillal és Hassan Ag Touhamival zenélt. Hagyományos akusztikus és elektromos gitárok beszerzésével a formáció olyan hangzást alakított ki, amely a tuareg népi hagyományokban gyökerezik, de hatással voltak rájuk más zenék is: a mali gitáros, Ali Farka Tourétől kezdve az algériai raï előadókon át olyan nyugati rockzenei előadókig, mint Jimi Hendrix és Santana.

Bár a zenekar hangzását általában sivatagi bluesként jellemzik, zenéjüket nehéz beskatulyázni, hiszen olyan világzenét játszanak, amiben fellelhetőek a blues, a rock és a népzene elemei is. Összességében hangzásviláguk rendkívül egyedi, és egészen biztosan teljesen magával ragadja az embert. Színpadi jelenlétük emellett már csak azért is érdekes, mert a hagyományos tuareg ruházatban állnak színpadra, ami nagyrészben elfedi arcukat.

A Tinariwennek tavaly jelent meg a kilencedik stúdióalbuma, az Amatssou. A lemez különleges körülmények között készült, mivel egy mauritaniai táborban vették fel, gyakorlatilag a csillagok alatt: a dél-algériai sivatag egyik oázisában, sziklacsúcsok és égmeredő homokkövek között, sátrakból rögtönzött stúdióban rögzítették az albumot. A lemezen  a bendzsó, a hegedű és a pedal steel gitár zökkenőmentesen keveredik a tuareg zenekar védjegyévé vált kígyózó gitárvonalakkal és hipnotikus groove-okkal.

Az énekesekből, dalszerzőkből és zenészekből álló kollektíva különböző felállásban áll össze, hogy koncerteket adjanak és felvételeket készítsenek. Ennek oka a tuareg nép nomád életmódja, valamint a Szahara térségében a közlekedés és a kommunikáció nehézségei. Az együttes nemzetközi turnéin ritkán vesz részt ugyanabban a felállásban, bár több tagja rendszeresen turnézik.

Aktív turnézó tagok

  • Ibrahim Ag Alhabib – gitár, ének (alapítótag)
  • Alhassane Ag Touhami – gitár, ének (alapítótag)
  • Abdallah Ag Alhousseyni – gitár, ének(alapítótag)
  • Eyadou Ag Leche – basszusgitár, gitár, ütőhangszerek, vokál, háttérvokál
  • Said Ag Ayad – ütőhangszerek, háttérvokál
  • Elaga Ag Hamid – gitár, háttérvokál
Tinariwen, Sivatagi Fiúk, tuareg, sivatagi blues, Akvárium

 

 

Szólj hozzá!


Rippl-Rónai Párizsban, avagy hogy kerül a Danubia Zenekar a Nemzeti Galériába?

Rippl-Rónai Párizsban, avagy hogy kerül a Danubia...

Zenei-képzőművészeti sorozat indult a Zene ünnepén a Magyar Nemzeti Galériában a Danubia Zenekar közreműködésével, melynek keretén belül...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Egy estényi Franciaország a Szegedi Szabadtéri Játékokon: Nouvelle Vague

Idén sem marad világsztár fellépő nélkül az igényes könnyűzene fellegvára, az Újszegedi Szabadtéri Színpad. A Szajna-parti éjszakák hangulata költözik a Tisza mellé egy estére, a Szegedi Szabadtéri 2024-es koncertprogramját megnyitó Nouvelle Vague-nak köszönhetően, június 19-én.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Girls Just Wanna Have Fun: Cyndi Lauper búcsúturnéja Budapestet is érinti

Egy évtizednyi szünet után egy utolsó lendületet vesz Cyndi Lauper: a Girls Just Wanna Have Fun búcsúturné budapesti megállója 2025. február 19-én a Budapest Arénában lesz.

Visszatér a Pantera Budapestre

A legendás heavy metál banda bejelentette 2025 eleji európai turnéját, amely január 21-én kezdődik Helsinkiben, majd folytatódik többek között Stockholmban, Amszterdamban, Berlinben, Párizsban, Budapesten február 3-án lépnek fel az Arénában.
Új koncertek