A Szigeten puszta kézzel tépte a gitárhúrokat – most a Müpában lép fel Patti Smith

2021/09/29  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Talán vannak még, akik emlékeznek Patti Smith első magyarországi koncertjére (mi sajnos nem...): a punk keresztanyjának 23 évvel ezelőtti fellépése a Szigeten azzal zárult, hogy a hölgy puszta kézzel letépte a húrokat a gitárjáról, majd egy elegánsan hanyag mozdulattal a színpadon lévő egyik erősítőbe vágta... Október 13-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben valószínűleg nem kerül majd sor hasonló akcióra, de az biztos, hogy Patti Smith mostani fellépése (is) kultszenzáció.

A Szigeten puszta kézzel tépte a gitárhúrokat – most a Müpában lép fel Patti Smith

Könnyűzene-történeti ikon, a poptörténelem egyik legfontosabb női előadója, aki nélkül egészen biztosan máshogy szólna ma az R.E.M., PJ Harvey, Florence Welch vagy éppen Cat Power zenéje... Még Madonna is a példaképei közé soroplja. Hatása nemcsak zenetörténeti kontextusban megkerülhetetlen – Patti Smith ugyanis sokkal több mint egyszerű rocksztár: író, költő, előadóművész, képzőművész, aki nem fél szót emelni a társadalmi igazságtalanságok és problémák láttán sem. (A dal az 1988-as, Dream of Life című albumán jelent meg, és azóta himnusszá vált.)

Egyébként ő énekelt Bob Dylan Nobel-átadó ceremóniáján is, mi több, mivel a zenész-dalszerző-költő nem ment el az eseményre, ő vette át helyetett a díjat is. A nagy generáció tagjai ők...

Amikor majdnem 50 évvel ezelőtt megjelent Horses című debütáló albuma, örökre megváltozott a New York-i punkrockszcéna. A legtöbben egyetértenek abban, hogy már az album nyitó dalának első sora – „Jesus died for somebody’s sins, but not mine” / „Jézus meghalt valaki bűneiért, de nem az enyémekért” – önmagában elég indok a korong Grammy Hall of Fame-be választásához, ami egyébként idén végre meg is történt.

„A Horses már azelőtt a punk királynőjévé tette, hogy ez az irányzat igazán létezni kezdett volna” – írta róla anno a Rolling Stone. Az album jelentőségéről szólva számos kritikus kiemeli, ahogy Smith a műfaj addigi alapvetésének számító 3 perc/3 akkordos hozzáállást hátrahagyva, az akár önálló versként is helytálló dalszövegeket zsigeri, sehol sem tanítható tehetséggel ötvözi a már-már minimalistán egyszerű hangszereléssel. Ez persze egyáltalán nem meglepő annak, aki kicsit is ismeri Smith munkásságát, hisz a debütáló korong megjelenése előtt már többszörösen publikált költőnő volt, és azóta is számtalan kötete jelent meg.

Több interjúban is utalt rá, mekkora hatással volt az életére Arthur Rimbaud költészete, akinek gyerekkori otthonát egyébként pár évvel ezelőtt meg is vásárolta Franciaországban.

„Patti Smith megmutatta, mennyi rock and roll van a költészetben, és mennyi költészet van a rock and rollban. Patti Smith egy Rimbaud, Marshall erősítővel” – mondta XVI. Károly Gusztáv svéd király, amikor 2011 augusztusában átadta neki a svéd Polar Zenei Díjat. Ez király! S ennél jobb ajánlót pedig keresve sem találnánk október 13-i fellépéséhez.

2021–2022-ben Patti Smith harminc koncertet ad Európában, turnéját London és Párizs után Budapesten folytatja.

***

Október 8-án kezdődik és egészen október 24-ig tart az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál. Klasszikus zenei koncertek mellett több opera- és táncelőadás, szakmai konferencia, orgonakoncert, kortárs zenei est, jazz, világzenei és könnyűzenei csemegék, irodalmi, valamint képzőművészeti programok és rendhagyó köztéri események várják az érdeklődőket nem csupán Budapest legjelentősebb intézményeinek színpadán, de számtalan különleges helyszínen az Esztergomi Bazilikától a Svábhegyi Csillagvizsgálón keresztül a Párizsi Nagyáruházig – 17 napon át. Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál programjáról és eseményeiről ezen az oldalon találhatók további információk.

Patti Smith, Müpa, Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál

 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek