A Taylor Swift–kód, avagy leleplezzük az új klip összes titkát

2017/08/29  ·   Ajánló   ·  Simonyi Éva

A vasárnapi MTV VMA díjátadó gála alatt jelent meg az énekesnő új klipje a novemberben érkező albumról. Enyhe kifejezés, hogy Taylor most aztán nem fogta vissza magát.

A Taylor Swift–kód, avagy leleplezzük az új klip összes titkát

A videó az első másodperctől az utolsóig tele van utalásokkal a múltbeli drámáira, és néhány közülük annyira briliánsan diszkrét, hogy egyet pislogsz, és le is maradtál róla.

 

Szóval hogy segítsünk neked elkapni mindet, itt egy kis összefoglaló arról, hogy Taylor milyen utalásokat rejtett el a LWYMMD klipjében:

Kezdjük egy elég nyilvánvalóval...

A videó egy temetőben kezdődik, ahol egy sírfelirat fogad minket: Itt nyugszik Taylor Swift hírneve. Elég jól sejteti, hogy miről fog szólni a videó.

A másik sírkő

Taylor sírköve mellett láthatunk egy Nils Sjoberg feliratút is. Ezt a nevet használta anno, amikor exbarátjának, Calvin Harrisnek írta meg a This Is What You Came For című dalt, hogy az ő neve rejtve maradjon a közönség elől. Természetesen nem maradt rejtve.

A zombi-Taylor ruhája

A ruhát az Out Of The Woods című videóban viselte. Az utolsó outfit az 1989 album korszakából, aminek ezennel hivatalosan is vége, eltemetve.

Maga zombi-Taylor

Elég érzékletesen mutatja meg, hogy a régi Taylor halott, és felváltja egy új Taylor, aki teljesen lesz*rja a világot  – és akit a Halloween inspirál az öltözködésben.

Magának ássa a sírját...

Megfigyeltétek a csillogó ruhát? Ez a halvány rózsaszín darab lenne, amit a 2014-es Met Gálán viselt a cuki Taylor, akit valószínűleg szintén nem látunk többé.

Kád, gyöngyök, utalások

Taylor az őt megillető kádban ül, ami tele van gyémánttal, ékszerekkel és gyöngyökkel.

Erre van néhány elmélet.

Néhány rajongó azt állítja, hogy ez arra az interjúra utal, amikor az énekes úgy nyilatkozott, hogy a média azt feltételezi, hogy ő csak ül otthon, és a gyöngyökkel teli kádjában sír.

A másik variáció jóval sötétebb….Kád? Gyémántok? Lehetséges, hogy ez egy igen brutál utalás arra, amikor Kim Kardashiant kirabolták? Eléggé utálják egymást, ahogy ez a későbbeikből is kiderül...

Hogy kerül egy 1$-os a jobb válla alá?

Ez talán utalás arra, amikor beperelte David Muellert jelképes 1 dollárért szexuális zaklatásért. Vagy arra, hogy az egyik tagja a 30 alatti milliárdosok klubjának...

Et tu Brute

Ezután láthatjuk Taylort egy trónon ülni, amelyet oszlopok vesznek körül a fenti felirattal.

Ez a felirat szerepel a trón karfáin is. Az "Et tu Brute" egy Shakespeare idézet a Julis Caesar című művéből – és valójában mindenki ismeri: "Te is fiam, Brutus?" Valószínűleg ez azt jelenti, hogy Taylor az egész birodalmát olyan dalszövegekre építette, amelyekben azokról énekel, akik közel álltak hozzá, de elárulták őt.

A királynő és a kígyói

A teát egy kígyó tölti ki neki, ami elég szép kép. A klip publikálását megelőzően Taylor mindent letörölt Twitter és Instagram oldaláról, és kígyókról tett ki sejtelmes videókat, már tudjuk, miért. A kígyót magáénak tekinti, miután Kim Kardashian rá célozva azt tweetelte: “Mi van, Nemzeti Kígyónapot tartunk? Már úgyis mindenkinek van saját ünnepe, manapság már mindennek van….” utalva arra, amikor hazugsággal vádolta Taylort egy TS-Kanye West vitában, és ezt egy felvett telefonhívással próbálta igazolni.

Az autóbaleset

A következő jelenetben egy elég csúnya autóbalesetet láthatunk. Egyértelmű, hogy ebben a jelenetben egyik ellenségét, Katy Perryt utánozza, (szőke haj, “Roar” klipes leopárdmintás ruha, anyósülésen egy gepárd), és még oda is szúr azzal, hogy egy Grammyt tart a kezében, ami Katynek még nincsen.

A Maserati

Utalás egy régi dalszövegre (Red): “Loving him is like driving a new Maserati down a dead-end street, faster than the wind” (“Szeretni őt olyan, mint egy Maseratit vezetni lefelé a lejtőn egy zsákutcába, gyorsabban a szélnél is”).

A cicamaszkos rablás

Egyértelmű kifigurázása annak, hogy egy tipikus bolond macskás nőnek tartja a média a magánéletében.

Stream Co. – olvasható a falon

Hogy miért? 2015-ben nyílt levelet írt az Apple-nek azal kapcsolatban, hogy nem fizetnek eleget az előadóknak a vevőknek számára felekínált 3 hónapos ingyenes próbaidő alatt (plusz a Spotify-t sem támogatja…).

Blind for love – áll a pólóján

A szerelem vak... Híres arról, hogy mindenkibe beleszeret, akivel csak találkozik...

A csajbanda

Ebben a jelenetben viccet csinál az állandó rosszindulatú pletykákból, mely szerint őt körülveszi egy “csaj-banda”, akiket ő utasítgat..

A háttértáncosokról

Először is, mindenkin I (LOVE) TS croptop van, amit Tom Hiddleston, TS exe viselt kapcsolatuk alatt egy vizespólós partin. Érdekes módja ez a nosztalgiázásnak...

Pont nyolcan vannak

Mint TS “fontosabb” barátai a karrierje során: Joe Jonas, Taylor Lautner, John Mayer, Jake Gyllenhaal, Conor Kennedy, Harry Styles, Calvin Harris és Tom Hiddleston.

Múltbéli Taylorok

Ha közelebbről megnézed adominás jelenetet, rájössz, hogy a múltbéli Taylorokat láthatjuk felfelé kapaszkodni a csúcs felé, de sosem érik el azt. Láthatjuk a Shake It Off-beli balerinát, azt az outfitet, amit az MTV VMA díjátadón viselt, amikor Kanye West félbeszakította a beszédét, a cirkuszi idomár ruhát, amit a Red turnén viselt, a You Belong With Me kis szemüveges kocka-tinilányát, a Fearless-album ezüstruháját, a We Are Never Getting Back Together pizsamáját és a Billboard-gálás Calvin Harris-ruhát.

Barátok közt

A pólón mind Taylor barátainak neve szerepel, köztük például Selena Gomezé.

A zárójelenet mindent visz

Az összes múltbéli Taylor sorban áll és meghajol, majd elkezdik kritizálni egymást olyan megjegyzésekkel, amit a médiából hallhattunk Taylorról, úgy mint “nem lehetsz állandóan ennyire meglepődve”, “ne tégy már úgy, mint aki ennyire kedves, ez nagyon mű”, “már megint játssza az áldozat szerepet…” stb.

Zárszó

A legvégén Taylor azt mondja, nem szeretne ennek a részese lenni. Ez a mondat a Kanye-Kim-TS purparlé során hangzott el. ("Szeretnék kimaradni ebből az egészből, amiben 2009 óta vagyok, mert sosem akartam a részese lenni.")

A cikk forrása

 


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek