Ági 60 – meg a resztli

2019/02/21  ·   Ajánló   ·  Zerge

Lehet, hogy igazából nem is ez a koncert címe, merthogy az „igazi” Ági 60 koncert kicsit több mint két éve volt az egykori Fáklya művházban, nem sokkal azután, hogy Bárdos Deák Ági tényleg betöltötte a 60-at.

Ági 60  – meg a resztli

Ez volt az Addig gyertek, amíg élünk címmel meghirdetett buli, amelyből a sok érdeklődő miatt másnap (vasárnap, mikor máskor) este pótelőadást is kellett tartani, kissé más felállásban, más vendégekkel, ami –mindkettőn sikerült részt vennem – talán még jobban is sikerült, mint az első. És nagyon szimpatikus ötlet volt, hogy az első napi karszalaggal a másnapi jegyre kb. 50% kedvezmény járt.

Persze ennek a koncertnek volt egy előzménye is: Ági születésnapja előtt pár nappal volt egy szimpla Balaton-koncertként meghirdetett műsor az (azóta sajnos, bezárt) Új Gödör klubban, amiről fű alatt terjedt, hogy igazából Ági szülinapi bulija is lesz, nem hétköznapi műsorral. És tényleg. A rengeteg vendégfellépővel megspékelt műsor hozott is egy laza telt házat, ott voltunk mi is, írtunk is róla. (Mellékesen teszem hozzá, hogy az Új Gödör bezárásának kivételesen nem politikai, hanem anyagi okai voltak – a kitermelhető mértéken túlra emelték a tulajdonosok a bérleti díjat. Másrészt részemről az eredeti Gödör haveroknak való átjátszását, ha ezer évig él és mindig csak jót cselekszik sem tudom megbocsátani Navracsicsnak.)

Érdemes talán megemlíteni azt is, hogy az egész Kontroll-megemlékezős sorozat még a régi Gödörben a (logikusan 10 évvel korábbi) Ági 50 műsorral indult, ami ugyan csak egy koncertnek lett tervezve, de akkora tömeget vonzott, hogy legalább annyian vártak/vártunk hiába jegyre a Gödör előtt, mint amennyien bejutottak, úgyhogy másnap meg is ismételték a koncertet. Maga az előadás azért (is) volt jó, mert újra a Kontroll Csoport számait játszották a Kontroll Csoport egykori tagjai (emlékeim szerint akkor még mindenki élt).

A műsor aztán az eltelt 12 év során alakulgatott, módosult itt-ott, és pár évvel ezelőtt kiegészült egy olyan – csak ritkán hallható – résszel is, ahol a Farkas Zoli basszusgitáros és Ági alkotta duó ad elő Kontroll-számokat meglehetősen lecsupaszított formában, pusztán basszusgitár-kísérettel, nos, Zolit mindig is nagyra tartottam (csak meg kell nézni a Kontroll Csoport basszustémáit, mennyire nem egyszerűek, de akár a Keleti Fény dalait is), ezzel csak még tovább nőtt a szememben az ázsiója.

Tavaly év végén, valamikor karácsony és szilveszter között volt egy olyan Ági 60(+) műsor is a Prága sörözőben (mit mondjak egy olyan cseh sörözőről, ahol nincs pilzeni típusú cseh világos sör?; inkább semmit…), ráadásul ingyen, ahol nem tudom, voltunk-e 50-en – erősen gondolkodtam aznap este, hogy érdemes-e egyáltalán elindulni, mert tutira nem férek be –, pedig meg volt hirdetve az est.hu-n (a fiatalabbak kedvéért: ez a legnépszerűbb netes programismertető portálon volt). Végül aztán örültem, hogy elmentem, mert nagyon remek koncert kerekedett belőle, bár Müller Péter (Sziámi) sajnos, épp lebetegedett, és nem tudott ott lenni, úgyhogy az ő részét is jobbára Ági énekelte, előre elnézést kérve, hogy nem biztos, hogy tudja Péter minden szövegét.

A koncert közben pedig arról beszélgettünk jelen lévő ismerőseimmel, mennyire szörnyű, hogy ezeknek a közel 40 éves számoknak a szövege mennyire aktuális még mindig – sőt, sajnos, egyre aktuálisabb – csaknem 30 (HARMINC!) évvel a rendszerváltás után is, gondolva itt olyanokra, mint a Besúgók és provokátorok. Vagy akár A félelem háza (Nem tudom, kik jönnek majd érted, / Nem tudom, mit kérdeznek majd, / Kérlek, hogy ne tudj semmit rólam, / Ne hozd a fejemre a bajt ... Ilyenekből is látszik, hogy Müller milyen zseniális szövegeket írt a 80-as évek első felében.

A mostani koncert (február 23.) az A38-on azért ígérkezik különlegesnek, mert a Kontroll-számok mellett Ági tavaly nyáron kiadott Villámrandi című szólólemezének (amelyen az újak mellett egy ősrégi Kontroll-szám, a Pavlov-kutya is helyet kapott, nekem régóta nagy kedvencem) dalai is szerepet kapnak.

Az előzenekar pedig a fentebb említett Farkas Zoli (aki egyébként akusztikus gitár szakon végzett a konzin, még a Kontroll előtti időkben) és Németh Csaba duója, a Dobgitár lesz. Róluk én sem tudok ezen kívül semmit, szóval a műsor ezen része nekem is meglepetés lesz.

Bárdos Deák Ági, Kontroll csoport, Sziámi, A38

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek