Alzheimer karaoke: Tudósok 30 és lemezbemutató a Hajón

2016/11/02  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Alzheimer karaoke című új lemezével ünnepli 30. születésnapját a Tudósok. drMáriás avantgárd-dzsessz-artrock formációja a friss anyag mellett több vendég közreműködésével a három évtized legfontosabb dalait és felállásait is felidézi november 5-én az A38 hajón.

Alzheimer karaoke: Tudósok 30 és lemezbemutató a Hajón

A Tudósok jelenleg kvartettként játszik leginkább, idén például még Prágában és Szabadkán is, és ez a formáció készítette el a Tudósok legújabb, immár tizenhetedik lemezét, az Alzheimer karaokét az elmúlt hónapokban a Tom-Tom Stúdióban. A koncerten azonban nem csak az új lemez számai lesznek hallhatók.

 "A koncerten három nagyobb blokkot szentelünk a Tudósok markánsabb korszakainak. Trió felállásban az első tíz évünkre jellemző szabad improvizációs zene és szöveg lesz a középpontban, a második részben régebbi dzsesszes, funkos, bluesos számainkat és a legújabb dalokat vezetjük elő egy ötös formációval, végül az elmúlt négy évben az elektronikus zenei elemeket használó kvartett lesz látható és hallható" - mondta a trombitán és szaxofonon játszó és éneklő, a koncert előtt két nappal 50. születésnapját ünneplő drMáriás (Máriás Béla) az MTI-nek.

A Tudósok-szövegekben szereplő sztorik olykor drMáriás irodalmi munkásságából ismerősek, erre az új anyagon A váróterem abszurd horrorja, vagy az Öregnek lenni jó mondatai példák, utóbbi a művész Szabadkőműves szex című 2010-es regényét idézi. drMáriás szerint a Tudósok valamennyi lemezén érezhető egy stiláris polifónia, több fajta módon és kontextusban közölnek szövegeket, hangulatokat. Hozzáfűzte: több szám, például a két tételes Rendőr új gondolatot fogalmaz meg, és csak érzelmek tekintetőben kapcsolódik régebbi Tudósok-számokkal.

"A 30 év során sokszor előfordult, hogy pénz- és időhiány vagy más okok miatt nem sikerült megfelelő minőségben rögzítenünk egy-egy dalt. Az újrafelvétel lehetőséget ad az eredeti szám útgondolására is. A B*sszál egy dramaturgiai köntöst kapott azzal, hogy bekerült egy történet egy nőről, aki elvesztette a férjét" - mesélte a zenekarvezető.

A november 5-i koncerten az A38-on özreműködik efZámbó István, a legendás Bizottság egykori, az efZámbó Happy Dead Band jelenlegi tagja, a Tudósok-feldolgozásokkal jelentkező Ricsárdgír zenekar, valamint a Tudósokban a kilencvenes években játszott bécsi szaxofonos, Walter Hollinetz.
 


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek