Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA

2013/11/20  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

A Művészetek Palotája az utóbbi időben (csúnya szóval élve) rákattant a cirkuszi produkciókra. A nagy sikerű Recirquel produkció után – és előtt, hisz decemberben újra látható – mindössze 6 alkalom erejéig a Finzi Pasca társulat jóvoltából Salvador Dalí szürreális képi világa jelent meg a színpadon.

Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA

A 2011-ben alakult társulat névadója, megálmodója, vezetője, valamint a La Verità („Az igazság”) produkció szerzője, rendezője és koreográfusa Daniele Finzi Pasca, aki gyermekkora óta cirkuszi körökben mozgott. Rengeteg színházi darab, a közel hárommilliós nézettséget produkáló Corteo című Cirque du Soleil showműsor, és a torinói téli olimpia záróünnepségének megalkotója számos színházi díjjal büszkélkedhet, munkásságát az egész világon ismerik, és elismerik.

A La Verità alapját az a bizonyos valódi Dalí vászonfüggöny adja, amit a társulat vezetője egy anonim európai műgyűjtőtől kapott kölcsön, és ami eredetileg a művész 1940-es években Tristan fou („Őrült Trisztán”) címen bemutatni tervezett balettelőadás díszletéhez festett 9X15 méteres alkotása.

Habár magamat nem tartom komoly szakembernek a különböző művészeti ágazatok terén, Dalí munkásságát ismerem és kedvelem. A részletgazdagság, a rendszertelenség, a képzelőerő, az inspiráció, a meghökkentés, uram bocsá’: a provokálás mind-mind hozzátartozik a művészetéhez. Mindezt ötvözni a cirkusz milliméterre kiszámított elemeivel, merész, de ugyanakkor érdekes vállalkozás.

A társulat tagjai gyakorlatilag univerzális emberkék, mert amellett, hogy lélegzetelállító – és ezt most valóban szó szerint kell érteni – artistamutatványokkal kápráztatnak el minket, énekesként és némelyikük zenészként is megállná a helyét. Komplex műsor ez, ahol a látványelemek mellett a léleknek kedves dallamok észrevétlenül kúsznak be a fülünkbe. Kicsit ellentmondó ugyan, de a monumentális előadás tulajdonképpen a látszat ellenére minimális díszletvilággal rendelkezik, csupán a legszükségesebb kellékek jelennek meg a színpadon. Ennek ellenére a produkció olyan hatást kelt, mintha egy hirtelen mozdulattal csodaországban ébrednénk.

A lenyűgöző artistaelemek között a látszólag egyszerű karikagörgetés/dobálás, jójózás vagy botokkal való „hadonászás” mellett a komoly erőpróbát jelentő kötélen vagy képzeletbeli létrán, esetleg egy szem alakú hintán lógó, avagy a manapság oly népszerű rúdtánc elemeit továbbfejlesztő produkciók mellett a legnagyobb meghökkenést az általam csak „gumiemberként” elnevezett művész előadása keltette, aki gyakorlatilag minden testrészét úgy csavargatta, ahogy épp kedve támadt. Nem túlzok, ha azt mondom, a második sorból nézve a jelenetet, komolyan elgondolkodtam, hogy azonnal felkeresek egy optikus szakembert, mert valami komoly baj van a látásommal. Tátott szájjal bámultam, ahogy az egész törzse 180 fokos fordulatot vesz anélkül, hogy fenéktől lefelé bármi is mozdulna. Így utólag belegondolva, ez a produkció már nekem volt fájdalmas. Ha nem szeretném ennyire a cirkuszt, azt mondanám, ilyet soha többé nem akarok látni! De szeretem… Szóval nagyon várom a folytatást!

......

aszerk. csak annyit tenne hozzá, szintén a második sorból, hogy ritkán érezni, hogy mennyire zseniális az, aki egybegyúrta a jeleneteket: az egész előadás egy olyan masszív, látványos és lenyűgöző szövet, amelyben fel-felbukkanak, ismétlődnek, felvillanak bizonyos motívumok, hol humoros, hol groteszk hatást kiváltva a nézőből. Bármilyen hihetetlen, bohócok is voltak, ha nem is óriáscipővel és krumpliorral - de a feladatuk ugyanaz volt, mint más cirkuszi dramaturgiában. Talán ez volt az egyetlen gyenge pontja az előadásnak: ezek a minijelenetek olykor túlságosan elnyúltak, némelyik gyökértelenül lebegett a  történetben, és erőltetettnek tűnt. Mindez nem von le sem az előadás értékéből, sem a filozófiájából, amit Dalí és az igazság köré kerítettek. Még egyszer felhívnánk a figyelmet: nem színházi előadásról van szó, de csodálatos zenével, kiemelkedő tehetségű szereplőkkel, hihetetlenül átgondolt látványvilággal. Ezt hívják újcirkusznak.


Képtár

  • Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA kép 22016
  • Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA kép 22017
  • Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA kép 22018
  • Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA kép 22019
  • Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA kép 22020
  • Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA kép 22022
  • Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA kép 22023
  • Amikor az ember a saját szemének sem hisz – Dalí kontra MÜPA kép 22024
 

 

Szólj hozzá!


Megérkezett a Szuperkoncert hivatalos aftermovie-ja

Megérkezett a Szuperkoncert hivatalos aftermovie-ja

Azok számára, akiknek nem volt lehetősége a helyszínen tombolni vagy azoknak, akik szeretnék felidézni a koncert legjobb pillanatait: megérkezett az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Te hogyan hallgatsz zenét? Most elmondhatod!

Nemzetközi kutatás indított az EEnalrge Europe elnevezésű nemzetközi, kis klubokat támogató projekt a zenehallgatási szokásokról.

Ők az MTV EMA gála magyar jelöltjei

A tavalyi virtuális közvetítés után idén ismét élő show-ként lesz látható világszerte az MTV EMA díjátadója. Ráadásul Budapestről! A november 14-én a Papp László Budapest Sportarénában megrendezésre kerülő globális eseményen várhatóan világsztárok lépnek majd fel.
Új koncertek