Elvis Costello? Laurie Anderson? Igen!

2014. július 09.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Laurie Anderson, az avantgárd popzene és a performanszok nagyasszonya legújabb showját, a The Language of the Future-t mutatja be október 6-án, 24-én pedig első magyarországi koncertjét adja a modern könnyűzene történetének egyik legnagyobb dalszerző-előadója, Elvis Costello.

Elvis Costello? Laurie Anderson? Igen!

A hetvenes években Laurie Anderson hegedűs performerként járta Manhattan klubjait és utcáit, a szélesebb közönség a nyolcvanas évek elején ismerte meg, és nagyon hamar kulturális ikonná vált azzal, ahogy áttörte a műfaji korlátokat. Munkásságába belefért a közös munka Peter Gabriellel, Jean Michel Jarre-ral, vagy néhai férjével Lou Reeddel, míg albumai az élő- és elektronikus zene, a képző- és videóművészet, a tánc és a történetmesélés egyesítésével születtek meg. A Müpába a The Language of the Future című anyagával érkezik, ami Laurie legújabb dalait és történeteit tartalmazza. Ahogy tőle megszokhattuk, most is aktuálpolitikai történésekre fókuszál, ezúttal a tavalyi lehallgatási botrányra reflektál az aggodalom és a finom irónia hangján.

Stílusokon átívelő zenei tehetségével és irodalmi igényű szövegeivel írta be magát a zenetörténetbe Elvis Costello, aki hatvanadik születésnapját egy szólóturnéval ünnepli, melynek keretében – negyvenéves pályafutása során először – végre hazánkban is fellép. Provokatív szellemisége és debütáló albuma az angol punkrock-mozgalomhoz kötötte, de a pub rock, a ska, a country, a pop, a soul, a jazz és a hip-hop területén is jelentőset alkotott. Eddig több mint harminc albuma látott napvilágot, és közben olyan csillagokkal társult, mint Paul McCartney, Bill Frisell, Burt Bacharach és a The Roots. Egyik legismertebb slágere a She, a Sztárom a párom című film betétdala. Retrospektív műsorában életművéből válogat a korai slágerektől egészen a 2014-ben írt The Last Year Of My Youth-ig, amelynek címe – Fiatalságom utolsó éve – egyben a turné szlogenjévé is lett.

 

A Müpa jubileumi évadában a világ legjelentősebb zenekarai és előadóművészei, többek között Sir Simon Rattle és a Berlini Filharmonikusok, Zubin Mehta és az Izraeli Filharmonikusok, Sir John Eliot Gardiner és A Forradalom és Romantika Zenekara, Vladimir Jurowski és a Felvilágosodás Korának Zenekara, Helmuth Rilling, Philippe Herreweghe, a King’s Singers, a Take 6, Marianne Faithfull, Branford Marsalis és John Scofield, a Compagnia Finzi Pasca lépnek fel.

A 10. évfordulón, 2015. március 14–15-én a Müpa kétnapos ünnepi rendezvénysorozatot tervez az intézmény első évtizedében fellépő, világhírű magyar művészek közreműködésével.


Képtár

  • Elvis Costello? Laurie Anderson? Igen! kép 33482
 

 

Szólj hozzá!


Nem szerettem soha a Pici bácsi megszólítást – DTK elvitte egy körre Presser Gábort

Nem szerettem soha a Pici bácsi megszólítást – DTK...

Évek óta mindenki Pici bácsinak hívja Presser Gábort, aki egy felhajtástól mentes hetvenedik születésnap után – és egy dupla Aréna-koncert...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Kiss Tibi csokipapírt tervezett

Ráadásul nem is akárki kérte fel erre, hanem a 160 éves Gerbeaud cukrászda, és nem is egy "mezei" csokit fog beburkolni az általa megtervezett csomagolás, hanem a Gerbeaud jubileumi édességét.

Újcirkusz és a régiúj cirkuszhercegnő

A cirkuszhercegnő című nagyoperettel indítja évadát a Miskolci Nemzeti Színház szeptember 21-én.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek