Ez tényleg ütős lesz! - Indul az első SopronDrum

2018/06/13  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

A világ legjobb ütősei találkoznak az első SopronDrumon június 15. és 17. között a leghűségesebb városban. Az ütőhangszeres sztárok nem csak koncerteznek a fertőrákosi barlangszínházban, hanem mesterkurzusukat is vezetnek. Ilyen jellegű fesztivált még nem rendeztek Európában.

Ez tényleg ütős lesz! - Indul az első SopronDrum

A megújult 61. Soproni Ünnepi Hetek keretén belül életre hívott SopronDrum művészeti vezetője Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész, aki a műfaj legnagyobb egyéniségeit hívta egy nagy találkozóra és ők igent is mondta erre.

"A génjeinkben hordozzuk a ritmust. Velünk él mindig és emiatt tulajdonítunk kicsit mágikus szerepet a dobnak és a különböző ritmushangszereknek. Nem tudjuk kivonni magunkat a pulzálásból, hiszen az egész életünket áthatja. Most széles körben, a klasszikus stílusoktól, a dzsesszen, rockon, fúziós muzsikán át egészen a világzenéig tapasztalhatja meg a közönség a sejtjeinket, a szívünket, a világegyetemet beszippantó teremtő erőt" – mondta Horváth Kornél, aki kiemelte: a mesterkurzusok remek alkalmat kínálnak mindazoknak, akik az ütős hangszerek iránt érdeklődnek, hogy a műfaj legnagyobbjaival találkozhassanak és tanulhassanak is tőlük. Ez kivételes lehetőség a jövő zenész generációjának. A közönség számára pedig különleges élményt tartogatnak nem csak a barlangszínházi koncertek, hanem ezek az alkalmak is, hiszen, akit érdekel  Dörnyei Gábor, Billy Cobham, She-e Wu, Rolando Morales-Matos és Aaron Spears oktató előadása, most megtekintheti azokat.

Érkezik Sopronba She–e Wu marimbaművész, Aaron Spears, Chris Deviney, Rolando–Morales Matos, Billy Cobham, különleges produkciókkal készül a hazai színeket képviselő tHUNder Duo a Sopron Balettel és igazi kubai hangulatú dzsessz–bulit ígér Richard Bona & Mandekan Cubano Group.

A fesztiválra érkező diákok/hallgatók és tanáraik a Fő–téren, illetve a Liszt Café teraszán kapnak fellépési lehetőséget. Ilyen jellegű, kimondottan ütősöknek kitalált fesztivált, ennyi világsztár együttes közreműködésével, szakmai programokkal, mesterkurzusokkal még nem szerveztek az országban, sőt Európában is ritka.

Aaron Spears olyan dinamikusan és katarzisba hajlóan dobol, hogy nem lehet kitérni az energiái elől. Talán az sem véletlen, hogy gospel műfajból indult, a templomi közeg pedig mindezeket a gyökereket, az ég felé törekvést, el is ültette a lelkébe. Erről meggyőződhet bárki most Sopronban, mert ingyenes koncertet ad a Fő–téren. Ez igazi ajándék a közönségnek, hiszen a rangos amerikai ütős magazin, a Modern Drummer a zenészt 2018-ban a világ legjobb dobosának választotta.

Érkezik She–e Wu tajvani származású marimbaművész, az amerikai Northwestern University zenei intézetének professzora, aki a művészeti vezető szerint mindig képes a hallgatóságát elvarázsolni. Törékeny, légies jelenség, ugyanakkor olyan virtuozitással játszik a hangszerén, hogy pillanatok alatt a nézők kedvencévé válik bárhol a világon. Koncertjei emlékezetesek, aki egyszer látta őt fellépni, megtapasztalta az erőterét, az elkönyvelheti, hogy a műfaj egyik nagy egyénisége ő.

A klasszikus ütős stílus nagy mesterének tartott Chris Deviney, a Philadelphiai Szimfonikus Zenekar első számú ütőhangszeresének, a New Jersey-ben lévő Rutgers Egyetem professzorának a soproni jelenléte a fesztivál rangját, színvonalát tovább emeli, hiszen ő nem csak ütőhangszeres, hanem zeneszerző is, számtalan művet hangszerelt amerikai nagyzenekaroknak. Pat Metheny 1997-es albumából ő írt ütősökre épülő háromrészes művet, melyet hatalmas sikerrel mutattak be Amerikában.

Horváth Kornél hívószavára a fesztiválra jön a hatvanas–hetvenes évek fúziós-dzsesszének úttörője – aki hordozza a műfaj históriáját –, a legendás Billy Cobham is. A nagy generáció képviselője ő, aki robbanékonyságával forradalmasította a dobolást. Például azzal is, hogy egyszerre négy verővel is képes játszani. A művészeti vezető azt ajánlja, hogy aki meg akarja érezni, amit Miles Davis, George Duke, Peter Gabriel, George Benson is, hogy milyen páratlan képességű Billy, az ne maradjon le a koncertjükről. Hazai dzsessztörténeti pillanat az ő fertőrákosi koncertje.

A Puerto Rico-ban született Rolando–Morales Matos fellépése a klasszikus alapokon nyugvó latin–jazzt, salsát szeretőknek igazi csemegét ígér. Az ütőhangszeres, karmester, zeneszerző a philadelphiai és New York-i zenei intézetek professzora együtt koncertezett sok formációval, nagy sztárral, így  Celine Dionnal és Michael Boltonnal is. Horváth Kornél nagyon várja már az egyedülálló, utánozhatatlan stílusban játszó művész érkezését és A ritmus varázsa című estet. Ennek keretében az első részben a Horváth Kornél és Dörnyei Gábor alkotta tHUNder Duo, valamint a Sopron Balett közös produkcióra is készül. Demcsák Ottó, a táncosok vezetője koreográfiát készít két tHUNder Duo kompozícióra " Lélekfonatok" címmel és ezt ősbemutatóként tekintheti meg a közönség. A koncert második felében pedig  She-e Wu, Chris Deviney, Rolando-Morales Matos együtt lép fel. Különleges ütős találkozó lesz ez, igazi zenész csillagokkal.

SopronDrum, Sopron, ütőshangszer, koncert, Billy Cobham, Rolando–Morales Matos, She–e Wu, Aaron Spears, Richard Bona & Mandekan Cubano Group

 

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek