Filmből valóság: zenekart alapítanak a Soul Exodus szereplői

2016. december 14.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Öt, Amerikában született, de Európában élő klezmerzenész zsidó identitásának keresését, az általuk létrehozott különleges produkció, a Brothers Nazaroff történetét meséli el Bereczki Csaba zenés dokumentumfilmje, amely csütörtöktől látható a mozikban.

Filmből valóság: zenekart alapítanak a Soul Exodus szereplői

"Amikor a filmet kitaláltam, az volt az elképzelésem, hogy a klezmer történetén keresztül egyfajta fordított exodust, a lélek kivándorlását mutatom be ismert zenészekkel, olyanokkal, akiknek saját identitásuk megtalálásához ez a zene hozzájárult" – nyilatkozta a rendező, forgatókönyvíró.

Bereczki Csaba kitért arra, hogy a klezmerzene a 19-20. századi pogromok és a holokauszt után Európából szinte teljesen eltűnt, majd a világzene egyik ágaként Amerikában lett újra népszerű a hetvenes években. A filmben szereplő Brothers Nazaroff tagjai (Michael Alpert, Dan Kahn, Psoy Korolenko, Bob Cohen és Jake Shulman-Ment) valamennyien híres klezmerzenészek, akik baráti társaságból már ismerték egymást, de csak akkor kezdtek 2014-ben ötösben együtt játszani, miután a gitáros-énekes Alpert egy New York-i lemezboltban véletlenül rálelt egy elfeledett zsidó zenész, Nathan Prince Nazaroff egyetlen, 1954-ben megjelent lemezére.

"A kvintett elhatározta, lemezre rögzíti Nazaroff számait, hogy emléket állítson neki, aztán menet közben a projekt kapcsolódott egy kitalált legendához. A film ötlete és a Brothers Nazaroff létrejötte valójában egymást indukálta, a fiúk lettek a partnerek ahhoz, hogy Európában megkeressük a klezmer, illetve a zenészek gyökereit, származási helyét. A zenekar az eredeti forgatókönyvben még nem volt benne, de aztán nagyon jól segítette az őszinte, jókedvű, életigenlő filmet, amit el akartam készíteni" – fejtette ki Bereczki Csaba.

A Soul Exodus szereplői életük eddigi helyszínei, Montreal, New York, Párizs, Berlin, Budapest és Nagyvárad érintésével utaznak és mesélnek sorsukról, viszonyukról zsidóságukhoz, és végül eljutnak Besszarábiába, Moldovába, ahol egykor valamennyiük őse élt.

A mandolinon és hegedűn játszó, valamint éneklő Bob Cohen évtizedek óta Budapesten él, ő komoly szerepet játszott a zenészek összeszervezésében. Szintén több évet töltött korábban Budapesten Jake Shulman-Ment hegedűs-énekes, a film megvalósításához a végső lökést pedig a Berlinben élő Dan Kahn (harmonika, ének) adta, az ő lemezgyűjteményének amerikai folkdarabjai tartóoszlopot jelentettek a mozihoz. A forgatás során a Brothers Nazaroff koncerteket is adott a különböző városokban.

"Az első tíz nap, két hét összeszokási időszaka után a zenészek fokozatosan nyíltak meg a kamera előtt. Ehhez talán hozzájárult, hogy én is sokat meséltem nekik életem vándorlásairól, arról, miként kerültem Erdélyből Magyarországra, majd Franciaországba, aztán onnan vissza, vagyis az identitáskeresés személyes történet számomra, amelyet rajtuk keresztül akarok elmesélni. Inspiráltuk egymást, ami spontánná is tette a történéseket" - jegyezte meg Bereczki Csaba.

A filmet végigkíséri a nagy víz, illetve a hajó bibliai szimbolikája, a zenészekkel New Yorkban, Párizsban és Budapesten is hajón forgattak. "Az eredeti exodus, a zsidók kivándorlása is hajóval történt Amerikába, ahol a 19. század végétől az Ellis Islandre érkeztek. A vízi felvételek sokat segítettek az együttlét intenzitásán a forgatás során".

A szereplők a dokumentumfilmben arról is beszélnek, miért hagyták el Amerikát az elmúlt egy-két évtizedben, mennyiben járult ehhez hozzá, ami 2001. szeptember 11. után történt, és hogyan vezetett a folyamat napjainkig, Donald Trump elnökké választásához.

"Nem voltak elégedettek azzal, amit Amerika egy szabad amerikainak adni tud. Amerikának kezd történelme lenni, az ország felnőttkorba jutott, előjönnek korábban nem tapasztalt problémák és társadalmi gondok, és kiderül, hogy egyáltalán nem az ígéret földje. Vagy ahogy a Detroitban felnőtt Dan Kahn elmondja, neki azt tanították, hogy feltétel nélkül imádni kell Izraelt, és Amerikát elhagyva jött rá arra, hogy nincs szükség erre zsidóságának megéléséhez" - tette hozzá Bereczki.

A rendező 2008-ban már készített zenés dokumentumfilmet: az Életek éneke fókuszában a tradicionális erdélyi népzene áll.

A Soul Exodus operatőre Nemes Tibor, producere Sándor Pál volt. A bemutatóra szerdán Dan Kahn is Budapestre érkezik.

A rendező elmondta, hogy a film hatására a Brothers Nazaroff a jelek szerint együtt marad és folytatja működését. 


 

 

Szólj hozzá!


Nick Cave újra Budapestre jön!

Nick Cave újra Budapestre jön!

Jövőre újra ellátogat Magyarországra Nick Cave és zenekara, a Bad Seeds. A zenekar a legfrissebb lemezét, a napokban megjelent Ghosteent mutatja be...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A legtitokzatosabb francia világsztár – Mireille Mathieu

Tizenegy nyelven énekel, 150 millió albumot adott el és olyan világsztárokkal állt színpadra mint, Julio Iglesias, Tom Jones, Paul Anka és Elvis Presley. Mireille Mathieu személyében a világ egyik legsikeresebb, mégis legszerényebb és egyben legtitokzatosabb énekesnője látogat el 2020. március 3-án Magyarországra. Íme, néhány...

Ma mindenki öleljen meg egy dalszerzőt!

Legalábbis lélekben: ma van ugyanis a dalszerzők napja. Jelenleg Magyarországon 13 ezer magyar dalszerzőt tartanak nyilván, nélkülük ma nem lenne ennyi jó zene és nem születnének új dalok. Válassz ki egyet közülük.

Kint van a vízből – Avril Lavigne meggyógyult, Bécsben is koncertet ad

A kanadai énekesnő Avril Lavigne több évnyi szünet után jövő márciusban újra Európában turnézik februárban megjelent hatodik stúdióalbumának anyagával, ami a Head Above Water címet viseli. Bár hazánk sajnos nem szerepel az úticélok közt, egy bécsi kiruccanást talán megér a dolog... :)
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek