Menopauza 1170x180

Hagyomány, hagyomány! A Budapest Klezmer Band mint mindig, koncerttel kezdi az új évet

2019/11/19  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

"És hogyan tartjuk az egyensúlyt? Mi a titka? Egy szóval megmondhatom: a hagyomány!' – ez a sor a Hegedűs a háztetőn című előadásból való. Abból a musical-ből, amelyben Jávori Ferenc, a Budapest Klezmer Band vezetője és Dunai Tamás először dolgoztak együtt 1996-ban.

Hagyomány, hagyomány! A Budapest Klezmer Band koncerttel kezdi az új évet

A Budapest Klezmer Band nemcsak koncertzenekar, műfajteremtő is. Az első klezmerbalett Magyarországon született, 1998-ban mutatta be a most 40 éves Győri Balett a Purim, avagy a sorsvetés című darabot, a színpadon a zenekarral. A másik áttörés az első klezmeroperett, amelyet a Budapesti Operettszínházban mutattak be 2006-ban Menyasszonytánc címmel, és 11 évig játszottak sikerrel, s az idén fel is újították.

S már hagyomány az is, hogy a Budapest Klezmer Band újévi nagykoncertjét január elsején a Budapest Kongresszusi Központban tartja, s az is, hogy az új esztendő első napján megrendezett koncertre vendégeket is hívnak: most Szulák Andreát és a bevezetőben is emlegetett Dunai Tamást.

A csaknem 30 éves múltra visszatekintő együttes tradicionális zsidó zenét játszik, a zenei átiratokat az együttes alapítója és vezetője, Jávori Ferenc komponálja, aki a január 1-jei koncertről elmondta: az előadás címe Mazel Tov!, ami jiddisül azt jelenti, hogy jó szerencsét. A klezmer szóról elmondta, hogy óhéber eredetű: a klez hangszert jelent, a klezmer pedig hangszeres népzenét takar. A klezmer a népek közötti kapcsolat tükre, ettől olyan sokszínű, sokrétű, fantasztikus ereje van – fogalmazott, hozzátéve: bárhol játsszák a világon, azt érzi, hogy köze van hozzá a közönségnek, láthatatlan kapocs köti őket össze.

Az együttes, amely a jövő évben ünnepli alapításának 30. évfordulóját, a jubileumi koncertet a jövő évben június 14-én tartja a Margitszigeten, ezt követően országos turnéra indul, sőt: a Budapest Klezmer Band új albumot is megjelentet, amely az újévi koncerten már kapható lesz.

Budapest Klezmer Band, Jávori Ferenc, Szulák Andrea, Dunai Tamás, koncert, hagyomány

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek