Harcias hörgés és andalító népi dallamok: orosz folk metál bandák a Dürerben

2017/10/02  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Folk-Rock-Maraton helyett idén október 7-én Folk Metal Marathon lesz Budapesten két orosz és két hazai zenekar közreműködésével.

Fotó: Darkside.ru

Az ezen a néven futó európai turné keretében végre Magyarországon is bemutatkozik a két nagy múltú kelet-európai banda, a tatárföldi Grai (Грай) és a karéliai SatanaKozel (СатанаКозёл). A Dürer Kert kisterme este 7-től ősi erdei népek szentélyévé változik, megidézve többek között Mara istennő, Lesak isten, Szivoldaj pópa, illetve a hazai vendégzenekarok által az árnykirályság vagy épp a kölpények legendáit – írják a szervezők. (Ezt mi sem írhattuk volna szebben, akármit is jelentsen – aszerk.)

A kapunyitást követően hamar a húrok közé csap a fővárosi Isatha. Az igéző női ének, a harcias hörgés, az energikus zúzdák és az andalító népi dallamok kitűnő extrém folk metallá állnak össze.

A nyitányt követően a jászsági-budapesti Kylfingar lép a színpadra, ezúttal egy igazi valkűrrel kiegészítve a pajzsfalat. A viking mondák népi témái így ezúttal nemcsak szintetizátor és sampler segítségével, hanem hegedűvel kiegészítve fognak felcsendülni.

Oroszország egyik legészakibb tartományából érkezik fővárosunkba a sátánkecske 2003-ban született gyermeke, a SatanaKozel. A banda központja egy fenyvesek mélyén található tanya és ez bizony érződik is muzsikájukon. Finnségi, szláv és skandináv elemekből táplálkozó zenéjükben egyaránt megtalálhatók a humppás harmonikatémák, a sötét hangulatú billentyűjáték, a pogány szertartást idéző dorombpengés vagy épp az ortodox kórusének. Sámánok, trollok, démonok, pópák és persze medvék adják a karéliai folk/black metal esszenciáját.

2005-ös megalakulása óta többször turnézott Európában, Magyarországon azonban ezen az estén fog debütálni a Grai is. Az utóbbi évtizedben Oroszország egyik vezető folk/pagan metal zenekarává nőtte ki magát e csapat, hiszen zenéjük a szláv népzene és letisztult, modern dallamos metal kitűnő ötvözete gyönyörű női énekkel, többszólamú tradicionális orosz kórusokkal, elbűvölő népi fúvóstémákkal, kemény groove-okkal, tört riffekkel és erőteljes hörgésekkel.

Mind a négy fellépő új nagylemezen dolgozik, így új dalokra és meglepetésekre is számíthat a közönség.

Az est tervezett menetrendje:
19:00 – Kapunyitás
19:20 - 20:00 – Isatha
20:20 - 21:10 – Kylfingar
21:30 - 22:20 – SatanaKozel (RUS)
22:40 - 23:30 – Grai (RUS)

Belépő: 1500 HUF

folk metál, Grai, SatanaKozel, orosz, koncert, Dürer

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek