Három év után újra Budapesten a Dead Can Dance

2021/09/14  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Dead Can Dance legutóbb "A Celebration – Life & Works 1980-2019" című turnéja keretében lépett fel 2019 júniusában a Sportarénában, 2022. május 8-án ugyanitt láthatjuk-hallhatjuk őket.

Három év után újra Budapesten a Dead Can Dance

A Dead Can Dance először 1996 nyarán lépett fel Magyarországon, a Budai Parkszínpadon, a World Music Festival keretében. Nem sokkal ezután (1998.) felfüggesztették működésüket, majd 2005-ben ismét összeálltak egyetlen turnéra, de aztán 2012-ben egy új stúdióalbum is született Anastasis címmel, ennek kapcsán ismételten ellátogattak Budapestre. A sémát nézve rövidülnek a két fellépés között eltelt évek: jövő tavasszal Europa – 2022” névre keresztelt turnéjukat hozzák el az Arénába: Brendan Perry, Lisa Gerrard és a teljes háttérzenekar folytatja telt házakkal lemenő, 2019-ben megkezdett koncertsorozatukat.

Az ausztrál zenekar stílusa nehezen besorolható. Különlegességüket az adja, hogy mediterrán, afrikai, kelta, középkori és reneszánsz hatások egyaránt jelentős súllyal fedezhetők fel az alkotásaikban. Zenéjüket számos filmben használták fel aláfestésnek, ezek közül az egyik legismertebb a Baraka.

A zenekar repertoárján szerepelnek majd több mint három évtizedes pályafutásuk legsikeresebb dalai, beleértve az olyan klasszikus munkáikat, mint a The Serpent’s Egg, Aion és az Into The Labyrinth című albumok, de természetesen legutóbbi, Dionysus címre keresztelt lemezükről is hallhatók lesznek dalok – elvégre a turné ezen album kapcsán indult.

Brendan Perry 2 év alatt gyűjtötte össze az albumon használt hangszereket, olyanokat, mint pl. az iráni Daf dob vagy a szlovák pásztor furulya, a Fujara. Ahogy a többi lemezen is, a világ különböző népeinek hagyományai és azok ütemei játsszák a főszerepet. Perry vegyíti a lemezen a helyi felvételeket, kántálásokat – beleértve a svájci kecskepásztorokat, új-zélandi méhkasokat, mexikói és brazil madárhangokat. Ezeket nem csak a lemez hangulatának növelésére használja, hanem annak demonstrálására, hogy a zene mindenhol jelen van. A lemez történetének vázát ugyan Dionüszosz ihlette, de a borítón egy huichol indián készítette maszk szerepel, mely a törzsnek otthont adó Sierra Madre hegységben, Mexikóban készült. (A törzs a fonalfestésről, valamint a tárgyak aprólékos gyönggyel való díszítéséről híres. Az álarcot gyógyító és tudatmódosító szent ritusok és rituálék eszközeként használták.)

 

A jegyárusítás 2021. szeptember 17-én indul.

 

Dead Can Dance, világzene, Papp László Budapest Sportaréna

 

 

Szólj hozzá!


Egy hajóban eveznek: egykori zenésztársa fiával énekel duettet Charlie

Egy hajóban eveznek: egykori zenésztársa fiával...

Horváth Charlie egykori zenésztársának tehetséges fiával, Erb Virgillel, művésznevén Giovannival adott duettet.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

A 20 ezer euró összdíjazású nemzetközi gitárversenyen ma a gipsy swing európai királya lép fel

Október 22-én online koncerttel folytatódik Magyarország egyik legrangosabb gitáros eseménye, a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál, amelyhez idén verseny is társul.

Az oviban is mikrofon volt a jele – Budapestre érkezik a 18 éves brit csodagyerek

Alfie Templeman az MTV Music Week keretében először érkezik Budapestre, november 9-én, a Dürer Kertbe.
Új koncertek