Híresek és meztelenek: A TOP 5 koncert az A38-on júniusban

2014/06/11  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Különleges formációk és sorsok, remek zenészek képezik júniusban az A38 szórakoztató legénységét – a zenekar az utolsó pillanatig játszani fog és a hajó sem süllyed el, pedig bizonyára lesz legalább öt olyan este, amikor próbára teszik az álló(hajó)képességét.

Híresek és meztelenek: A TOP 5 koncert az A38-on júniusban

Cirkusz, varieté, sanzon és opera: Gabby Young

Június 11-én, szerdán két nagyszerű énekesnő: a svéd-magyar dalszerző-előadó, Antonia Vai, majd a Paris Combo és Zaz szellemét megidéző Gabby Young lép fel az A38 Hajón. Ez utóbbi hölgy életében először jár Magyarországon. Eredetileg operaénekesnek készült – azonban egy gégerák derékba törte karrierjét. Bár a betegséget legyőzte és hangjának csengése is megmaradt, váltania kellett: így találta meg magának a jellegzetesen franciás, sanzonos, szvinges varieté-műfajt.  A produkciót csak gazdagítja az a tény is, hogy Gabby Young a dalszerzés-éneklés mellett divat- és jelmeztervezőként is tevékenykedik. Igazi dívaként feszít a különleges fellépőruhákban, fantasztikus jelmezekben, miközben tűzpiros haja uralja a látványt.


Andalúz és cigány hagyomány flamencóval keverve: Karavan Familia, Tomasito

Június 20., péntek a Zene ünnepe előestéje. Ekkor lép fel az A38 Hajó koncerttermében az új lemezével fennállásának tizedik évfordulóját ünneplő, autentikus magyar családi cigányzenekar, a Karavan Familia, illetve az andalúz és cigány hagyományt vidám flamencóba (valamint rapbe, hiphopba, funkyba és soulba) oltó spanyol sztár, Tomasito.  A Karavan Familia a cigány népzene tradicionális és modern formáinak felhasználásával, a zenei igényesség jegyében vonultatja fel kedvenc műfajait és a cigány folklór legszebb dalait. Új lemezük különlegessége, hogy a tíz számba tíz különböző vendégművész működik közre Harcsa Veronikától Dés Andráson át Balogh Kálmánig. Az albumot igen komoly kritikai elismerés fogadta, amit az is jelez, hogy a zenekar idén májusban, történeteben először felkerült a rangos World Music Charts Europeáltal legjobbnak ítélt megjelenések húszas listájára. Tomasitóról pedig azért nem érdemes lemaradni, mert különleges tánctudása, fantasztikus ritmusérzéke iemlékezetessé teszi a produkciót.

Új-zélandi dreampop: Naked And Famous

Június 25-én, szerdán az Imagine Dragons amerikai arénaturnéjáról, ahol éppen előzenekaroskodinak, és a turné további, hangzatos állomásai (Glastonbury, Coachella, Fuji Rock, Lollapalooza) között a Hajóra érkezik a poszt-punk gitárhangzással megbolondított, finom, lebegős szintikkel nagyszabásúvá varázsolt, érzelmes popot játszó Naked And Famous. Ha azt hinnéd, fogalmad sincs róluk, tévedsz. A Young Blood című számukat  Birdy is feldolgozta első lemezén, arról nem is beszélve, hogy a Grace klinikában is szerepelt, és Tiësto-féle remixe igazi klubhimnusz lett. A sokatmondó névválasztás nyilvánvaló utalás az angol rapper, Tricky egyik klasszikus anti-himnuszának mániákusan ismételgetett sorára: „everybody wants to be naked and famous”, azaz „mindenki pucér és híres akar lenni”. Meglátjuk, melyiket választja a magyar közönség...

Leánybúcsú Budapesten: Candy Dulfer

Ezt az eseményt 2014. június 26-án, csütörtökön tartja a Hajón a híres holland szaxofonos, akit a nagyközönség egyetlen számmal, a Dave Stewarttal közös Lily Was Here-rel azonosít, noha minden elmondható róla, csak az nem, hogy egyszámos előadó. Az élete lényegében egyetlen nagy jam session: a funk, az r'n'b, a soul és a smooth jazz legnagyobb képviselőivel, Sheila E-től Maceo Parkeren át a Tower of Powerig. Zenei sokoldalúságára jellemző, hogy a szocsi téli olimpia sztárjával,  Vanessa Mae-vel éppoly remek felvételeket készített, mint a reggae-sztár Jimmy Cliffel. A követhetetlenül gazdag és változatos karrierbe azonban nem csak a legnagyobb sztárok, hanem a hazai, a holland tehetségek is belefértek, így aztán a kortárs fúziós jazzfunkban nem nagyon találunk sokoldalúbb életművet. Dulfer a koncert után két nappal Budapesten megy férjhez, a leánybúcsú pedig arról lesz híres, hogy a menyasszony minden bizonnyal leszakítja majd le az egybegyűltek fejét – egy remek koncert erejéig.


Zajok a szomszédból: A.G. Trio (A), Möbel, Yvein Monk

Ha lehet még fokozni, megnézzük, mit kínál számunkra az elektronikus szcéna. 2014. június 28-án, szombaton lép fel a linzi electro-house live act, az A.G. Trio (Parov Stelar kiadója, az Etage Noir felfedezettje) – a három fiatalember igazán komoly élő produkciót tol. Az est két magyar fellépője Lechner Márk egyszemélyes lo-fi elektropop-projektje, a Mövel, illetve a képzőművész-zenész-producer Gryllus Ábris, azaz Yvein Monq. A három vicces művésznevű fiatalember (Roland von der Aist, Andy Korg & Aka Tell) egy szerbiai fellépésen találkozott először színpadon, szinte véletlenül, de pár perc közös zenélés meggyőzte őket, hogy érdemes együtt folytatniuk. A végeredmény: az osztrák színtér legütősebb live actje, jó kis mocskos electro-house-zal, magukkal ragadó vokálokkal, és EDM-produkcióhoz képest meglepően akciódús színpadi műsorral. A Möbelamolyan lo-fi elektropop podukció, bár a néhány éve Montréalban élő Márk rendkívül komolyan veszi az ügyet, olyannyira, hogy a Möbel első kiadványát például a műfaj nagyon neves és elismert kiadója, a Motor jelentette meg. Yvein Monq, a látványtervezőként is dolgozó producer az absztrakt hiphop, a minimál, az ambient és a porgresszív house határvidékén működik. Kiadójánál, az 8ounce-nál már sokadik anyagát jelenteti meg, és ezek a magyar elektronikus zene legeredetibb munkái közé tartoznak.

 


Képtár

  • Híresek és meztelenek: A TOP 5 koncert az A38-on júniusban kép 32110
  • Híresek és meztelenek: A TOP 5 koncert az A38-on júniusban kép 32111
  • Híresek és meztelenek: A TOP 5 koncert az A38-on júniusban kép 32112
  • Híresek és meztelenek: A TOP 5 koncert az A38-on júniusban kép 32113
  • Híresek és meztelenek: A TOP 5 koncert az A38-on júniusban kép 32115
 

 

Szólj hozzá!


A pillangó újra kibontja szárnyát: 12 év után visszatér a Bijou

A pillangó újra kibontja szárnyát: 12 év után...

12 év után friss számokkal és májusi újraalakuló koncerttel jelentkezik a magyar Bijou zenekar.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Akik a hátukon viszik a zenét – könyv jelent meg a rockkoncertek roadjairól

Roadlegendák, legendás roadok címmel könyv jelent meg a hazai pop-rock színtér jól ismert technikusairól, azaz a roadokról. A kiadványt szombaton mutatták be a Rockmúzeumban.

A Halott Pénz eddigi legnagyobb koncertjére készül a Puskás Arénában

A zenekar idén ünnepli a Halott Pénz-sztori 20 éves jubileumát – 20 éve annak, hogy Marsalkó Dávid megjelentette az első Halott Pénz-dalt. Miközben javában készülnek a stadionos ünneplésre, a stúdióban is aktívak maradtak, érkezett is egy új dal.
Új koncertek