Idén sem maradnak muzsikaszó nélkül az Állatkert lakói – és látogatói

2018/05/16  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

Immáron 17. alkalommal rendezik meg a Fővárosi Állat- és Növénykertben a Zenés Állatkerti Esték programsorozatot 2018. július 4. és augusztus 22. között, szerdánként, pontban fél kilenckor.

Idén sem maradnak muzsikaszó nélkül az Állatkert lakói – és látogatói

Idén összesen nyolc koncerten vehetünk részt az állatkert lakóival együtt a Zenés Állatkerti Esték programsorozatban. A kínálat elég színes ahhoz, hogy minden korosztály megtalálja a számára érdekesnek tűnő produkciót. Fellép többek közt a Budapest Bár, a Pa-Dö-Dő, az Amadinda, a Hot Jazz Band, a Budapest Klezmer Band, Szinetár Dóra, Kern András, Hernádi Judit, Heilig Gábor, Malek Andrea, Náray Erika, Tóth Vera, Geszti Péter és a Madarak házibulizenekar is.

A koncertek szerda esténként, pontosan fél kilenckor kezdődnek, a jegyvásárlással pedig érdemes sietni, mert a korábbi évek tapasztalatai alapján elég gyorsan gazdára találnak.

A zenés programok több mint másfél évszázados múltra tekintenek vissza a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Már az alapító atyák akként fogalmazták meg a kert létesítésének céljait, hogy – sok más egyéb mellett – az intézmény feladata „koronként zene hozzájárultával a közönségnek kellemes mulatóhelyet szerezni”. Ennek jegyében már 1866-ban, a megnyitás évében működött az állatkerti zenepavilon, amelyet Pálffy János gróf adományaképpen állítottak fel. A kor szokása szerint azokban az időkben főként katonazenét játszottak benne.

Az 1910-es években az Állatkertnek saját szimfonikus zenekara is volt, a követező évtizedben pedig a hazai rádiózás hőskorában is komoly szerep jutott az Állatkertnek: a legelső rádiós sugárzásra szánt koncertek egy részét is itt vették fel, ahogy ezt az LGT is megénekelte a „Rádió” című slágerben. Az 1950-es években szabadtéri színpad működött a kert területén, majd néhány évtizedre megszűntek a zenés programok. Újbóli visszatérésükre az 1990-es évek közepéig, a Budapesti Fesztiválzenekar legendás állatkerti előadásáig kellett várni.

Ezt követően újra rendszeressé váltak a koncertek és más zenés programok, mi több, Zenés Állatkerti Esték címmel 2002 óta minden évben koncertsorozatot szervez az intézmény. E koncertsorozat részeként az elmúlt másfél évtizedben összesen 119 előadásra került sor az Állatkertben.

Az állatkerti zenei programok több mint másfél évszázados története során természetesen kialakultak azok a helyszínek és tájolási, hangosítási megoldások, amelyek nyomán a zenés programok nem zavarják az Állatkert lakóit. Sőt, jellemző tapasztalat, hogy az állatok egy része még érdeklődik is a zenés programok iránt.

Forrás: zoobudapest.com

Zenés Állatkerti Esték, Állatkert, Pa-Dö-Dő, Amadinda, Geszti Péter, Budapest Bár, Madarak, Hot Jazz Band, Budapest Klezmer Band, Szinetár Dóra, Kern András, Hernádi Judit, Heilig Gábor, Malek Andrea, Náray Erika, Tóth Vera

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és...

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Pulóveres nyitóhétvége a Kobuciban

Homeopátia, homeopátia... Reméljük sem efféle, sem egyéb gyógyhatású szerekre nem szorulnak majd azok, akik részt vesznek a ma nyitó Kobuci Kert startprogramjain.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
Új koncertek