Ismét Metallica-dalokat dolgoz fel az Apocalyptica – ősszel megmutatják élőben Budapesten is

2024/02/22  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

A finn cselló-metál zenekar új albumot és őszre turnét jelentett be, amelynek keretében november 25-én a Barba Negra Red Stage-ben lépnek majd fel. Az Apocalyptica Plays Metallica Vol. 2. című, csaknem ötvenállomásos európai koncertsorozat szeptember 19-én startol Isztambulban, és november végéig tart.

Fotó: Apocalyptica!FB

Az Apocalyptica legutóbb 2018-ban járt Magyarországon, akkor az alsóörsi Harley-Davidson Open Road Festen lépett fel. (A fesztivál azóta szünetelteti vagy végleg elvetette az alsóörsi kurzust, idén városi fesztivált szerveznek a motorosoknak és a szimpatizánsoknak.)

A finn zeneiskola, a Sibelius Akadémia négy fiatal csellósa 1996-ban találta ki, hogy saját hangszerein adja elő minden idők egyik leghíresebb heavy metál együttese, az amerikai Metallica dalait. Az Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos című anyagon a Metallica nyolc ismert számát írták át csellókra anélkül, hogy a klasszikus hangszerek miatt bármilyen módon visszavettek volna az eredeti nóták vadságából. Az akkor feldolgozott dalok között volt az Enter Sandman, a Master of Puppets, a Harvester of Sorrow, a The Unforgiven, a Sad But True, a Creeping Death, a Wherever I May Roam, valamint a Welcome Home (Sanitarium).

A Metallica számok feldolgozásait később a rock más klasszikusainak megidézése követte: a finn vonósok idővel saját verziót készítettek a Rammstein, a Faith No More, a Pantera, a Sepultura, a Slayer vagy David Bowie számaira is.


Eleinte csupán instrumentális anyagaik voltak, de a Cult című albumuk két számához már készült énekes verzió is. Ezt követően számos rockénekes vett részt az Apocalyptica lemezeinek felvételein: a finn Lauri Ylönen (The Rasmus) és Ville Valo (HIM), a német Till Lindemann (Rammstein), Nina Hagen vagy az olasz Cristina Scabbia (Lacuna Coil). A turnékon az elmúlt években Franky Perez énekelt.

Zenéjükben a kezdeti négy cselló után megjelent a dob, majd a nagybőgő is. A jelenlegi felállás:

  • Eicca Toppinen,
  • Paavo Lötjönen,
  • Perttu Kivilaakso (mindhárman csellón játszanak), valamint
  • Mikko Sirén (dob, nagybőgő).
       
Apocalyptica, Metallica, feldolgozás

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek