Menopauza 1170x180

Ismét Metallica-dalokat dolgoz fel az Apocalyptica – ősszel megmutatják élőben Budapesten is

2024/02/22  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

A finn cselló-metál zenekar új albumot és őszre turnét jelentett be, amelynek keretében november 25-én a Barba Negra Red Stage-ben lépnek majd fel. Az Apocalyptica Plays Metallica Vol. 2. című, csaknem ötvenállomásos európai koncertsorozat szeptember 19-én startol Isztambulban, és november végéig tart.

Fotó: Apocalyptica!FB

Az Apocalyptica legutóbb 2018-ban járt Magyarországon, akkor az alsóörsi Harley-Davidson Open Road Festen lépett fel. (A fesztivál azóta szünetelteti vagy végleg elvetette az alsóörsi kurzust, idén városi fesztivált szerveznek a motorosoknak és a szimpatizánsoknak.)

A finn zeneiskola, a Sibelius Akadémia négy fiatal csellósa 1996-ban találta ki, hogy saját hangszerein adja elő minden idők egyik leghíresebb heavy metál együttese, az amerikai Metallica dalait. Az Apocalyptica Plays Metallica By Four Cellos című anyagon a Metallica nyolc ismert számát írták át csellókra anélkül, hogy a klasszikus hangszerek miatt bármilyen módon visszavettek volna az eredeti nóták vadságából. Az akkor feldolgozott dalok között volt az Enter Sandman, a Master of Puppets, a Harvester of Sorrow, a The Unforgiven, a Sad But True, a Creeping Death, a Wherever I May Roam, valamint a Welcome Home (Sanitarium).

A Metallica számok feldolgozásait később a rock más klasszikusainak megidézése követte: a finn vonósok idővel saját verziót készítettek a Rammstein, a Faith No More, a Pantera, a Sepultura, a Slayer vagy David Bowie számaira is.


Eleinte csupán instrumentális anyagaik voltak, de a Cult című albumuk két számához már készült énekes verzió is. Ezt követően számos rockénekes vett részt az Apocalyptica lemezeinek felvételein: a finn Lauri Ylönen (The Rasmus) és Ville Valo (HIM), a német Till Lindemann (Rammstein), Nina Hagen vagy az olasz Cristina Scabbia (Lacuna Coil). A turnékon az elmúlt években Franky Perez énekelt.

Zenéjükben a kezdeti négy cselló után megjelent a dob, majd a nagybőgő is. A jelenlegi felállás:

  • Eicca Toppinen,
  • Paavo Lötjönen,
  • Perttu Kivilaakso (mindhárman csellón játszanak), valamint
  • Mikko Sirén (dob, nagybőgő).
       
Apocalyptica, Metallica, feldolgozás

 

 

Szólj hozzá!


Legendás amerikai gitáros ad gitárleckét Újpesten

Legendás amerikai gitáros ad gitárleckét Újpesten

Greg Howe az idén megjelenő 'Lost And Found' lemeze köré kerített turné alkalmával Budapestre is ellátogat: október 26-án, szombaton az OFF...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Menni kéne – országos turnén a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Országos turnéra indul 2025. januárjában a hazai rockmusical műfajának alapvetése, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című, immár kultikus sikerdarab, hogy örökérvényű dalaival betöltse a vidéki nagyvárosok legnagyobb arénáit és a Budapest Sportarénát. A főbb szerepeket ezúttal Szabó Kimmel Tamás, Trokán Nóra,...

Girls Just Wanna Have Fun: Cyndi Lauper búcsúturnéja Budapestet is érinti

Egy évtizednyi szünet után egy utolsó lendületet vesz Cyndi Lauper: a Girls Just Wanna Have Fun búcsúturné budapesti megállója 2025. február 19-én a Budapest Arénában lesz.

Ingyen mehetsz a minifesztiválra, ha eltetted emlékbe a régi jegyed. A Metal Lady is fellép!

Október 26-án egy – szinte időutazással is felérő – minifesztiválnak ad helyet a Barba Negra. A koncertet rendező H-Music Hungary – aka Metal Hammer – 1999 október 23-án szervezte meg első koncertjét, és a 25 éves évfordulón azzal ajándékozza meg a közönséget, hogy akár ingyen is látogatható a rendezvény...

Világkörüli utazás a budapesti klubokban – koncertajánló

Nem csak a műfajok, de az előadók származási helye szempontjából is színes a felhozatal: érkezik zenekar Bejrútból, vendégbanda a skót felföldről, egy eleddig együtt még sosem látott jazz formáció Amerikából, az underground szcéna egyik kiválósága Németországból, először látogat hozzánk egy ausztrál csapat, de érkezik...
Új koncertek