Itt az Én meg az Ének 2.: megjelent Bérczesi Robi második önálló albuma

2018/01/12  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Emléxel még? címmel második múltidéző, feldolgozásokat tartalmazó lemezét készítette el Bérczesi Róbert. A hiperkarma frontembere ismét Én meg az Ének néven jegyezte az anyagot, amelyet január 22-én az Erkel Színházban mutat be.

Itt az Én meg az Ének 2.: megjelent Bérczesi Robi második önálló albuma

"Az Én és az Ének személyes projektem, több feldolgozásanyagot nem fogok készíteni, ennyi volt benne, de ezeket a dalokat szerettem volna lemezre rögzíteni, mert sokat jelentenek nekem. Úgy akartam eljátszani őket, ahogy nekem tetszenének. Az első anyaghoz képest annyi a komoly változás, hogy most bekerültek népdalok és néhány versfeldolgozás is a repertoárba" – mondta Bérczesi Róbert az MTI-nek.

A zenész, énekes, dalszerző felidézte, hogy sok minden történt vele az Emléxel?-lemez megjelenése, 2011 óta.

"Sokáig sajnos megint elég mélyen voltam, de most jó ideje minden rendben velem. Lett ugye közben a Konyharegény című hiperkarma-album, ami elég sok energiámat elvitte és tavaly megint hiperkarma-lemezt csináltunk, a Délibábot. Most jött el az idő az Én meg az Ének projekt második részének publikálására".

Az Emléxel? című CD-n mások mellett a Kex, a Beatrice, Zorán, a Bizottság, a Trabant, a Bonanza Banzai és a Kispál és a Borz egy-egy felvételének sajátos feldolgozása hallható. Bródy János ismét felbukkan (vele kezdődik és végződik az anyag), Kispálékat egy mix képviseli, de szerepel az LGT (Annyi mindent nem szerettem még), a Hungária (Várni rád), a Bergendy (Jöjj vissza vándor) és a Bikini (Mielőtt elmegyek) is.

Van egy-két kevésbé ismert darab is az anyagon, köztük Bornai Tibor, a KFT tagja szólódala, a Ne gondolj rám, amely negyedszázada jelent meg. "Az Átvitt étterem című kazettát sokat hallgattam gimnazista koromban, ez a dal is bekúszott most az emlékeim közül".

Kakukktojásként első zenekara, a BlaBla egyik felvételét, a húsz évvel ezelőtti 23:50-et is újragondolta Bérczesi Róbert. Mint elmondta, 2016 szeptemberében a Müpában rendezett 40. születésnapi koncertjén már eljátszották ezt a dalt. 

Az anyag húsz hosszabb-rövidebb darabja közül hatban is hallható Lábas Viki, a Margaret Island énekesnője.

"Nemcsak Vikit hívtam el a lemezre énekelni, a koncerten Koltay Kurszán, a Margaret Island zongoristája fog velünk játszani" – tette hozzá Bérczesi.

Szintén szerepel a lemezen Palya Bea, akivel a Szelidecske című népdalt adja elő Bérczesi Róbert.

"Kiss Tibi a Quimbyből tanította meg nekem és megszerettem, a kedvenc népdalom lett, jó ideje egyszálgitáros fellépéseimen is játszom. A népdalok az utóbbi időben annyira befészkelték magukat a fejembe, hogy elkezdtem gitárakkordokat alájuk farigcsálni és az Emléxel még? csaknem fele egy-egy népdal feldolgozása lett" - fejtette ki a hiperkarma frontembere.

Az Emléxel még? című anyagot egyetlen alkalommal, január 22-én játssza el Bérczesi Róbert zenekari kísérettel. Az alkalmi csapatban több hiperkarma-tag mellett például a basszusgitáros Giret Gábor, Koltay Kurszán zongorista, valamint a Republic Quartet vonósnégyes is színpadra lép a két énekesnő, Lábas Viki és Palya Bea mellett.

"Lesznek számok az első feldolgozásanyagról, meg néhány hiperkarma-dalt is eljátszunk. A műsor darabjai a jövőben egyszálgitáros fellépéseimen lesznek hallhatóak, közben meg dolgozunk a hiperkarma új lemezén, ami őszre várható, de hamarosan kijön egy új dalunk, aminek Napsütötte rész a címe. Az új számok egyszerű szerkezetűek, kicsit visszakanyarodtam a régi blablás-időkhöz" - árulta el Bérczesi Róbert.

Bérczesi Róbert, Én meg az Ének 2, új lemez

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek