Karácsonyra jó lesz: Oxygene 3 Jean-Michel Jarre-tól

2016/10/06  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Az eredeti lemez 40. évfordulója, valamint a folytatás, az Oxygene 7-13 jövőre esedékes huszadik születésnapja alkalmából Jean-Michel Jarre teljessé teszi a trilógiát. A december 2-án megjelenő Oxygene 3 albumon hét új dal kap helyet.

Karácsonyra jó lesz: Oxygene 3 Jean-Michel Jarre-tól

"Nem vagyok nagy híve az évfordulóknak, de amikor legutóbbi lemezemen, az Electronica 2-n dolgoztam, született egy szerzemény, az Oxygene 19, és eljátszottam a gondolattal, milyen lenne az Oxygene album, ha napjainkban írnám meg" – idézte az elektronikus popzene francia atyját a lemezt kiadó Sony Music magyarországi forgalmazója, a Hear Hungary Music az MTI-nek eljuttatott közleményben.

A 68 éves Jarre az 1976 decemberében Franciaországban, fél évvel később pedig a nemzetközi piacon jelentette meg a ma már ikonikus albumot, a szintetizátorzene alapművének tartott Oxygene-t. A folytatás, az Oxygene 2 1997-ben érkezett, a művész idén hat hét alatt készítette el a harmadik részt.

"A módszer hasonló volt ahhoz, ahogy az Oxygene anno született: próbáltam elkerülni, hogy túl sokat agyaljak az ötleteken és azonnal rögzítettem mindent. Nem a trilógia első részét akartam másolni, inkább végigvinni a hallgatókat egy utazáson, amelynek különböző állomásai valamilyen formában kapcsolódnak egymáshoz" - fejtette ki Jean-Michel Jarre.

Az Oxygene-ből számos remix született

Jean Michel Jarre több mint négy évtizedes eddigi pályafutása során húsz stúdióalbumot készített, köztük az Oxygene-t két évvel követő Equinoxe-ot, a Magnetic Fieldset (1981) vagy az állatkertek hangjait megidéző Zoolook-ot (1984). Tehetségét apjától örökölte: Maurice Jarre írta például a Doktor Zsivágó című film zenéjét.

Albumaiból eddig több, mint 80 milliót adtak el, az európai popelőadók közül először lépett fel Kínában 1981-ben. Rendkívül sikeres zenei pályafutása során háromszor (1986, 1989, 1991) kapott Grammy-díjat a new age kategóriában, lemezei az elektronikus zene számos előadójára volt hatással, köztük a Daft Punk-ra, az Air-re, Moby-ra és a Chemical Brothers-re. Környezetvédő, humanitárius aktivistaként is ismertté vált.

A francia zenész mozgalmas időszakot tudhat maga mögött, hiszen az elmúlt egy évben két friss anyaga, a számos sztárközreműködőt felvonultató Electronica 1 (2015) és 2 (2016) is kijött. Az ezekhez kapcsolódó turnét október 4-én Cardiffban kezdi, és a koncertkörút során már az Oxygene 3 albumról is ad ízelítőt.

A turné során november 10-én a Papp László Budapest Sportarénában lép fel, ez lesz Jean-Michel Jarre hatodik magyarországi koncertje.

Fotó innen

 


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek