Készüljél fel a hangulatra! Jubileumi Bëlga-koncert

2013. március 12.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Bëlga nagyszabású jubileumi turnéra indul, melynek nyitó koncertje az A38 Hajón lesz, csaknem napra pontosan tizenöt évvel az első koncert után.

Készüljél fel a hangulatra! Jubileumi Bëlga-koncert

1998. március 15-én lépett fel először a zenekar a legendás „aluljárós buliban”, a Kálvin téri Chachacha előtt. Az indulás szinkronban volt az EstFM két évvel későbbi rajtjával, így mire a Bëlga „rádióbarát” produkcióvá érett, meg is találta a közegét, és a Van barátod!-rádió egyik emblematikus előadója lett. Bár a Bëlga "hiphopzenekarként" vonult be a köztudatba, a Titusszal kiegészülő három dumagép, Bauxit, Mégötlövés és Tokyo már rég nem csak reppet nyom: furcsa, szürreális, (ön)ironikus szövegek, zseniális műfajparódiák, oktatószámok, kiosztódalok, alázózenék, Ganxsta Zolee-paródia és Cypress Hill kifigurázás, egzisztencialista butadiszkó, gyereklemez, modernizált bordal, négynegyedes történelmi tabló, politikai odamondogató és nagyszabású online lemezsorozat - csak néhány töltet a Bëlga kifogyhatatlan muníciójából.

Népszerűsége is rakétasebességgel nőtt, és az alapítástól számított két év elteltével a Bëlga valósággal felrobbantotta a hazai fél-underground könnyűzenét a  Majd megszokod lemezzel. Értelmiségi gigaslágerek, telibe találó szövegek, Titusz precízen összerakott, egyszerre kidolgozott és trash zenei alapjai, kifinomult odamondogatás és hipergagyi blődli: ilyet korábban még senki sem csinált a magyar hiphopban. Persze, a beszédes cím üzenete aztán nem vált valóra: a Bëlga az elkövetkező tíz évben, számtalan koncerten és hét (pontosabban: tizenegy) lemezen keresztül megszokhatatlan volt, mindig újító, friss, szellemes és kíméletlen.

Az a baj, hogy nehéz lesz választaniuk, amikor összeállítják az évfordulós bulik repertoárját... Az nem baj, hogy a végeredmény így is-úgy is ütni fog.


 

 

Szólj hozzá!


Cher kedvet kapott a Mamma Mia-tól: ABBA-dalokból készít lemezt

Cher kedvet kapott a Mamma Mia-tól: ABBA-dalokból...

ABBA-dalokból készít lemezt Cher. A 72 éves Oscar-díjas énekesnő, színésznő a Today Show című reggeli amerikai tévéműsorban beszélt erről.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hány Fahrenheit lesz a Barba Negra Track-ben augusztus 29-én?

Ha Celsiusban is meg kellene megmondani, ahhoz még korán van, ha "zenében", akkor csak egy... A téli buli után nem kell újabb 11 évet várni – a banda nyár végén ismét koncertezik, a Barba Negra Track lesz az augusztusi esemény helyszíne.

Petruska és Szeder furcsa hangulatba kerültek

Petruska az Illés zenekar generációs himnuszát, Az utcánt gondolta újra Szeder társaságában, jobban kidomborítva annak lírai oldalát. A klip a Szederrel közös, több évtizedes barátságát festi fel a képernyőre. Az utcán feldolgozása egyébként a dalszerző-gitáros nemrég megjelent kézműves remix lemezén, a Híd EP-n hallható.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek