Kistehén + rúdtáncos + kortárs író = BÁBEL

2016/11/25  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Müpa összművészeti sorozata –hogy, hogy nem, a Bábel címet kapta, de egyáltalán nem zűrzavaros – ezúttal is különböző műfajok képviselőit invitálta egy színpadra, hogy külön-külön és együtt is olyat alkossanak, ami szárnyakat ad a Fesztivál Színház közönségének.

Kistehén + rúdtáncos + kortárs író = BÁBEL

Az év utolsó Bábel-estjének egyik szereplője az a Prima- és Makovecz-díjas Kiss Ferenc, akinek negyven évvel ezelőtt alapított Kolinda együttese világszínvonalú népzenei feldolgozásaival új műfajt teremtett Magyarországon, és bevezette az itthon addig még ismeretlen világzene fogalmát. Kiss 1974-ben csatlakozott a Vízöntő együtteshez, akikkel több mint két évtizeden át muzsikált és járta a világot, majd 1992-ben életre hívta az első független magyar népzenei kiadót, az Etnofont, és nem sokkal később megszületett az Etnofon Zenei Társulás is. Kiss zeneszerzőként is markáns irányvonalat képviselt, a korszerű elektronika mellett fontos szerepet szán az akusztikus népi hangszereknek és a hagyományos díszítéstechnikáknak. Ezért sem meglepő, hogy ezúttal Bognár Szilvia lesz vendégük.

Különös véletlen, hogy az est során egy másik Kolinda-tag, Lantos Iván is megmutatja „szárnyait”. Ő a hazai underground szcéna egyik legizgalmasabb szereplője, a Kistehén zenekar meghívására áll színpadra. Az együttes alapítója, Kollár-Klemencz László már visszajáró vendég a Müpában. Nemrég ugyanezen a színpadon mutatta be Rengeteg című szólólemezét, de a Rájátszás és a Budapest Bár állandó szereplőjeként is többször láthatta már a közönség a dalszerző szövegírót, aki végzettségét tekintve tájrendező, ám civil szakmája szerint hippológus, vagyis lovastanár. Emellett írt és rendezett már rövidfilmet, de egy kiváló novelláskötetnek is szerzője – egyszóval igazi összművészeti figura.

A zene mellett természetesen most sem maradhat el a mozgásművészet az est programjából. Ezúttal egy 2013-ban alakult újcirkusz formáció, a Grotesque Gymnastics értelmezi újra a fizikalitást. Téri Gáspár és a rúdtánc és levegőakrobatika-oktató, kétszeres rúdtánc-világbajnok, Európa- és magyar bajnok Bardóczy Ilka a táncos, cirkuszi és a fizikai színházas tapasztalataikat ötvözi sajátos, ironikus, szarkasztikus szemléletmódjukkal.

Az irodalmat pedig a költő, író, drámaíró, tárcaíró Darvasi László képviseli majd, akinek a műfajok feletti munkássága nemcsak köteteinek, de díjainak tucatjai is igazolják.

Az est moderátora Winkler Nóra lesz.

Bábel-est – Szárnyak
2016. december 7. szerda 20:00 — 22:00
Fesztivál Színház

Közreműködők:
Etnofon Zenei Társulás

Kistehén együttes

Darvasi László, költő, író

Grotesque Gymnastics, újcirkusz

Winkler Nóra, műsorvezető

Vendég: Bognár Szilvia, Lantos Iván

Alkotók: a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves színházrendező szakos hallgatói (osztályvezető tanár: Ascher Tamás),

színpadra állítás Marton László Távolodó, sorozatszerkesztő


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek