Legyen a Quimbynek halleluja – turnéval ünneplik meg az idén 20 éves Ékszerelmére albumot

2019/09/23  ·   Ajánló   ·  mmi

De gustibus non est disputandum – mondja a művelt latin, vagyis az ízlésről nem szükséges vitatkozni, így reméljük, nem kerekedik parttalan vita abból, hogy nekem és számos kortársamnak az Ékszerelmére meg a Majomtangó (na meg a Káosz Amigos) az etalon, ami utánuk jött, tiszteltük és szerettük is, de azért...

Legyen a Quimbynek halleluja – turnéval ünneplik meg az idén 20 éves Ékszerelmére albumot

Aki pontosan tudni akarja, mely számokról van szó, mármint ami az Ékszerelmét illeti, kattintson ide. Az ősidőktől fogva Quimby-koncertre járók talán egyetértenek, hogy egy  "normál" bulin – tehát semmi show meg artisták meg nagycsalád stb. – ezeknél a számoknál robbanak a koncertek.

„Hol voltál az ezredfordulón?” - teszi fel a zenekar a kérdést a rajongóinak is, arra kérve őket, hogy ők is szálljanak be a múltidézésbe és ha van bármilyen, a Quimbyhez kötődő emlékük, fotójuk, tárgyuk vagy akár újság kivágásuk, osszák meg velük is az ekszerelmere20@gmail.hu címre elküldve azokat.

Az 1999-ben megjelent lemez nem csak a zenekar egyik legjelentősebb albuma, de egyben azt a korszakot is megidézi, amikor a pszichedelia és a partizene örvénylett mindenhonnan és húzta be a klubokba az embereket. Ez a kor pedig vitathatatlanul hatott az Ékszerelmére dalaira, mind zeneileg, mind tematikáját tekintve. Az ezredforduló, amikor elsötétült az ég a napfogyatkozás miatt, megjelenik a Red Hot Chilli Pepperstől a Californication, a Muse-tól a Showbiz, dübörög az europop, itthon DJ Palotai és a Tilos dj-i diktálják a tempót, bemutatják a mozikban a Harcosok Klubját és a Matrixot. Az ezredforduló miatt egyre inkább az jár az emberek fejében, hogy mennyire uralnak bennünket a gépek, lesz-e világvége, ha a kilencvenes évek végén átfordul a mutató...

Ekkoriban kezdte a zenei sajtó a legjobb koncertzenekarként számon tartani a Quimbyt, a klubok már megteltek a nevük hallatára és egyre nagyobb színpadok kerültek a fesztiválokon is a talpuk alá. Az Ékszerelmére albumot több hazai médium is a ’90-es évek egyik legjobb lemezének nevezte, 2000-ben pedig Fonogram-díjra is jelölték a korongot. Zeneileg is ekkora alakult ki leginkább a Quimbyre jellemző máig markáns hang, amely a lírát, a punk és a rock and roll erejét vegyíti a countryval, a pszichedeliával és a képszerű, gyakran szürreális dalszövegekkel. Ezt a világot pedig Antal Nimród véste képekkel is a fejünkbe az Androidő és a Halleluja klipjeivel.

Szóval, ebben a korszellemben született meg az Ékszerelmére lemez, mellyel most, 20 évvel később a Quimby elhozza az akkori bulik hangulatát is. A kilenc állomásos turné novemberben indul, a koncerteken pedig a zenekar nem csak a lemez dalait játssza végig, de az akkori partik hangulatát is felidézi, a közönség segítségével pedig elkészíti online emlékalbumát is.

A turné állomásain Tóth Sándor szaxofonos, valamint DJ Bootsie lesz a vendégük, aki szettjével minden alkalommal gondoskodik róla, hogy a közönség ismét 1999-ben érezze magát, a koncertek után pedig ő felel a partiért is.

Aki nosztalgiázni szeretne, itt a teljes album. Másnak is megvan, hogy elég az első taktus, és máris tudod, melyik szám fog megszólalni? :)

Az Ékszerelmére 20 turné november 8-án indul Veszprémben, fellépnek Vecsésen, Szegeden, Székesfehérváron, Pécsett, Törökszentmiklóson, Zalaegerszegen és Sopronban is – a körutat pedig az A38-on zárják, december 21-én.

 

 

 

 

Quimby, Észerelmére, jubileum, turné, 90-es évek

 

 

Szólj hozzá!


A  Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom Morello a Budapest Parkba jön

A Rage Against The Machine már nem létezik, de Tom...

Noha, a Rage Against The Machine már nem jutott el Magyarországra és már feltehetően nem is fog, legendás gitárosa, Tom Morello viszont hamarosan...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Így nyaral a Balaton-parton a Toy Dolls, a Stratovarius és a Korpiklaan

Az anarchia helyett humorral lázadó, éppen 45 éves brit punk ikon, a Toy Dolls, a még kerekebb, négy évtizedet ünneplő Stratovarius a finn powermetal színeiben, és honfitársaik, az északi kocsmabulik hangulatát metalmuzsikába hajtogató Korpiklaani csapata is tiszteletét teszi Alsóőrsön, a Tábor Fesztiválon.

Budapesten lép fel a szörnymetál csapat, akikről teret neveztek el Finnországban

A Lordi legfrissebb, Screem Writers Guild című lemezét mutatja be március 23-án a Barba Negrában.
Új koncertek