Locsolóbál, Parno Graszt-koncert, tojászsonglőrök, opera – húsvéti programok országszerte

2023/04/06  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Hagyományosan táncházzal és remek zenekarokkal várja a közönséget a Fonó Budai Zeneház a Locsolóbálon húsvéthétfőn.

Fotó: ROMAN ODINTSOV/pexels.com

A táncházban olyan vendégek húzzák a talpalávalót, mint Kodoba Florin és a Magyarpalatkai Banda, valamint a Fanfara Complexa. A szervezők várnak minden táncházast, valamint nem táncházas friss érdeklődőt.

A húsvéthétfőn elkezdett táncházi mulatságot április 12-én szerdán a Fonó Szerda táncházban lehet folytatni, ahol az érdeklődők a magyarszováti táncanyagban merülhetnek el az oktatáson, majd Nyitrai Tamás és barátainak muzsikájára táncolhatnak este a táncházban. Április 14-én pedig az idei Táncháztalálkozó nyitótáncházába várják a táncolni vágyókat, az eseménynek hagyományosan a Fonó ad otthont péntek este, amikor a Kalász Banda és a Berka muzsikál majd.

***

Idén négynapos lesz a Hollókői Húsvéti Fesztivál; a Nógrád megyei világörökségi faluban már péntektől várják a vendégeket folklórprogrammal, palóc gasztronómiával, népszokásokkal, locsolkodással, koncertekkel, családi és gyermekprogramokkal. Az UNESCO Világörökség részét képező Ófalu 67 piros cserepes műemlék háza leginkább egy szabadtéri múzeumra emlékeztet azzal a különbséggel, hogy Hollókő élő, működő falu, melynek lakói húsvétkor magukra öltik híres, színpompás népviseletüket, és életre keltik a magyar húsvéti népszokások legjavát. Idén csatos üvegbe zárva haza is lehet vinni a Hollókői Locsolóvizet... Szombaton gasztronómiai és hagyományőrző programok zajlanak az Ófalu udvaraiban, lesz tánctanítás a Nógrád Táncegyüttessel, kereplőzés, szilvásgombócfőzés. A Pajtaárok színpad ad helyet este a Keleti Szél Zenekar koncertjének és középkori táncházának, vendégük Méry Rebeka lesz. Vasárnap táncház a Nógráddal és a Fonó Néptáncegyüttessel. Fellép továbbá a Dűvő zenekar és a Kerekes Band. Hétfőn húsvéti locsolkodás a templomnál és az alsó kútnál, a színpadon a Parno Graszt ad koncertet.

***

Palóc húsvétra várják a közönséget idén is a füleki várban. A látogatók a várudvart birtokba vevő kézműveseknél a tojásdíszítés különböző technikáit próbálhatják ki, elsajátíthatják a mézeskalács-díszítés alapjait, illetve gyékényből húsvéti figurákat készíthetnek. A gyerekekre mesekuckó, kézzel hajtott körhinta, különféle ügyességi versenyjátékok, lovagoltatás és íjászat vár. A várudvarban és a Várfelső utcában kirakodóvásár, a rendezvény helyszínén helyi ételek kóstolója és ételszentelés, népzenei sátor, valamint húsvéti locsolkodás és locsolóvers-mondás gazdagítja a programot. A vár tövében felállított szabadtéri színpadon népművészeti műsor várja a látogatókat, számos folklóregyüttes szereplésével. Színpadra lép a gyöngyösi Vidróczki Néptáncegyüttes, a gyetvai Datelinka zenekar és a füleki Jánosík Néptáncegyüttes, de a Jánosík Gyermek-néptáncegyüttest, a Foncsik Énekegyüttest és a File Bandát is láthatja a közönség. Koncertet ad a Budapestről érkező Tárkány Művek.

***

Húsvét alkalmából csütörtökön Johann Sebastian Bach Máté-passióját, nagypénteken és húsvétvasárnap Richard Wagner Parsifalját, míg a Húsvét Mascagnival program részeként nagyszombaton és húsvéthétfőn a Messa di Gloria és a Parasztbecsület koncertszerű változatát tűzi műsorára a Magyar Állami Operaház.

***

Újra teljes nyitva tartással várja látogatóit a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed. Húsvéthétfőn tojáskereső detektívjáték, koncertek, kézműves foglalkozások és mesejáték is várja a családokat a kultnegyed egész napos, ingyenes húsvéti programján.

A további programok: Tommy Katona és zenekara, a Texas Flood! Jimi Hendrix, BB King és Albert King dalok mellett saját szerzeményeit adja elő április 12-én a Zsolnay-negyed E78-as koncerttermében, míg a Zsolnay táncházak is folytatódnak áprilisban: 13-án Bergics Andris és barátai, 28-án pedig a Vizin zenekar adja a talpalávalót. Halász Judit április 16-án a Kodály Központban ad koncertet klasszikus és kortárs magyar költők verseit énekelve, míg a Zsolnay Színház az Péterfy-Novák Éva Apád előtt ne vetkőzz című darabjának ad helyet Péterfy Bori főszereplésével, Beck Zoltán és Grecsó Krisztián pedig lemezbemutató koncertet tart Hoztunk valamit magunkból címmel április 22-én az E78-ban.

 

Húsvéthétfőn családi programmal várja a látogatókat Európa legnagyobb interaktív vasúti parkja, a fővárosi Vasúttörténeti Park.   rendezvényen 11 órától az Ákom-Bákom Bábcsoport a Világgá ment Csacsi és Bari című történetét adja elő, majd 13 órától az Aranykapu Hagyományőrző Társulat tavaszköszöntő műsora látható. Mint írják, a magyar népszokások interaktív, élőzenés előadás keretében is megjelennek a Vaga Banda gólyalábasok jóvoltából, akik többek között tojászsonglőrködéssel, látványos jelmezekkel, locsolóversekkel és tavaszköszöntő dalokkal érkeznek az eseményre. Működni fog a kerti vasút, a fordítókorong és a gőzmozdony, de ki lehet próbálni a kézi hajtányt és a pónilovaglást is. Mindemellett lesz arcfestés, kézműves sarok és állatsimogató, ahol a nyulakon kívül egy holland törpe kecske és kisgidái is várják a látogatókat.

húsvét

 

 

Szólj hozzá!


A falu rosszai koncerttel és új klippel ünneplik 15. szülinapjukat

A falu rosszai koncerttel és új klippel ünneplik 15....

Egy minden bizonnyal eszeveszett bulit rendez május 31-én a Budapest Parkban a Bohemian Betyars, s eme jeles napon évek óta állandó tettestársuk, a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Lara maga az őserő

Tegnap este Budapesten, az MVM Dome-ban zárta világkörüli turnéját a csodálatos Lara Fabian.

Csak ő...

Falusi Mariann neve többször is felbukkan a koncertkínálatunkban, leginkább Sárik Péterrel, olykor Presser Gáborral egy színpadon emlegetjük, de ő az egyik sztárja a Menopauza című zenés darabnak is. De most csak róla van szó, el is meséli:
Új koncertek