Már a kávéházaknak is van éjszakája!

2018/04/27  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

Aki szereti a jó kávét, a hangulatos kávéházakat, az irodalmat, a zenét, a stand up műfajt vagy a slam poetryt, plusz bírja az éjszakázást, annak jó hírünk van: 2018 május 18-án első alkalommal rendezik meg a Kávéházak éjszakája névre keresztelt programsorozatot a fővárosban.

Már a kávéházaknak is van éjszakája!

Manapság már mindennek van "napja", vagy "éjszakája" így semmi fura nincs abban, ha egy jó capuccinot este 22 körül gurítunk le, egy szelet jó fajta torta elfogyasztása után. Ha mindezt ráadásul egy jó kis koncert, esetleg egy felolvasás mellett tesszük, akkor nem csak a szervezetünk jut "boldogságfalatokhoz", hanem a lelkünk is.

Valószínűleg erre gondolhattak a szervezők, amikor megálmodták a Kávéházak éjszakája programsorozatot a belvárosi ismert, és kevésbé ismert kávézók bevonásával. Összesen 20 helyszín csatlakozott a debütáló rendezvényhez, és minden program ingyenesen látogatható 19. és 23:30 között. Az egyetlen apró bibi a dologban, hogy a kávéházak befogadóképessége nem feltétlen egy nagykoncert közönségének létszámával lett kikalkulálva, így a szervezők arra kérnek minden érdeklődőt, hogy ha a kiszemelt programra esetleg már nem férne be, inkább ugorjon át egy másik helyszínre.

Természetesen a legendás kávéházak, mint az idén 160. évét betöltő Gerbeaud, vagy a 120-at taposó Művész - ahol erre az alkalomra külön torta is készül - kiemelt helyszín lesz, de szeretettel várnak majd a Centrálban, a Gerlóczyban, a Hadikban, a Kinoban, a Magvetőben, az Ibolya Presszóban, a Café Smúzban, a Börzében, a Három Hollóban, a Kávétársaságban, a Kék Lóban, a La Nube-ban, a Keleti Kávézóban, a Booklineban, és a Frei Caféban is.

Az irodalom szerelmeseinek lesz felolvasóest, könyvbemutató, Pilinszky–KOSBOR–Turek - verszenei kalandozás Pilinszky János költészetében; válogatás Karinthy Frigyes irodalmi karikatúráiból; Saly Noémi, múzeológus kávéháztörténeti előadása; Örkény (egypercesek) Kalapban (játékos irodalmi-színházi est a groteszk jegyében) Bíró Kriszta, Für Anikó és Kálid Artúr tolmácsolásában; de még irodalmi vetélkedő is.

Zenei témakörben is széles lesz a kínálat, hisz a verses megzenésítéstől az alteren át a jazzig és a swingig, minden megtalálható, ami hangulatában is passzol egy kávéházi estéhez. Fellép például az ország elsőszámú swing- és boogie-zenekara, az idén tizedik évfordulóját ünneplő Group'n'Swing, egy másik helyszínen a csapat korábbi énekese Gájer Bálint szólóban, a Váczi Eszter Kvartet, az Antropomorf, az ef Zámbó Happy Dead Band, a Canarro és a Taraf de Akácfa.

Mindezeken túl igen különleges programnak ígérkeznek azok a kávéházi túrák, amelyeken a tradicionális budapesti helyszíneket lehet majd körbejárni szakmai vezetők segítségével.

Ezekre az eseményekre előre kell jelentkezni a Kávéházak Éjszakája hivatalos weboldalán.

Persze a férőhelyek száma itt is korlátozott, úgyhogy érdemes gyorsan lestoppolni a szabad helyeket.

Kávéházak éjszakája, Group'n'Swing, Gájer Bálint, ef Zámbó Happy Dead Band, Váczi Eszter

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek