Másodszor is bekerült a halhatatlanok közé Peter Gabriel

2014. április 14.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Peter Gabrielt a legendás Genesis alapítótagjaként pár éve már beválasztották a Rock And Roll Hall Of Fame-be, de a mai napon, április 10-én másodszor is beiktatták a rockzene halhatatlanjai közé, ezúttal már csaknem négy évtizedes szólókarrierjének elismeréseképpen.

Másodszor is bekerült a halhatatlanok közé Peter Gabriel

A New York-i Barclays Centerben zajló gálán az angol énekes néhány dal erejéig színpadra is lépett azokkal a zenészekkel, akikkel aztán a következő hetekben egy újabb európai turnészakaszra indul, és május 6-án a BudapestArénába is elér. Lássuk hát, kik is ezek a zenészek – és derüljön ki az is, kiktől várhatjuk az előzenekari produkciót!

 

A Back To Front nevű koncertkörútján Peter Garbiel ugyanazokat a muzsikusokat vette maga mellé, akikkel a So lemez korabeli turnéján, 1987-es is járt már Budapesten. A legnagyobb név köztük az 1946-os születésű amerikai basszusgitár-virtuóz Tony Levin, aki már több mint ötszáz lemezen játszott, de leginkább Garbriellel fonódott össze pályája: az énekest szólókarrierje legeleje óta kíséri. A legendás prog-rock együttesnek, a King Crimsonnak a tagságát is erősítette. Peter Gabriel és a King Crimson mellett Levin a saját projektével, a tízhúros Chapman Stick nevű csodahangszerre épülő Stick Men trióval is járt már Magyarországon.

Az 1956-os születésű David Rhodes angol gitáros-vokalista a Random Hold együttes frontembereként már a hetvenes évtized végén is turnézott együtt Peter Gabriellel, és a nyolcvanas évek hajnala óta a leghűségesebb zenészének számít Tony Levin mellett: 2004-ig az énekes minden lemezén és turnéján szerepelt. Ő is vállalt session zenészi munkákat neves előadóknál: a nyolc évek második felében a néhai Roy Orbison, Paul McCartney, Youssou N'Dour és a Talk Talk lemezein is feltűnt, de még a francia pop nagyasszonyával, France Gall-la is dolgozott.

A világ egyik leghíresebb session zenészének számító elefántcsontparti származású francia dobos, az 1958-as születésű Manu Katché karrierje épp az 1986-os So albummal robbant be, és a következő két évtizedben Stingnek is ugyanolyan meghatározó kísérője lett, mint Peter Gabrielnek, de Joni Mitchell-lel és Jan Garbarekkel is sok lemezt rögzített. Számos megbízatása között dobolt a Dire Straits 1991-es utolsó stúdióalbumán is, majd 1992-től szólókarriert is kezdett, előbb rockos, majd a kétezres évektől már jazz vonalon.

A fenti három zenésszel ellentétben az 1953-as születésű amerikai billentyűs David Sancious nem vett részt a So stúdiómunkálataiban, de az album 1987-től induló turnéján már ő is kulcsszerepet kapott, és a következő másfél évtizedben az énekes mindegyik lemezén szerepelt . „A zenészek zenésze" – Peter Gabriel csak így emlegeti billentyűsét, aki a hetvenes évek első felében még Bruce Springsteen kísérőjeként az E Street Band tagjaként tűnt fel, de session munkái közepette az is megesett, hogy egyszerre Stanley Clarke, John McLaughlin és Billy Cobham társaságában zenélt.

Peter Gabriel a Back To Front turnéra újra összehívott régi zenésztársak mellé két fiatal svéd vokalistanőt is felvett, akik saját jogukon is elismert dalszerző-előadók hazájukban: Linnea Olsson csellista-énekesnő és a zongora mellett több más hangszeren is játszó Jennie Abrahamson. A vokálozás mellett a lányok hangszeres tudásukkal is hozzájárulnak a produkcióhoz: a szőke Linnea például a Why Don't You Show Yourself című kiadatlan új dalban csellózik, a barna hajú Jennie pedig 12 húros gitáron is penget a Solsbury Hill című régi slágerben – sőt Peter Gabriel kétórás programja előtt az előzenekari poszton is ők ketten lépnek fel egy 20 perces kis műsorral, saját szerzeményeikkel.

 

 

 
Képtár

  • Másodszor is bekerült a halhatatlanok közé Peter Gabriel kép 28710
  • Másodszor is bekerült a halhatatlanok közé Peter Gabriel kép 28711
  • Másodszor is bekerült a halhatatlanok közé Peter Gabriel kép 28712
  • Másodszor is bekerült a halhatatlanok közé Peter Gabriel kép 28713
  • Másodszor is bekerült a halhatatlanok közé Peter Gabriel kép 28714
  • Másodszor is bekerült a halhatatlanok közé Peter Gabriel kép 28715
 

 

Szólj hozzá!


Belogolt a SZIN-re a Clean Bandit

Belogolt a SZIN-re a Clean Bandit

Bejelentette első fellépőit a Szegedi Ifjúsági Napok: a Tisza-parton lép fel jövőre az újlemezes Clean Bandit.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Karácsonykor ismét Álomutazó – mesemusical Zsédával, Falusi Mariannal és Radics Gigivel

Az Álomutazó mesemusicalt először tavaly mutatták be a BOK csarnokban, akkor mintegy 50 ezer ember látta. A darab idén karácsonykor 10 alkalommal ismét színpadra kerül, de hamarosan megérkezik a boltok polcaira a csomagban megjelenő Álomutazó CD és a tavalyi nagy sikerű előadást tartalmazó DVD.

Öt év után visszavonul a Budapest Voices

Az eddigi legsikeresebb a capella formáció a Budapest Voices 5 évnyi alkotómunka és koncertözön után, januári dupla bulijukat követően saját döntés alapján határozatlan időre elcsendesül. A miértre egy Facebook posztban adták meg a választ.

Sting bejelentette: pályafutása legnagyobb slágereivel visszatér Budapestre júliusban!

Sting menedzsmentje ma bejelentette hogy Sting: My Songs elnevezésű turnéjak eretében Budapesten is koncertet ad.. A néhány különleges fesztiválfellépésből és önálló koncertekből álló sorozat magyarországi epizódja 2019. július 2-án lesz az Arénában.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek