Öt produkció, öt különböző műfaj - idén is Hey June! a MÜPA színpadán

2018/06/15  ·   Ajánló   ·  Labancz Andrea

A MÜPA nagy sikerű programsorozata idén nyáron is a legkedveltebb hazai zenekarokat és előadókat szedte egy csokorba, hogy a klubos/fesztiválos vadulós bulikból kiszakadva egy letisztult, rendezett, és egyedi szettel készülő oldalukat is megmutathassák a nagyközönségnek.

Öt produkció, öt különböző műfaj - idén is Hey June! a MÜPA színpadán

Az idei öt fellépő közül Antonia Vai lenyűgöző látványvilággal készül, a Konyha fúvósokkal és zenészbarátokkal érkezik, a Kéknyúl bűnügyi helyszínné alakítja a hangversenytermet, az Elefánt nem létező filmek betétdalait hozza el, a Special Providence pedig a régi kedvencek mellett új lemezük dalaival érkezik.

 

Antonia Vai

június 18. 20:00 – 22:00 Fesztivál Színház

A svéd-magyar Antonia Vai a hazai könnyűzene üde színfoltja: világzenével fűszerezett, soulos popzenéjének könnyed hangvételéhez komoly mondanivaló párosul. A Stockholmban született énekesnő 2013-ban költözött Budapestre, ahol nem sokkal érkezése után megvetette a lábát az underground zenei szcénában. Tavaly megjelent, Ritual című már ötödik albuma nemzetközi hatásokból táplálkozik: Magyarország és Svédország mellett Marokkóban és Brazíliában születtek számok, így a flamencótól a tangón át az arab zenéig rengeteg hatás hallatszik ki a korongról. Június 18-án több teljesen új dal is elhangzik, és a látványelemek is nagy hangsúlyt kapnak majd: „Ez a koncert zenei utazás lesz, amelyben erős látványelemeket keverünk majd egy szavakkal teli álomvilágban.”

 

Konyha

június 19. 20:00 – 22:00 Fesztivál Színház

Azt mindenki tudja, hogy a legjobb buli mindig a konyhában van. Június 19-én pedig a Konyha lesz a Müpában! „A konyhában mindig jó, mert a hűtőben mindig ég a villany!” – ezzel a felkiáltással alapította Szepesi Mátyás dalszövegíró-frontember 2010-ben a zenekart. 2012-ben megjelent debütáló albumuk eklektikus zenei világában már megjelenik az azóta is rájuk jellemző őszinte, érzelmekkel teli szövegvilág. A második lemez, az Elmentek a szörnyek már egy érettebb, letisztultabb képet mutat, ahol a szakítós szerelmes daloktól a részegen telefonálás hátrányáig az érzelmek és témák egész skálája megtalálható. A trió 2016-ban elnyerte „Az év zenekara” címet a Hard Rock Café nemzetközi tehetségkutatójának budapesti döntőjén. 2017-ben bekerültek a Nagy-Szín-Pad elődöntőjébe. A fiúk gőzerővel stúdióznak, készül az új, szám szerint negyedik lemez, sőt, nemsokára egy új videóval is megörvendeztetik a rajongókat, amiből talán már a Müpában is kaphat ízelítőt a közönség.

 

kéknyúl: criminal funk

június 20. szerda 20:00 – 22:00 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A hetvenes évek soul- és funkzenéjében gyökerező, urbánus tánczenét játszó Kéknyúl zenekar criminal funk című nagykoncertjén a bűnügyi filmek világába kalauzolja a közönséget. Az idén tízéves formáció kísérletében izgalmasan ötvözi a zenét a színjátszással, amelynek eredményeképp egy történet elevenedik majd meg a színpadon; a koncertélményt a krimi elmesélése teszi teljessé olyan különleges vendégművészek közreműködésével, mint Palya Bea és Sena. A zenészek kipróbálják magukat a színjátszás és a történetszövés számukra teljesen új keretei között, ebben pedig énekesük Andrew Hefler lesz segítségükre, aki az improvizációs előadások kedvelői körében méltán népszerű Grund Színház vezetője és alapítója. De zeneileg is új terepen kalandoznak majd: szokásos hangzásukat a krimizenékben megszokott vonós hangszerekkel bolondítják meg. „Igazi elektronikus-akusztikus hangkavalkádot tervezünk, amely a közönség számára remélhetőleg szép, egyszeri és megismételhetetlen Kéknyúl-élményt hoz” - mondta a zenekart vezető Premecz Mátyás.

 

Elefánt

június 21. 20:00 – 22:00 Fesztivál Színház

A  2011-ben Szombathelyről indult öttagú Elefánt zenekar a Kodály Method kapcsán tűnt fel, majd a Kék szoba című kislemezzel és a Vérkeringő című nagylemezzel jelentkezett. A második nagylemezükön szereplő, Alszik című dal Fonogram-díj jelölést kapott, s a lemez tíz napig vezette a Deezer hallgatási listáját. Harmadik nagylemezükkel, amely tavaly látott napvilágot, pedig az évtized legnépszerűbb hazai gitárzenekarai közé emelkedtek. Zenéjüket nehéz egy kategóriába beleilleszteni: a kirobbanó ritmusosság keveredik a lágy melankóliával, itt-ott megfűszerezve egy kis pszichedelikus vagy éppen elektronikus elemmel. A dalok sajátos atmoszféráját a különleges dalszövegek teszik még egyedibbé. A június 21-i koncertre pedig ehhez mérten egyedi koncepcióval érkeznek: „A zenekar úgy döntött, hogy nem hangszereli át a dalait, inkább magában a repertoárban, és legfőképp a zenét körbefogó vizuális tartalomban hozunk olyat, ami egyedivé teszi az estét” – ígérik.    

 

Special Providence

június 23. 20:00 – 22:00 Fesztivál Színház

Nincs még egy olyan progresszív zenét játszó formáció itthon, mint a Special Providence, akik műfaji korlátokat nem ismerve elegyítik a modern jazzt a progresszív rockkal és metállal, valamint az elektronikus hangzással. Egyszerre alkotnak dallamos és energikus dallamvilágot, ami egy pillanat alatt képes bárkit magával ragadni. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy az utóbbi években számos rangos külföldi fesztiválon léptek fel, és többek között olyan világsztárokkal koncerteztek, turnéztak együtt, mint Étienne Mbappé, a Dream Theater, a Spock's Beard, a Haken és a Beardfish. A koncertjük gerincét ezúttal Will című új lemezük alkotja, melynek dalait olyan vendégek fűszerezik tovább, mint Gulli Briem (Mezzoforte), Csongor Bálint (USEME, Subscribe) és Hrutka Róbert. De a korábbi albumok legfontosabb dalai is elhangzanak majd, az estet pedig és az ez alkalomra álmodott képi világ teszi még különlegesebbé.

 

Hey June!, MÜPA, Konyha, Kéknyúl, Elefánt, Antonia Vai, Special Providence

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek