Ötvenen castingoltak a Doktor Zsivágó főszerepeiért

2017/07/02  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, színház.org

Bevallom, fogalmam sincs, hogy lehet a Paszternák-könyvből musicalt készíteni, de a sóbiz olyan, mint a sztárséfek a tévében: mindenből össze tudnak rakni valami fogyaszthatót. A végeredményt tekintve legfeljebb senki sem ismeri fel az eredeti összetevőket. De ne ítélkezzünk korán, nem ettünk a feltálalt menüből!

Ötvenen castingoltak a Doktor Zsivágó főszerepeiért

 

Boris Pasternak Zsivágó doktor című regénye az I. világháború és az orosz forradalom káoszában játszódik. Jurij Zsivágó, az idealista orvos őszintén szereti a feleségét, Tonját, de szerelmes lesz az elbűvölő szépségű Larába is, de versenyeznie a nő kegyeiért egy forradalmárral és egy befolyásos arisztokratával is (szerelmi szál!). Pasternak 1957-ben kiadott műve azonban túlmutat egy szerelmi háromszög elmesélésén, az orosz történelem 1903 és 1929 közé eső korszakát és a háborús évek eseményeit dolgozza fel, összetettebb, mélyebb kérdéseket feszegetve. A regény hamarosan több nyugati országban is megjelent, és írójának elismerést, Nobel-díjat hozott. Hazájában viszont árulónak minősítették, és Pasternaknak választania kellett, hogy lemond-e a díjról, vagy száműzik Oroszországból: végül győzött az író-költő hazaszeretete.

Ma lesz látható a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Győri Nemzeti Színház: a Doktor Zsivágó című új musicalje a Budapesti Nyári Fesztivál keretein belül.

Golden Globe- és Oscar-díjra jelölt, Dr. Zsivágó című filmet (Omar Sharif-fel) több nagysikerű filmadaptáció is követte,  aztán 2006-ban Lucy Simon, Michael Korie, Amy Powers és Michael Weller jóvoltából megszületett a musical is. A világpremiert Kaliforniában tartották, 2011-ben Ausztráliában, 2012-ben Szöulban is bemutatták, majd 2014-ben a produkció eljutott Európába, a Malmöi Operában játszották, svéd nyelven. 2015-ben a Broadway-n is műsorra tűzték. Közép-Európában először a Győri Nemzeti Színház állította színpadra Forgács Péter rendezésében.

A Doktor Zsivágó egyébként megbukott a Broadway-en, mindössze negyvenkilencszer került a közönség elé, aztán szép csendben levették a műsorról. "Az amerikaiaknak semmi közük ehhez a történethez" – magyarázta a jelenséget a magyar rendező.

Forgács Péter azt is elmondta, hogy a két női főszereplő helyére ötvenen jelentkeztek. Ebből majdnem a felét már be sem hívták, mert nem volt elég színpadi tapasztalatuk vagy megfelelő zenei képzettségük, pedig mindehhez a jogtulajdonosok nagyon ragaszkodtak. A meghallgatások végére kiderült, hogy öten tudták elénekelni úgy, ahogy kell, ugyanis komoly szakmai tudás szükségeltetik hozzá.

Elárulta, azt szerette volna, ha  a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot övező fákat műhóval borítják be, hiszen a történet helyszínei természetesen nem nélkülözik az orosz telet, erre azonban nem volt mód, de azért előkerül a hógép...

A szereposztásból:

Jurij Zsivágó: Miller Zoltán / Fejszés Attila
Lara: Tóth Angelika / Kisfaludy Zsófia
Tonja Gromeko: Wégner Judit / Kecskés Tímea
Pása Antipov / Sztrelnyikov: Nagy Balázs
Viktor Komarovszkij: Forgács Péter
Alex Gromeko, Tonja apja: Vincze Gábor Péter

S egy híres dal a filmből, amelynek szinte biztos, hogy mindenki tudja dúdolni a dallamát, és olyan csodálatos zenész komponálta, mint Maurice Jarre.

A teljes interjú itt olvasható.


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek