Rhoda Scott és Varnus Xavér karácsonyi ajándéka: nagykoncert az Arénában

2016/11/16  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A két világhírű orgona virtuóz közös koncertet ad 2016. december 19-én este fél nyolckor a Papp László Budapest Sportarénában.

Rhoda Scott és Varnus Xavér karácsonyi ajándéka: nagykoncert az Arénában

Rhoda Scott amerikai dzsesszmuzsikus, minden idők leghíresebb Hammond-orgonistája. Édesapja metodista lelkész volt, édesanyja kiskorában halt meg, hat testvérével együtt édesapja nevelte. Már fiatalon  egy harlemi klubban lépett fel először, hamar kiderült, különleges tehetsége, a spirituálé hangzásvilágot keverte a dzsessz szabadságával. Már 1962-ben saját triót alapított, majd diplomát szerzett a Manhattani Zeneiskola zeneelmélet szakán. Tehetségére felfigyelt a híres dzsesszzenész Count Basie, és meghívta harlemi klubjába, ahol megfordult a dzsessz világának krémje, Louis Armstrongtól Ella Fitzgeraldon át Ray Charlesig. Stílusára fontos hatást gyakorolt a párizsi zenepedagógus, Nadia Boulanger, akinek tanítványa volt többek között Quincy Jones, Astor Piazzolla és Michel Legrand is. 1967-ben végleg Franciaországban telepedett le.

Varnus Xavér Kistétényi Melindánál és Lehotka Gábornál tanult Budapesten, majd Párizsban Pierre Cochereau-nak, a Notre-Dame orgonistájának növendéke lett. Lipcsében a konzervatórium professzora, Lorenz Stolzenbach volt a mestere. 1981-ben Franciaországba, majd Kanadába utazott. Több egyetemen és Faludy Györgytől középkori irodalmat és történelmet tanult. Tehetségét a világ nagy színpadain is megcsillogtatta. Intellektusát érezni a zenéjében amitől különleges és izgalmas minden produkciója. Igazi művész egyéniség, aki  hatalmas sikereket tudhat magáénak.

A két kivételes tehetség izgalommal várja a karácsonyi koncertet, ahol mély érzelmekkel,  izgalmas és egyedi  hangzással fűszerezik meg az ünnepi hangulatot. A legszebb klasszikusok és a karácsony ismert dalai várhatók a nagyszabású koncerten, ahol Bárnkopf Balázs orgonaművész, valamint az Art Anzix kamarazenekar is emeli az est fényét.

Fotó: Varnus Xavér/Facebook


 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek