Menopauza 1170x180

Rihanna-tól Rúzsa Magdiig: Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában

2024/05/19  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A Zene Házában május 18-tól egész nyáron látogatható tárlaton Rihanna, Björk, Billie Eilish, Tina Turner, Cher, Marilyn Monroe, Beyoncé, Sade, Janelle Monáe, Whitney Houston, Maria Callas, Edith Piaf mellett Blaha Lujza, Karády Katalin, Cserháti Zsuzsa, Rúzsa Magdi és még sokan mások "szerepelnek".

Rihanna-tól Rúzsa Magdiig: Dívák & Ikonok utazókiállítás a Zene Házában

A tárlat a felvonultatott világsztárok életében mélyül el, de rajtuk keresztül megismerteti a dívajelenséget is: megérthetjük, hogyan változott a női előadók társadalmi megítélése az elmúlt 150 évben, hogyan indultak el az egyenjogúsági mozgalmak, és mindeközben hogyan formálódott a nők előadóművészetben betöltött szerepe.

A Dívák & Ikonok kiállítás a világ legnagyobb iparművészeti- és design múzeumából, a londoni Victoria and Albert Museumból (V&A) érkezik először Budapestre, hogy ezt követően megkezdje világkörüli útját. Az utazótárlat eredeti helyszínén mindvégig teltházzal működött és közel 300 ezer látogatót vonzott a világ különböző tájairól.

A kiállítás első része a 19. századtól történelmi kontextusba helyezi a díva megteremtését, feltárja a színpad és a képernyő istennőit: megismerhetjük az első operadívákat, a korai primadonnákat, az emberi testet felszabadító táncosokat – Josephine Baker, Lakatos Gabriella –, vagy a hollywoodi dívák – Elizabeth Taylor, Marilyn Monroe, Gábor Zsazsa – személyes történetét, rajtuk keresztül pedig elmélyülhetünk a nőiséghez kapcsolódó változásokban, a nők jogaiért folytatott küzdelmekben.

A második felvonás hat különböző perspektívára építve a modern dívát, a díva-galaxis válogatott sztárjait ünnepli. Azokat a forradalmi előadókat, akik művészetükkel, hangjukkal és önazonosságukkal a társadalom változását, fejlődését szolgálják. Láthatóak Tina Turner, P!nk és Cher, a sztár-dizájner Bob Mackie által tervezett ikonikus szettjei, de Billie Eilish, Rihanna, Adele, Björk, Whitney Houston és sokak koncertekről, díjátadókról, klipekből, lemezborítókról, híres fotókról ismerős fellépőruhái is megtekinthetők a kiállításon.

A Dívák & Ikonok eredeti dramaturgiája kiemelkedő magyar művészek élettörténetével is kiegészült, így a hazai közönség izgalmas párhuzamokat és ellentéteket fedezhet fel a nemzetközi és hazai dívák történetében. Marlene Dietrich és Karády Katalin meglepően hasonló helyzetből indultak, mégis más-más sors jutott nekik. Dietrich, aki demonstratív módon hagyta el a II. világháború alatt hazáját, Németországot, hatalmas nemzetközi karriert futott be, míg Karády, akire itthon gyakran a háború hőseként is emlékszünk, kivándorlását követően részben a nyelvi nehézségek, részben Magyarország izoláltságának köszönhetően nem tudott a kor Amerikájában karriert csinálni.

Meghatározó női előadóművészek mellett néhány emblematikus, körülrajongott, sőt, olykor istenített férfi-sztár is megjelenik, akik amellett, hogy ikonná váltak, hatott rájuk a dívák világa. A kiállítás ezen szekciójában látható Freddie Mercury ruhája, amit a '86-os, híres budapesti koncertjén viselt, de Elton John féldrágakövekkel kirakott jelmeze, Prince ikonikus cipője, illetve megjelenik Kóbor János és Demjén Ferenc is, akik extravagáns színpadi jelenlétükkel kapcsolódnak a dívasághoz.

Kapcsolódó programok

A szeptember közepéig látogatható  kiállítás meghatározza a Zene Háza 2024-es évét: már eddig is sok kapcsolódó program vezette fel a kiállítást, de ezután is számos izgalmas előadással, tárlatvezetéssel, egyéb programmal hangolódhattok a dívákra. A Kiállítás Exkluzív című sorozatunkban a tárlatban megjelenő magyar dívákkal beszélgetünk Medveczky Ilonától Senán és Péterfy Borin keresztül Zsédáig. A kiállítás teljes négy hónapja alatt tematikus tárlatvezetések keretében mélyebb betekintést kaphatnak a látogatók az egyes témakörökbe egy-egy divattörténész, színháztörténész vagy éppen kulturális újságíró segítségével. Batta András Szubjektív! című sorozatában szentel teret a díváknak, de Hangadó Senior című sorozatból is készül egy háromrészes Dívák & Ikonok tematikájú különszéria. Ahogyan ingyenes szabadtéri filmvetítéseinken is indul dívás különkiadás, sőt a Hangdómban megtekinthető a nemzetközi hírű fotóművész, Bozi Tibor dómra szabott fotóválogatása is.

DÍVÁK PLUSZ

A Magyar Zene Háza az Erste Bankkal közösen egy a fiatal tehetségeket támogató programot hirdet Erste Ifjú Díva néven. A két fél által létrehozott program célja, hogy felhívja a figyelmet, és támogassa azokat a fiatal tehetségeket, akik műfajkategóriáktól függetlenül kiemelkedőt nyújtanak a maguk területén, akik már most is meghatározói saját zsánerüknek. Ők azok az előadóművészek, Ifjú Dívák, akik előtt olyan út állhat, ami méltó azokhoz a nagy elődökhöz, akik a Dívák & Ikonok kiállításban szerepelnek. Szavazhatsz a kedvencedre, a nyertes számára a Zene Háza önálló koncertlehetőséget biztosít, az Erste Bank pedig pénzjutalomban részesíti.

A jelöltek itt tekinthetők meg.

A FB oldalunkon készítettünk egy válogatást a megnyitón készült fotókból, itt pedig mozgóképben kívánnak kedvet csinálni nektek a kiállításhoz:

 

 

 

Dívák & Ikonok, kiállítás, Zene Háza

 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek