Menopauza 1170x180

Vajon tényleg a Massive Attack tagja a titokzatos Banksy?

2018/04/27  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

A modern elektronikus könnyűzene, a trip-hop egyik legnagyobb hatású csapata, a brit Massive Attack ad koncertet június 23-án a Papp László Budapest Sportarénában. A zenekar nyolc év után tér vissza Magyarországra.

Vajon tényleg a Massive Attack tagja a titokzatos Banksy?

Az 1987-ben Bristolban alakult Massive Attack különleges, hiphop, funk, dub és R&B elemekkel sűrűn átszőtt, belassult elektronikus zenéje hatalmas és gyors sikert aratott. A kilencvenes évek elejére az általuk életre hívott egyedi hangzásból született meg a trip hop sokrétű zenei világa..

A Robert Del Naja ("3D"), Grant Marshall ("Daddy G") és Adrian Thaws ("Tricky") által alkotott formáció 1991-ben megjelent, Blue Lines című album után a három évvel későbbi Protection a negyedik helyig kúszott fel a brit albumlistán, majd a következő kettő – már a szólópályára lépett Tricky nélkül –, az 1998-as Mezzanine és a 2003-as 100th Window már vezette a listákat. Olyan hatalmas slágerek születtek ezekben az években, mint az Unfinished Sympathy, a Protection, a Teardrop vagy az Angel.

Az ötödik, ez idáig utolsó stúdióanyagon, a 2009-ben kijött Heligolanden olyan világhírű vendégek szerepeltek, mint Damon Albarn, a Blur frontembere, Hope Sandoval reggae-énekes, Martina Topley-Bird, Guy Garvey, Tunde Adebimpe – és visszatért a korábban bevált partner, Horace Andy is.

A zenekar 1999, vagyis Mushroom kiválása óta hivatalosan kéttagú, ám a szerzői-kreatív munka  fókuszában egyértelműen 3D, azaz Del Naja áll – akiről az a meg nem erősített pletyka is járja, hogy ő a titokzatos street art-művész, Banksy – vele azonosítják a Massive Attacket, ami 2010 óta csupán két kislemezt (rajtuk összesen négy számot) és egy négy dalt tartalmazó EP-t (Ritual Spirit) jelentett meg.

A zenekar közéleti-politikai kérdésekben is gyakran megszólal: több alkalommal sz er v eztekjótékonysági projekteket, többek közt a háborús területeken élő gyermekek javára,felszólaltak az atomenergia katonai célú felhasználása, és a környezetrombolás ellen,odaálltak az Occupy-mozgalom mellé, tiltakoztak Izrael állam palesztinokkal szembeni fellépése miatt is, 2014-es  isztambuli koncertjükön pedig megemlékeztek a rendszerellenes megmozdulások áldozatairól. A Facebook adatkezelési botránya miatt az együttes bejelentette, hogy amíg a közösségi oldal nem lesz biztonságosabb, addig törlik magukat. És tényleg.

Érdekességek a zenekarról

  • A csapat többször járt Magyarországon; 2003-ban a Sziget fesztiválon, 2006-ban a Petőfi Csarnokban, 2008-ban a zamárdi Balaton Soundon, 2010-ben pedig a soproni VOLT-on adott koncertet.
  • Az elmúlt években Robert Del Naja filmekhez készített zenét (Trouble In The Water, 44 inch Chest, In Prison My Whole Life, Gomorra).
  • A  Ritual Spirti kislemezen több mint húsz év után Tricky is beszállt a zeneírásba.

A Massive Attack előzenekara a június 23-i Aréna-koncerten a skót Young Fathers lesz, amely alternatív elektronikából táplálkozó, egyedi popzenét játszik.


 

 

Szólj hozzá!


40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000 lótuszvirág Szegeden

40 színpadi program, 140 fellépő és közel 1000...

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

The Most Wuthering Heights Day Ever: Budapesten is eltáncolják Kate Bush videóklipjét

Piros ruha, fekete öv, varázslat, jókedv! A The Most Wuthering Heights Day Ever egy olyan esemény, amelyet a világ különböző pontjain tartanak, s melyen a résztvevők újratáncolják Kate Bush 1978-as „Wuthering Heights” című dalának videóklipjét. Július végén szoktak lenni ezek a különleges táncesemények, mert az énekesnő...

A közönség feje felett csúszhatsz a Balatonba: STRAND fesztivál 2024

25 helyszínen közel 200 program: augusztus 22-én nyitja meg kapuit Zamárdiban a 12. STRAND Fesztivál, ahol felépül a Balaton legmagasabb tornya – innen aztán a közönség feje felett lehet majd belecsúszni a tóba.
Új koncertek