Aki úgy érezte a zenét, mint talán soha senki: B.B. King elment a többiekhez

2015. május 15.  ·   Általános   ·  Görögh Atus

Mivel is kezdjem. Autóban ülve a dugóban hallgattam a rádiót, hogy hátha bemondják, merre érdemes kerülni a városban, mert ismét több a felújítás Pesten, mint a második világháború utáni újjáépítésnél. A hír sokkolt. A blues királya elment a többiekhez zenélni. B.B. King 89 éves korában meghalt...

Aki úgy érezte a zenét, mint talán soha senki: B.B. King elment a többiekhez

Az igazi sokk ezután jött, amikor a hírek után leadtak egy ripacstrendidiszkópöcs dalt. Azért kérem szépen nagyobb tiszteletet a Mesternek, és néha a kereskedelmi média tovább láthatna a saját segglyukánál. De mint minden normális embernek, az én kocsimban is van B.B. King lemez, és ahogy beraktam a lejátszóba, azonnal átszellemültem, és annyira érdekelt a dugó, mint a magyar államháztartás hiánya.

A blues úgy ömlik át a hangfalakon keresztül, mintha intravénásan kapnám.  Tisztelt olvasó! Nem szeretnék belemenni, ki volt B.B. King, mert nincs akkora tárhelye az oldalnak, hogy mindent leírjak. A saját tapasztalatomat és érzéseimet szeretném egy cseppet kibontani, hisz a legjobb zenész soha nem a tömegekre hat, hanem az egyénekre, és mindenkiből mást és mást vált ki. És ezek az egyének válnak később tömeggé, és így lesz valaki halhatatlan. Nem egységesen ugrabugráltunk 2009-ben az Arénában, hanem egységesen éreztünk mást és mást a Király koncertjén. Személyre szabottnak éreztük a zenét. Elhittem, hogy csak nekem szólnak a dalok, és rajtam kívül más ezt nem értheti. De igen! Mindenki aki ott volt, így érezte. Ettől volt Ő a legnagyobb mesterek egyike, mert megtanította a világnak érezni a zenét, és nem csak hallgatni. Minden ajzó és szintetikus szer hatása nélkül éreztük a lelkünkben az utolsó hangot is. A gyapotföldekről felmászott a színpadra, és a múlt század negyvenes éveitől jelen van. Kimondani is sok ezt az életutat.

De Ő nem egy slágergyáros akit azért néznek meg, mert idős és egykor volt pár jó és aktív éve, hanem mert Ő a mai napig olyan gitártémákat szed elő a lelkéből, amitől fogjuk a fejünket és önszántunkból csapkodjuk a falnak, hogy ekkora Isten nincs, mint B.B.King. Ötvözi a stílusokat, és úgy keveri a jazz és swing témákat a blues-ba, mintha az a világ legtermészetesebb dolga lenne. Mint amikor Nagymamám keveri a csudifini süteményekbe a titkos hozzávalókat. (Isten tartsa meg örökké nekem.)

B.B.King olyan szintén félistenekkel turnézott, mint a Rolling Stones, Ike és Tina Turner vagy a U2. Néha belegondoltam, hogy Bono mit élhetett át, amikor a Királlyal állhatott egy színpadon, és ezért az egy pillanatért jobban irigylem Bonot, mint az egész U2 munkásságáért. 

Tizenöt Grammy-díj van a polcán és Hendrix után őt tartják a másik legnagyobb hatású gitárosnak a világon. Világon? Az univerzumban. Ő B.B. King, aki előtt térdelt a blues zene és aki szerencsére egyszer megfogott egy gitárt, és beleszeretett. Milyen jó is ez az emberiségnek, hogy kitartott a zenélés mellett, és megírt annyi blues himnuszt, hogy örökké hallgathatjuk megunhatatlanul.

Vannak emberek, akik nem hagynak űrt maguk után, mert olyan munkásságot örököl a világ tőlük, amitől örökké élnek! Elment a blues legnagyobb alakja, és már csak páran művelik ezt a műfajt. A nagy mesterek koncertjeire, ha tehetitek, mindig menjetek el, mert soha nem lehet tudni, mikor látod utoljára!

Az én istenem áldjon, B. B. KING! Nyugodj olyan békében, amilyen a zenéd volt! Köszönök mindent, amit adtál, és egyszer a gyerekeimnek is át fogom adni, amit tanítottál - és persze a lemezeidet, hogy hallgassák meg, mert ilyen dalok többé nem fognak születni.

Elment az uralkodó!


 

 

Szólj hozzá!


A Kiscelli Múzeum Nagy Gyula emlékének ajánlja a Fekete-Lyuk-kiállítást

A Kiscelli Múzeum Nagy Gyula emlékének ajánlja a...

Szomorú aktualitást ad ennek a tárlatnak, hogy a "Big Boss" a közelmúltban hunyt el, már nem érhette meg a megnyitót.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Aretha Franklin emlére énekel a Harlem Gospel Choir Budapesten

Az afro-amerikai zene nagykövetei december 2-án Aretha Franklin nagysága előtt tisztelegnek és a zenei irodalom legszebb dalaiból válogatnak a MoM sportban.

Terence Hill titokban ismét nálunk járt

Arról már beszámoltunk, hogy a világsztár február 16-án ismét Magyarországra érkezik a Guido & Maurizio De Angelis koncert egyik sztárvendégeként. Azt is megírtuk, hogy kisorsolnak egy buggyt. Az új infó az, hogy a jótékonysági aukció ajánlását is elvállalta Terence Hill, melynek során titokban ismét hazánkban járt.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek