Európa imádta a magyar zenekart!

2014. szeptember 09.  ·   Általános   ·  MTI, koncert.hu

A Budapesti Fesztiválzenekar elsöprő sikert aratott Londonban, Locarnóban, San Sebastianban, Torinóban és Milánóban is – az évad első európai turnéján. Az együttes tagjai a koncerteken ráadásként letették hangszerüket, kórussá alakultak és Dvorák-, valamint Brahms-dalokat énekeltek.

Európa imádta a magyar zenekart!

A Budapesti Fesztiválzenekar Brahms III. és IV. szimfóniájával, illetve egy osztrák-magyar műsorral utazta körbe Európa legizgalmasabb nyárvégi fesztiváljait.

A turné legfontosabb állomása London volt, ahol a zenekar az 1895-ben alapított BBC Proms csaknem hatezres közönsége előtt adott egymás után két teltházas koncertet a Royal Albert Hallban. A The Guardian szerint a BFZ koncertjei a legnépszerűbbek között voltak a jegyeladások alapján.
A brit lapok lélegzetelállító előadásról, elképesztő érzékenységről, mély koncentrációról és tökéletes egységről írtak. A The Times cikke pompás, tündöklő zenekarként írta le a Fesztiválzenekart, amelyben egy emberként lélegeznek a muzsikusok.

Az összes kritika megemlíti, hogy ráadásként a BFZ tagjai letették hangszerüket, kórussá alakultak és Dvorák-, valamint Brahms-dalokat énekeltek.

Fischer Iván a turnén arra kérte a zenekart, hogy kezdjenek új életet, és énekeljenek rendszeresen. A hatás nem maradt el. A The Guardian szerint a kórus finoman és precízen szólt, a The Independent azt írta, hogy a zenekar gond nélkül alakulhatna át első osztályú kórussá, a The Telegraph pedig kiemelte: a zenekar megmutatta, milyen fontos szerepe van az éneklésnek a magyar zenei kultúrában. A London Evening Standard szerzője szerint a ráadás egyértelmű bizonyíték volt a Kodály-módszer sikerességére.

A zenekar London után Locarno több száz éves templomában, a Chiesa di Francescóban muzsikált a 69. Settimane Musicali di Ascona fesztiválon, majd San Sebastianban adta elő műsorát a 75 éves Musika Hamabostaldia fesztiválon.

A turné méltó lezárása volt, hogy a BFZ Olaszország egyik legfontosabb komolyzenei fesztiválja, a MITO nyitányaként Torinóban, majd a milánói Scalában játszott, életében először.

A turnén elhangzott Brahms-szimfóniákat legközelebb a Bridging Europe fesztivál keretében hallhatja a közönség a Művészetek Palotájában szeptember 12-én, 13-án és 14-én, májusban pedig Fischer Iván vezényletével az I. és a II. szimfónia is felcsendül.

Fotó: telegraph.co.uk

 


 

 

Szólj hozzá!


Paul McCartney koncert lesz Bécsben!

Paul McCartney koncert lesz Bécsben!

Sir McCartney legutóbb azzal vált még híresebbé – ha esetében egyáltalán van még ilyen kategória –, hogy beült James Corden autójába......
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Parádés a vendéglista Quincy Jones budapesti koncertjén

A legendás zenész-producerrel Richard Bona, Dee Dee Bridgewater, és Radics Gigi is fellép, a showman Nic Harcourt lesz július 16-án a Papp László Budapest Sportarénában.

Agykárosodást szenvedett a Glass Animals dobosa

Joe Seaward kerékpárral ütközött egy teherautó pótkocsijával – írja a 24.hu. Az oxfordi együttes a hátralévő összes idei fellépését lemondta.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek