Harry Belafonte beperelte Martin Luther King örököseit

2013. október 18.  ·   Általános   ·  MTI, koncert.hu

Harry Belafonte három dokumentum vitatott tulajdonjogának ügyében beperelte néhai közeli barátja és harcostársa, Martin Luther King három még élő gyerekét - közölte szerdán a The New York Times.

Belafonte akkor

A per tárgyát Martin Luther King egy 1967-es, a vietnami háborút elítélő beszédének kézirata, Lyndon B. Jonson elnöknek az özvegyhez, Coretta Scott Kinghez intézett részvétlevele, valamit egy boríték képezi, amelyet a tiszteletes 1968-ban, meggyilkolásának napján a zsebében hordott és amelyre felvetette a Memphisben elmondani tervezett beszédének vázlatát.

A dokumentumokat a jelenleg 86 éves Grammy-díjas énekes, zeneszerző és aktivista 2008 decemberében el akarta árvereztetni a Sotheby's aukciósházzal, hogy a befolyt összeget a Barrios Unidos elnevezésű, az utcai bandák felszámolására törekvő jótékonysági szervezet támogatására fordítsa. A King-örökösök azonban feljelentették Belafontét azt állítva, hogy a papírok törvénytelen úton kerültek hozzá.

Harry Belfonte szerint az iratot maga a legendás polgárjogi harcos, annak özvegye, valamint King egy közeli munkatársa, Stanley Levison ajándékozta neki. Az énekes ügyvédje szerint a King-örökösök semmivel sem tudják bizonyítani, hogy ügyfele eltulajdonította volna a jelenleg is a Sotheby's által őrzött iratokat.

Belafonte és King gyerekei - Dexter, Bernice, Martin - között 2006-ban romlott meg a viszony, amikor az örökösök nem hívták meg az énekest anyjuk temetésére. Ennek oka az, hogy a művész támogatója volt a márciusban elhunyt Hugo Chávez venezuelai elnöknek.

Történészek szerint az iratoknak csak az eszmei értéke lehet jelentős, azok jelentősége tudományos szempontból elhanyagolható.


Képtár

  • Harry Belafonte beperelte Martin Luther King örököseit kép 20494
 

 

Szólj hozzá!


Schwartz Dávid a mantrák hálójába került

Schwartz Dávid a mantrák hálójába került

Le is írta nekünk – meg nektek is –, hogy miért és mégis hogyan :)
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hogyan szerettessük meg a zongorát a Spotify-generációval? Például a Walking Dead zeneszerzőjével!

Chad Lawson a klasszikus zongorázást keresztezi a legújabb technikai vívmányokkal, az elektronikus zene eszközeivel, így hoz létre egészen különleges hangzást és stílusötvözetet. Az A38 Hajón hallgathatjuk meg a végeredményt október 11-én, a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében.

Moszkva első magánkézben levő balett-társulata az Erkelben vendégeskedik

2018. november 3-án és 4-én az Erkel Színházban lép fel a Moszkvai Balett társulata, műsorukon a DON QUIJOTE és a CSIPKERÓZSIKA szerepel.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek