Harry Belafonte beperelte Martin Luther King örököseit

2013. október 18.  ·   Általános   ·  MTI, koncert.hu

Harry Belafonte három dokumentum vitatott tulajdonjogának ügyében beperelte néhai közeli barátja és harcostársa, Martin Luther King három még élő gyerekét - közölte szerdán a The New York Times.

Belafonte akkor

A per tárgyát Martin Luther King egy 1967-es, a vietnami háborút elítélő beszédének kézirata, Lyndon B. Jonson elnöknek az özvegyhez, Coretta Scott Kinghez intézett részvétlevele, valamit egy boríték képezi, amelyet a tiszteletes 1968-ban, meggyilkolásának napján a zsebében hordott és amelyre felvetette a Memphisben elmondani tervezett beszédének vázlatát.

A dokumentumokat a jelenleg 86 éves Grammy-díjas énekes, zeneszerző és aktivista 2008 decemberében el akarta árvereztetni a Sotheby's aukciósházzal, hogy a befolyt összeget a Barrios Unidos elnevezésű, az utcai bandák felszámolására törekvő jótékonysági szervezet támogatására fordítsa. A King-örökösök azonban feljelentették Belafontét azt állítva, hogy a papírok törvénytelen úton kerültek hozzá.

Harry Belfonte szerint az iratot maga a legendás polgárjogi harcos, annak özvegye, valamint King egy közeli munkatársa, Stanley Levison ajándékozta neki. Az énekes ügyvédje szerint a King-örökösök semmivel sem tudják bizonyítani, hogy ügyfele eltulajdonította volna a jelenleg is a Sotheby's által őrzött iratokat.

Belafonte és King gyerekei - Dexter, Bernice, Martin - között 2006-ban romlott meg a viszony, amikor az örökösök nem hívták meg az énekest anyjuk temetésére. Ennek oka az, hogy a művész támogatója volt a márciusban elhunyt Hugo Chávez venezuelai elnöknek.

Történészek szerint az iratoknak csak az eszmei értéke lehet jelentős, azok jelentősége tudományos szempontból elhanyagolható.


Képtár

  • Harry Belafonte beperelte Martin Luther King örököseit kép 20494
 

 

Szólj hozzá!


Virrasztást tartanak a Gödör Klubban Magyar Péterért

Virrasztást tartanak a Gödör Klubban Magyar Péterért

Magyar Péter, az Európa Kiadó és a Balaton zenekarok egykori dobosa május 19-én, hosszú betegség után hunyt el.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Holnap kezdődik a Budapest Folk Fest

Szerdán a Fonóban kezdődik, majd csütörtöktől vasárnapig a Várkert Bazár szabadtéri színpadát lakja be a 9. Budapest Folk Fest, a Fonó nép- és világzenei fesztiválja. A programsorozat bemutatja az autentikus népzene és néptánc kiemelt előadóit és hagyományőrző mestereit éppúgy, mint a világzene idei legizgalmasabb...

Ők a Billboard Music Awards 2018 nyertesei

A díjátadóra Las Vegasban került sor május 20-án. A nyertesek közül nagyon sokan fel is léptek a gálán, és emlékezetes produkciókkal színesítették a rangos eseményt.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek