Jim Morrison jóslata beigazolódott

2015. február 18.  ·   Általános   ·  Görögh Atus

A The Doors együttes frontembere és sámánja már túl lenne a hetvenen, és valószínűleg sorban rántaná el a mosolygós cigiket minden megbontott üveg whiskey mellé. Mosolyogva ülne, és a maga laza stílusával csak ennyit mondana: "Én megmondtam! Nem figyeltetek rám. Most akkor zabáljátok..."'

Jim Morrison jóslata beigazolódott

Jim 27 évesen halt meg – máig vitatott körülmények között, sok teória kering a haláláról. Én személy szerint nem hiszem, hogy egy rockisten és szexszimbólum heroin hatása alatt beül egy kád vízbe, mikor élete nagy részében is alig fürdött. Pamela (Pamela Courson) sokszor vitázott is vele emiatt, mármint, hogy mosdatlan volt és hetekig hordta a ruháit. Az igazság soha nem fog kiderülni, ahogy sok más legenda halálának körülményei sem.

Jim olyan munkásságot hagyott hátra nekünk, amely 50 év alatt sem kopott meg, a költészete és a The Doors zenéje a mai napig hatással van az emberekre. Fiatalon halt meg, de ebbe a 27 évbe mindent beletett, amit más ember egy teljes élet alatt sem él meg. A sátáni kacaj, amely minden koncert kezdetén úgy hasított a levegőbe, mint a pokol mélyéről jövő tűznyelv, megbabonázta az embereket.

Az első demokratikus zenekar, mert Jim minden dalszövegéhez négy nevet írt, így mindenki egyformán részesült a jogdíjakból. Csak akkor kezdtek el valamit, ha mind a négyen megszavazták, és nem a többség döntött, hanem az egység. Méltán hallhatatlanok a dalaik, és számos feldolgozás született belőlük, amit ha Morrison hallana, lehet, tényleg a kádjába ülne és belefojtaná magát.

A Gyíkkirály, Mr. Mojo Rising (Jim Morrison anagrammája) generációk számára volt ikonikus jelentőségű figura, sírja pedig az egyk leglátogatottabb "látványosság" és zarándokhely Párizsban, noha temetésén mindössze öt ember volt jelen: Agnes Varda, Bill Siddons, Jaques Demy, Alain Ronay és Pamela Courson. Tehát arról, hogy valóban Jim van a sírban csak ők tudhatnak. (Haláláról részletesen írok hamarosan.)

De kanyarodjunk vissza a jóslathoz. 1969-ben adott interjúban rezzenéstelen arccal mondja az új évezred zenei irányát: "a jövőben az elektronika fog uralkodni, és lesznek olyan előadók, akik hangszerek helyett csak "gépeket" használnak"

Igen, ide jutottunk és ma már az "elektrotechnikusok" uralják a világot és butítják a népet olyan gyalázatokkal, mint a techno turbósított "Smells like teen spirit" című Nirvana-klasszikus, vagy a "Light my fire", a The Doors-himnusz.


Így múlik el a világ dicsősége, és a tájékozatlan Y generáció azt hiszi, hogy ezek mind a DJ-k saját szerzeményei. Kívánom nekik,  egyszer őket is látogassa meg a pucér seggű indián, egyúttal bírja jobb belátásra a lemezpörgetőket azzal, hogy fiam, próbálj meg végre magad alkotni valamit!


 

 

Szólj hozzá!


5 év betegséggel való küzdelem után itt az új Avril Lavigne-dal!

5 év betegséggel való küzdelem után itt az új...

A “Head Above Water” az első, beszédes című dal a készülő új lemezről, amiben énekesnő a Lyme-kórral való küzdelméről mesél.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Metalcore-rajongók, szevasztok: az August Burns Red visszatér!

November 27-e ünnepnap lesz a metalcore kedvelőinek, ugyanis ismét hazánkba látogat az August Burns Red. A srácok az Akvárium Klub Nagyszínpadáról pörgetik majd a bulit.

Ami a Surda-dal mögött van

Legutóbb egy éve írtunk róla, akkor, amikor Ljubisa Samardzic 81 évesen elment. Most, az Újságmúzeumnak köszönhetően, többet megtudtunk róla.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek