Koncerttörténelmi osztálytalálkozó: 45 éves a legendás klub

2014/09/26  ·   Általános   ·  MTI, koncert.hu

Zártkörű "öregrendező" találkozót tartanak szombaton 18 órától hajnali 4-ig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem E épületének földszintjén és első emeletén abból az alkalomból, hogy 45 éves a legendás szórakozóhely, az E-Klub.

Koncerttörténelmi osztálytalálkozó: 45 éves a legendás klub

A találkozón az 1968-tól 1989-ig tartó időszak rendezői és szervezői, illetve az E-Klub életében jelentős szerepet játszott vendégek buliznak, ünnepelnek. A rendezvény az öt évvel ezelőtti hagyományteremtő buli folytatása, egy igazi retro esemény.

A résztvevők az E-Klub egykori vasárnapi Omega, majd Generál Klubjának, a szombati Atlasz, később Bergendy Klubnak a rendezői, azaz a BME Közlekedés- és Gépészmérnöki Kar volt hallgatóiból álló rendezőgárdák tagjai, valamint a klubok meghívott vendégei, a zenekarok tagjai, a klub életében jelentős szerepet betöltött előadók. Az ünnepi est programján visszaemlékezések, koncert, kulturális előadás, bárzene és diszkó szerepel, a fellépők között lesz Török Ádám és barátai, a Generál együttes, Sándor György humoralista, a Sakál Vokál zenekar és vendégei és mások.

A rendezvényre meghívták a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas évek ismert társklubjainak (Vári Illés Klub, Metró Klub, KeK) volt vezetőit, főrendezőit, az akkori ifjúsági szervezetek és R-klub vezetőit, valamint azokat zenekarokat, amelyeknek az E-Klub fontos állomás volt működésük során: az Omega, az Atlasz, a Bergendy, a Generál, az Illés, a Mini, a Benkó Dixieland Band tagjait.

Az E-Klub alapító főrendezője Hegyháti József volt. Mint a közlemény felidézi, a Budapesti Műszaki Egyetem gépész hallgatói 1966-ban költöztek a Vári Illés Klubból az újonnan átadott Ezres Kollégiumba, ahol megszervezték a klubéletet. Hegyháti 1968-ban lett az Ezres főrendezője, akkor készült el az műegyetemi E épület, és a rektor engedélyt adott arra, hogy nagyobb koncerteket is szervezzenek a kollégium égisze alatt: három egymás utáni héten fellépett az E-ben az Illés, a Metro, végül a Bajtala együttes.

A klub 1969-ben alakult az akkori KISZ bizottság keretei között, állandó együttes az Atlasz lett. Az év végére az Omega együttes is átköltözött az E-be a Kinizsi utcából, mert ott kosárlabda-csarnokot alakítottak ki. Gál Barna lett az Omega főrendező, majd 1970-től a szombati klubba Nyitrai Károly, a vasárnapi Omega klubba Bakonyi István került főrendezőnek.

A Svájcba szerződött Atlasz helyére a Bergendy együttes került a szombati rendezvényekre, míg vasárnap továbbra is maradt a nagy népszerűségnek örvendő Omega klub.

Fotót nem igazán találtunk, csak ezt a 1998-as felvételt, ami már a Népligetben készülhetett, mert az E-klub a '90-es évek elején átköltözött a Népligetbe. Ez a PUF-buli az utolsó rockkoncertek egyike lehetett, mert 1998 után a hely áttért a diszkóra.


 

 

Szólj hozzá!


Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

Hölgyeim és uraim, ő SLASH!

A Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators a "The River Is Rising – Rest of the World Tour ’24" keretében – 21 ország 32 városában lépnek fel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez időzítve tett közzé.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.
Új koncertek