Megtáncoltatta az amerikaiakat a Parno Graszt

2013. július 04.  ·   Általános   ·  MTI, koncert.hu

Nemcsak megtapsoltatta és dalra fakasztotta, de meg is táncoltatta közönségét hétfő este a washingtoni Kennedy Centerben a Parno Graszt roma zenekar.

Megtáncoltatta az amerikaiakat a Parno Graszt

Az autentikus cigányzenét játszó együttes a Smithsonian Folklife Festival égisze alatt megrendezett Magyar örökség - Az újjáéledés gyökerei fesztiválprogram keretében lépett fel a Kennedy Center Millenniumi Színpadán.

A lelkes - túlnyomó többségükben amerikai - nézők nemcsak a központ előcsarnokában berendezett, mintegy háromszáz fős nézőtéren, de a lépcsősorokon is ültek, amíg jó részüket magával nem sodorta az előadás. A spontán táncra perdült közönség szokatlan látvány az amerikai főváros patinás színházi és operaközpontjában.

"Repertoárunk az nekünk nincsen, nincs előre megírt forgatókönyvünk sem, mi spontán zenélünk" - mondta az MTI-nek nevetve Oláh József, a zenekar vezetője, megjegyezve, hogy a székeket látva először megijedtek, hiszen nincsenek az ilyen koncertekhez szokva. Először "lagymatagon" is indult a koncert, de aztán elkezdtek "beindulni" az emberek - tette hozzá, kiemelve, hogy mindig a közönség diktálja a koncert hangulatát.

A Parno Graszt 2000-ben készítette első lemezét, amely 2002-ben - a magyar hangfelvételek történetében először - felkerült a top 10-be a World Music Chartson és 2005-ben a svájci Vibrations Magazine olvasói beszavazták a zenekart az év tíz legjobb előadója közé. Az együttesről dokumentumfilmet forgatott a BBC. A világjáróvá vált zenekar Indiában is járt, hogy a cigányság gyökereit tanulmányozza és a muzsikusok az Egyesült Államokban sem először fordulnak meg.
"Előbb ismertek meg bennünket külföldön mint otthon, mert a dalainkat külföldön kezdték el előbb a rádióállomások játszani" - mondta Oláh József, aki szerint nagyon nagy dolog Washingtonban bemutatni a cigány kultúrát. A mostani koncert előtt New Yorkban és Baltimore-ban is felléptek - fűzte hozzá.

Felidézte, hogy a Parno Graszt két évvel ezelőtt a nyugati partot turnézta végig. "Ott sokkal tüzesebbek, fogékonyabbak, lazábbak az emberek. Például mexikóiak gitároztak és mi csatlakoztunk hozzájuk és együtt játszottunk" - emlékezett vissza a zenekarvezető. "Itt (Washingtonban) a cigány zenét és kultúrát bemutatni nagy falatnak tartottam, de mivel megy a magyar fesztivál, így azért könnyebb, mert a nézők különbséget tudnak tenni a magyar és a magyar cigány zene között" - fogalmazott Oláh József.

 


 

 

Szólj hozzá!


Parádés a vendéglista Quincy Jones budapesti koncertjén

Parádés a vendéglista Quincy Jones budapesti koncertjén

A legendás zenész-producerrel Richard Bona, Dee Dee Bridgewater, és Radics Gigi is fellép, a showman Nic Harcourt lesz július 16-án a Papp László...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Feltörték a 30Y kisbuszát, keresik a hangszereket!

Az indexesek vették észre és tették közzé a menedzser posztját.

A Fekete Zaj fesztivál újra a régi helyen!

Ismét megrendezik a Fekete Zaj Fesztivált a Mátrában. A hazai és nemzetközi alternatív/underground előadókra épülő eseményt több év szünet után augusztus 17. és 19. között újra az időközben felújított régi helyszínen, a mátrafüredi Sástó mellett tartják meg.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek