Megtáncoltatta az amerikaiakat a Parno Graszt

2013. július 04.  ·   Általános   ·  MTI, koncert.hu

Nemcsak megtapsoltatta és dalra fakasztotta, de meg is táncoltatta közönségét hétfő este a washingtoni Kennedy Centerben a Parno Graszt roma zenekar.

Megtáncoltatta az amerikaiakat a Parno Graszt

Az autentikus cigányzenét játszó együttes a Smithsonian Folklife Festival égisze alatt megrendezett Magyar örökség - Az újjáéledés gyökerei fesztiválprogram keretében lépett fel a Kennedy Center Millenniumi Színpadán.

A lelkes - túlnyomó többségükben amerikai - nézők nemcsak a központ előcsarnokában berendezett, mintegy háromszáz fős nézőtéren, de a lépcsősorokon is ültek, amíg jó részüket magával nem sodorta az előadás. A spontán táncra perdült közönség szokatlan látvány az amerikai főváros patinás színházi és operaközpontjában.

"Repertoárunk az nekünk nincsen, nincs előre megírt forgatókönyvünk sem, mi spontán zenélünk" - mondta az MTI-nek nevetve Oláh József, a zenekar vezetője, megjegyezve, hogy a székeket látva először megijedtek, hiszen nincsenek az ilyen koncertekhez szokva. Először "lagymatagon" is indult a koncert, de aztán elkezdtek "beindulni" az emberek - tette hozzá, kiemelve, hogy mindig a közönség diktálja a koncert hangulatát.

A Parno Graszt 2000-ben készítette első lemezét, amely 2002-ben - a magyar hangfelvételek történetében először - felkerült a top 10-be a World Music Chartson és 2005-ben a svájci Vibrations Magazine olvasói beszavazták a zenekart az év tíz legjobb előadója közé. Az együttesről dokumentumfilmet forgatott a BBC. A világjáróvá vált zenekar Indiában is járt, hogy a cigányság gyökereit tanulmányozza és a muzsikusok az Egyesült Államokban sem először fordulnak meg.
"Előbb ismertek meg bennünket külföldön mint otthon, mert a dalainkat külföldön kezdték el előbb a rádióállomások játszani" - mondta Oláh József, aki szerint nagyon nagy dolog Washingtonban bemutatni a cigány kultúrát. A mostani koncert előtt New Yorkban és Baltimore-ban is felléptek - fűzte hozzá.

Felidézte, hogy a Parno Graszt két évvel ezelőtt a nyugati partot turnézta végig. "Ott sokkal tüzesebbek, fogékonyabbak, lazábbak az emberek. Például mexikóiak gitároztak és mi csatlakoztunk hozzájuk és együtt játszottunk" - emlékezett vissza a zenekarvezető. "Itt (Washingtonban) a cigány zenét és kultúrát bemutatni nagy falatnak tartottam, de mivel megy a magyar fesztivál, így azért könnyebb, mert a nézők különbséget tudnak tenni a magyar és a magyar cigány zene között" - fogalmazott Oláh József.

 


 

 

Szólj hozzá!


Most akkor ki nyúlta le Gesztiék dalát?

Most akkor ki nyúlta le Gesztiék dalát?

Mert valaki biztos, sőt, az online sajtóban megjelent cikkek szerint egy ismert zenekar volt az elkövető.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A P.Mobil aranylakodalmat ül!

2019. Június 18-22. között negyedik alkalommal rendezik meg az Ukk&Roll rockfesztivált a Sümeg melletti Ukk községben.

Ahol Einstein volt a villanyszerelő: minden, amit tudnod kell a müncheni Oktoberfestről

Az Oktoberfest minden év szeptember utolsó napjaiban kerül megrendezésre világszerte. Németországban közel két hétig mulatnak a világ legnagyobb népi fesztiválján. Átlagosan 6 millió ember csatlakozik és több mint 7 millió liter sört fogyasztanak el. A ShopAlike készített egy útmutatót tele tippekkel, tanácsokkal és hasznos...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek