Év koncertje - szavazás

Michael Jackson, a pop királya hat éve nincs köztünk

2015. június 25.  ·   Általános   ·  Görögh Atus

A komplett internetre sem fér fel mit adott nekünk Jacko és milyen hatást gyakorolt a világra. Mire megírnám a teljes életművet, addigra pont pont 2081-et írnánk és a Magyarországon is látható napfogyatkozást nézné mindenki.

Michael Jackson, a pop királya hat éve nincs köztünk

"Az életcélom az, hogy a zenémet és a táncomat eszközként használva megadjam a világnak azt, amit volt szerencsém megkapni: a Teremtővel való egyesülés eksztázisát."

2009. június 25-én éves nyaralásomat töltöttem egy hazai vízparti kis faluban, és érthetetlen okokból a tévé be volt kapcsolva. Talán pont ezért. Amikor meghallottam, hogy Michael Jackson elhunyt, döbbenten néztem a képernyőre, és azonnal eszembe jutott, amikor 1996. szeptember 10-én élőben láthattam a Népstadionban. Felértékelődött bennem az az este. Nem voltam az a hú de nagy rajongó. de nem volt kérdés számomra, hogy látni akarom.

Akkor, 17 évesen (rá 3 napra lettem 18) a havi fizetésem mint tanulónak 5000 Ft volt. és a jegy 4900 Ft-ba került. A Váci utcai jegyirodában állva két dolog futott végig az agyamon: mennyire jó már nekem, hogy megveszem a jegyet, és a maradék száz forintból tudok venni egy Multifiltert, ami 70 forintba került, valamint az, hogy remélem, a következő fizetésig kibírja a tornacipőm. Amikor kézhez kaptam a jegyet, nem mertem összehajtani, mert minden lehetőségét ki akartam annak zárni, hogy valamiért ne feleljen meg a beléptetésnél. Akkoriban, okostelefon hiányában, könyvet olvastunk a buszon. Én Göbölyös N. László: Az ajtókon innen és túl című könyvét olvastam, ami a Jim Morrisoról szóló első (ha jól tudom) magyar nyelvű könyv volt. Abba tettem bele a jegyet, és a könyvet pedig mélyen elraktam a táskámba. Ebben a pillanatban a táskám tartalma többet ért számomra, mint egy új Opel Manta.

Életem 10 legjobb koncertjei közé sorolom azt az estét. Pedig közel 1000 koncert van már a lábamban és az agyamban. Miért? Mert Ő volt a pop királya! Egy olyan isteni tehetség, akit élőben látni és hallani maga volt a beteljesült álom. Ahogy Picasso a vásznat, Jacko úgy festette meg a csendet.

"Ha úgy érkezel a világra, hogy tudod, hogy szeretnek, és így is távozol, mindennel meg tudsz birkózni, ami a kettő között történik."

A komplett internetre sem fér fel mit adott nekünk Jacko, és milyen hatást gyakorolt a világra. Mire megírnám a teljes életművet, addigra pont pont 2081-et írnánk, és a Magyarországon is látható napfogyatkozást nézné mindenki. Már hat éve nincs köztünk, és a popzene hanyatlása is ennyi ideje érezhető, mert nincs, aki megmutassa, mi az a magasság, amit mindenkinek meg kell/kéne ugrania.

Michael Jackson 13 Grammy-díjat érdemelt ki, és az 1982-ben megjelent Thriller című albuma minden idők legnagyobb példányszámban elkelt nagylemeze lett. Nem volt olyan lista, ahol ne vezetett volna. Valósággal lenyomta a címlapokról a hidegháborút, és Brezsnyev halála sem volt hozzá képest hírérték. Az első afroamerikai előadó, akinek klipjeit rendszeresen játszották a zenecsatornák. Táncstílusa utánozhatatlan volt, és úgy sétált a holdon, hogy próbálta mindenki lemásolni. Gúnyt űzött a gravitációból.

Dalaiban olyan gitártémákat használt, hogy még a legmorcosabb metálrajongók is elismerően pengették a léggitárjukat titokban az Iron Maiden poszterekkel teli szobájukban. Diktálta a popdivatot, és a klipkészítésben is trendteremtő volt. Hollywoodi filmeket kenterbe verő klipjei a mai napig mesterműveknek számítanak, és zenéje hatással van rengeteg hiphop, pop és R&B előadóra.  Még a halála után hat évvel is megkerülhetetlen, és olyan nagyságok között foglal helyet, mint John Lennon, Elvis Presley, Jimi Hendrix vagy Kurt Cobain, akik a saját műfajukban legendákká váltak és egy mozdulattal letarolták a világot. 


"A zene egyfajta mantra, amely megnyugtatja a lelket. Ugyanúgy szükségünk van rá, mint az ételre."

Jótékonykodása és igazságérzete ledöntötte a faji korlátokat és megreformálta a világ kultúráját, hatást gyakorolt több generációra. Nem csupán zenész volt, hanem békés forradalmár is, aki szót emelt a világ problémái ellen. És ha már megszólalt, akkor bizony tett is, mert nem beszélt a vakvilágba, hanem cselekedett. A We Are The World című slágert Lionel Richie és Jacko közösen írták meg az éhező afrikai gyerekekért – és a zeneipar nagyágyúi vettek részt benne. Egy csapásra világsiker lett, és a mai napig nem született ehhez hasonló hatású kezdeményezés. Máig a föld egyik legnemesebb himnusza, és üzenete sajnos még mindig aktuális.

Michael Jackson örök, Elvis mellett ül a trónon, és amikor lenéz ránk, arcát kezébe temeti, és nem érti kik ezek a Guetták meg Tiestok, akik örökségét turbofolktechno förmedvénybe illesztik, és kik ezek, akik uralják a slágerlistákat. Neki még meg kellett dolgoznia azért, hogy listavezető dalai legyenek.

Ma legyen Michael Jackson-nap a Facebookon, legalább egy számát osszátok meg, így emlékezzünk a pop királyára!

"Egy gyűlölettel teli világban sem szabad lemondanunk a reményről. Egy haraggal teli világban sem szabad lemondanunk a békességről. Egy kétségbeeséssel teli világban sem szabad lemondanunk az álmainkról. Egy bizalmatlansággal teli világban sem szabad lemondanunk arról, hogy higgyünk egymásban." 

 

Szólj hozzá!


Több mint 50 év után előhívtak egy Beatles-negatívot

Több mint 50 év után előhívtak egy Beatles-negatívot

Több mint 50 év után hívtak elő egy fiókban rejtőző Beatles-negatívot, a koncertfotó Great Yarmouthban készült 1963 júliusában – írja a BBC...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A nagy örömködésben lelőtték az énekest

Valójában nem tudjuk, hogy sírjunk vagy nevessünk a sztorin, amit a 444.hu talált, de legyünk inkább együttérzők, hiszen zenészről van szó...

Három film is készül minden idők legkatasztrofálisabb fesztiváljáról

A katasztrófába fulladó Fyre fesztiválról két dokumentumfilm és egy játékfilm is készül/t egyszerre, megdöbbentő részleteket tárva fel a bazinagy amerikai átverésről – írja a 24.hu.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek