Michael Jackson, a pop királya hat éve nincs köztünk

2015. június 25.  ·   Általános   ·  Görögh Atus

A komplett internetre sem fér fel mit adott nekünk Jacko és milyen hatást gyakorolt a világra. Mire megírnám a teljes életművet, addigra pont pont 2081-et írnánk és a Magyarországon is látható napfogyatkozást nézné mindenki.

Michael Jackson, a pop királya hat éve nincs köztünk

"Az életcélom az, hogy a zenémet és a táncomat eszközként használva megadjam a világnak azt, amit volt szerencsém megkapni: a Teremtővel való egyesülés eksztázisát."

2009. június 25-én éves nyaralásomat töltöttem egy hazai vízparti kis faluban, és érthetetlen okokból a tévé be volt kapcsolva. Talán pont ezért. Amikor meghallottam, hogy Michael Jackson elhunyt, döbbenten néztem a képernyőre, és azonnal eszembe jutott, amikor 1996. szeptember 10-én élőben láthattam a Népstadionban. Felértékelődött bennem az az este. Nem voltam az a hú de nagy rajongó. de nem volt kérdés számomra, hogy látni akarom.

Akkor, 17 évesen (rá 3 napra lettem 18) a havi fizetésem mint tanulónak 5000 Ft volt. és a jegy 4900 Ft-ba került. A Váci utcai jegyirodában állva két dolog futott végig az agyamon: mennyire jó már nekem, hogy megveszem a jegyet, és a maradék száz forintból tudok venni egy Multifiltert, ami 70 forintba került, valamint az, hogy remélem, a következő fizetésig kibírja a tornacipőm. Amikor kézhez kaptam a jegyet, nem mertem összehajtani, mert minden lehetőségét ki akartam annak zárni, hogy valamiért ne feleljen meg a beléptetésnél. Akkoriban, okostelefon hiányában, könyvet olvastunk a buszon. Én Göbölyös N. László: Az ajtókon innen és túl című könyvét olvastam, ami a Jim Morrisoról szóló első (ha jól tudom) magyar nyelvű könyv volt. Abba tettem bele a jegyet, és a könyvet pedig mélyen elraktam a táskámba. Ebben a pillanatban a táskám tartalma többet ért számomra, mint egy új Opel Manta.

Életem 10 legjobb koncertjei közé sorolom azt az estét. Pedig közel 1000 koncert van már a lábamban és az agyamban. Miért? Mert Ő volt a pop királya! Egy olyan isteni tehetség, akit élőben látni és hallani maga volt a beteljesült álom. Ahogy Picasso a vásznat, Jacko úgy festette meg a csendet.

"Ha úgy érkezel a világra, hogy tudod, hogy szeretnek, és így is távozol, mindennel meg tudsz birkózni, ami a kettő között történik."

A komplett internetre sem fér fel mit adott nekünk Jacko, és milyen hatást gyakorolt a világra. Mire megírnám a teljes életművet, addigra pont pont 2081-et írnánk, és a Magyarországon is látható napfogyatkozást nézné mindenki. Már hat éve nincs köztünk, és a popzene hanyatlása is ennyi ideje érezhető, mert nincs, aki megmutassa, mi az a magasság, amit mindenkinek meg kell/kéne ugrania.

Michael Jackson 13 Grammy-díjat érdemelt ki, és az 1982-ben megjelent Thriller című albuma minden idők legnagyobb példányszámban elkelt nagylemeze lett. Nem volt olyan lista, ahol ne vezetett volna. Valósággal lenyomta a címlapokról a hidegháborút, és Brezsnyev halála sem volt hozzá képest hírérték. Az első afroamerikai előadó, akinek klipjeit rendszeresen játszották a zenecsatornák. Táncstílusa utánozhatatlan volt, és úgy sétált a holdon, hogy próbálta mindenki lemásolni. Gúnyt űzött a gravitációból.

Dalaiban olyan gitártémákat használt, hogy még a legmorcosabb metálrajongók is elismerően pengették a léggitárjukat titokban az Iron Maiden poszterekkel teli szobájukban. Diktálta a popdivatot, és a klipkészítésben is trendteremtő volt. Hollywoodi filmeket kenterbe verő klipjei a mai napig mesterműveknek számítanak, és zenéje hatással van rengeteg hiphop, pop és R&B előadóra.  Még a halála után hat évvel is megkerülhetetlen, és olyan nagyságok között foglal helyet, mint John Lennon, Elvis Presley, Jimi Hendrix vagy Kurt Cobain, akik a saját műfajukban legendákká váltak és egy mozdulattal letarolták a világot. 


"A zene egyfajta mantra, amely megnyugtatja a lelket. Ugyanúgy szükségünk van rá, mint az ételre."

Jótékonykodása és igazságérzete ledöntötte a faji korlátokat és megreformálta a világ kultúráját, hatást gyakorolt több generációra. Nem csupán zenész volt, hanem békés forradalmár is, aki szót emelt a világ problémái ellen. És ha már megszólalt, akkor bizony tett is, mert nem beszélt a vakvilágba, hanem cselekedett. A We Are The World című slágert Lionel Richie és Jacko közösen írták meg az éhező afrikai gyerekekért – és a zeneipar nagyágyúi vettek részt benne. Egy csapásra világsiker lett, és a mai napig nem született ehhez hasonló hatású kezdeményezés. Máig a föld egyik legnemesebb himnusza, és üzenete sajnos még mindig aktuális.

Michael Jackson örök, Elvis mellett ül a trónon, és amikor lenéz ránk, arcát kezébe temeti, és nem érti kik ezek a Guetták meg Tiestok, akik örökségét turbofolktechno förmedvénybe illesztik, és kik ezek, akik uralják a slágerlistákat. Neki még meg kellett dolgoznia azért, hogy listavezető dalai legyenek.

Ma legyen Michael Jackson-nap a Facebookon, legalább egy számát osszátok meg, így emlékezzünk a pop királyára!

"Egy gyűlölettel teli világban sem szabad lemondanunk a reményről. Egy haraggal teli világban sem szabad lemondanunk a békességről. Egy kétségbeeséssel teli világban sem szabad lemondanunk az álmainkról. Egy bizalmatlansággal teli világban sem szabad lemondanunk arról, hogy higgyünk egymásban." 

 

Szólj hozzá!


Magyar film készült Bud Spencerről

Magyar film készült Bud Spencerről

Piedone nyomában címmel mutatja be pénteken a Bud Spencer filmszínész életéről szóló portréfilmet az M5 kulturális csatorna.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Gájer Bálint párt keres egy duetthez

Gájer Bálint nagy erőkkel készül karácsonyi nagy koncertjére (az esemény adatlapját csatoltuk). Az élményben, amelyet egy ilyen ünnepi fellépés jelent, szeretne megosztozni valakivel, aki elénekli vele a nagy közönség előtt a Fehér Karácsony című népszerű karácsonyi dalt.

Itt van ZAZ legújabb albuma!

A franciák csodafegyvere a napokban mutatta be legújabb albumát. Az énekesnő új anyaga a chanson, a dél-amerikai gitár, a pop, a salsa és a rock elemeinek ötvözésével született meg, a végeredmény pedig hűen tükrözi Zaz művészi hitvallását.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek