Pressertől mindig lopnak, avagy mi van most ezzel a Kanye West-sztorival?

2013/06/19  ·   Általános   ·  MTI, koncert.hu

Még mindig fodrozódnak a Gyöngyhajú lány körül felvert hullámok, most éppen az van, hogy az amerikai hiphopsztár, Kanye West mégis kért - igaz, menet közben - engedélyt Presser Gábortól, hogy a héten megjelent új albumán található New Slaves című dalban használhassa a magyar zenész szerzeményét.

Pressertől mindig lopnak, avagy mi van most ezzel a Kanye West-sztorival?

Már a sokadik cikket olvassuk a témában, szerintünk tök egyszerű az egész/kért, nem kért, adtak/nem adtak... A többi csak jégkrémbalett.  Éppen ezért nem értjük, hogy a jogi kérdések miként tudnak csak részben megoldódni. Talán csak az összegekről megy a vita. Az meg nem ránk tartozik, csak jó lenne végre tudni, hogy büntetlenül lenyúlhatók-e a számok - vagy nem is erről van szó?

A több tízmilliós eladásokat produkáló Kanye West, a 36 éves amerikai rappersztár Yeezus című, sorrendben hatodik stúdióalbumán szerepel a New Slaves című dal, amelyben vendégénekesként Frank Ocean működik közre. West a szám utolsó mintegy másfél percében használta fel hangmintaként a Presser Gábor zenéjére és Adamis Anna szövegére 1969-ben született Omega-számot, a Gyöngyhajú lányt. Még Kóbor János énekének egy részlete is hallható az eredetileg 1969-ben, az Omega 10000 lépés című albumán megjelent dalból. A menedzsment tájékoztatás szerint, előre nem, de menet közben megkérték a szerzői jog tulajdonosának hozzájárulását.

A Gyöngyhajú lányt számos alkalommal dolgozták fel, nemcsak hangmintaként, hanem teljes egészében külföldi előadók: közéjük tartozott a világhírű német Scorpions zenekar, amelyik White Dove címmel adta elő a dalt 1995-ben.

Az MTI Presser Gábor munkatársától megtudta, hogy mások dalainak felhasználásakor a kiadói, jogi részletek sokszor "elkenődnek", és megesik, hogy a szerzők gyakorlatilag csak a felvétel megjelenése után hallják először a feldolgozást, de ebben az esetben sem történik feltétlenül jogsértés.

Presser Gábor egy másik szerzeménye, A siker (szövegíró: Sztevanovity Dusán) egy részletét egy másik ismert hiphop előadó, az amerikai producer, dj és rapper duó, a Prodigy & Alchemist használta fel múlt héten megjelent Albert Einstein című albumán, a Breeze című dalban. A zene mellett a szám elején Somló Tamás éneke is hallható. Az MTI úgy tudja, e dal felhasználásának engedélyezése kapcsán még tájékozódik Presser Gábor.

Amerikai popsztárok az elmúlt években előszeretettel használtak fel hangmintákat magyar dalokból. Ezek között volt 2010-ben Christina Aguilera Woohoo című száma, amely Kovács Kati Add már, Uram az esőt!-jéből, Koncz Tibor szerzeményéből egy dallamtöredéket használt fel. A lemez kísérőfüzetében feltüntették, hogy a Woohoo-ban Kovács Kati dalából hallható egy részlet.


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek