Rávágnak a zongorára: egy falunyi zenekar

2016/02/25  ·   Általános   ·  Labancz Andrea

Egy ország szurkol a Szabolcs megyei, autentikus cigányzenét játszó Parno Graszt zenekarnak. A Dal verseny egyik nagy kedvencéről kevesen tudják azonban, hogy egy nagy fejezetet írtak már a world music nemzetközi nagykönyvébe, de akár a Guinness rekordok könyvében is kapnának helyet.

Rávágnak a zongorára: egy falunyi zenekar

Egy alig több mint ezer főt számláló kis faluban él a nemzetközi world music szintér egyik legismertebb magyar reprezentánsa, a Parno Graszt zenekar. A banda itthon most A Dal című verseny kapcsán lopta be magát a közönség szívébe, de a világzene terén már a 2000-es évek elején a szcéna legjobbjai között tartották őket számon. A Rávágok az zongorára című lemezük 2002-ben a hetedik helyen végzett az Európai Világzenei Ranglistán, míg az elismert szaklap, a Vibrations 2005-ben a Parno Grasztot a tíz legjobb zenekar közé sorolta.

Az autentikus cigányzenét játszó bandának nem csupán a zenéje, de felállása is kitűnik a sorból. Nincs talán a Földön még egy olyan zenekar, melynek taglétszáma épp attól függ, hányan hallgatják a faluban. Az általában közel tíz tagot számláló Parno Graszt szülőfalujában akár egy falunyi zenekarrá is duzzadhat, mert ha otthon játszanak, a helyi lakosok is beszállnak a zenélésbe, ugyanis ebben a zenekarban – ahogy mondják - a falu minden lakosa énekes és táncos. 


 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek