Újra albumot ad ki a gyilkos rocksztár

2013. szeptember 24.  ·   Általános   ·  MTI, koncert.hu

Tíz év után visszatér a zenei életbe Bertrand Cantat. A három éve feloszlott Noir Désir francia együttes egykori frontemberének új szólóalbuma november 25-én jelenik meg Horizons címmel. 2004-ben nyolc év szabadságvesztésre ítélték a zenészt a barátnője, Marie Trintignant színésznő megölésért

Újra albumot ad ki a  gyilkos rocksztár

A 49 éves énekesnek a Detroit nevű duóban rögzített albumán tíz szám lesz hallható. Ezek közül a Droit dans le soleil című már jövő hétfőtől letölthető. A számot Cantat Libanonban írta Wajdi Mouawad színházrendezővel közösen, akinek előadásaiban rendszeresen közreműködik. A novemberben megjelenő albumon Cantat mellett, aki énekel és gitározik, Pascal Humbert, a Passion Fodder és a 16 Horsepower volt tagja fog nagybőgőzni.

Marie Trintignant színésznő agyonveréséért 2004-ben nyolc év szabadságvesztésre ítélt zenész a börtönbüntetését megelőzően a francia alternatív rock egyik legmeghatározóbb zenekarának frontembere volt. A Noir Désir szüneteltette működését Cantat börtönbüntetése alatt, az énekes 2007-es feltételes szabadlábra helyezésekor ( mindössze 4 évet ült le) viszont a négy zenész azonnal munkához látott, 2008-ban két új számuk letölthető volt az internetről.

A pár két hónapja tartózkodott Litvániában, ahol Marie édesanyja, Nadine Trintignant irányításával Colette francia írónő életéről forgatott filmet. Összeszólalkozásukat állítólag Trintignant korábbi férjének "túl gyengéd" SMS-e okozta, amely kiváltotta az alkoholos és kábítószeres állapotban lévő Cantat féltékenységét - veszekedés, majd verekedés tört ki Cantat és a négygyermekes asszony között. Marie Trintignant az elszenvedett sérülések következtében kómába esett, majd később agyi ödéma miatt életét vesztette. A gyilkosság sokkolta (nem csak a francia) közvéleményt, mert Marie Trintignant (a neves színész, Jean-Louis Trintignant lánya) és gyilkosa is népszerű volt az országban. Az énekes és ügyvédei azzal védekeztek, hogy a vita hevében az asszony elesett, és úgy szerezte végzetes sérüléseit...

Újabb tragikus fejezetet jelentett az énekes életében, hogy 2010 januárban felesége, két gyermekének anyja, Rády Krisztina műfordító, kulturális szervező, a Párizsi Magyar Intézet egykori művészeti vezetője öngyilkosságot követett el dél-franciaországi otthonában. Cantat személye azóta is heves vitákat váltott ki, s a Noir Désir végül 2010 végén feloszlott.

Egy közelmúltban nyilvánosságra hozott magyar nyelvű felvételből kiderült, hogy halála előtt Rády Krisztina rettegett erőszakoskodó férjétől.

A lemezkiadó elismerte, hogy nagyobb összeget tettek félre arra az esetre, ha perrel próbálnák betiltatni az albumot. Rády Krisztina utolsó élettársa, Francois Saubadu ugyanis augusztus 21-én ezzel bízott meg egy ügyvédet. A férfi szeretne hozzájutni az öngyilkosság kapcsán indított nyomozás következtetéseiről szóló jelentéshez, amelyek igazolják vagy pedig kétségbe vonják azt a feltételezését, hogy Cantat "pszichikai terrort" gyakorolt gyermekei anyjára. A férfi szerint Rády Krisztina halála körül még mindig vannak megválaszolatlan kérdések.

Az énekes az elmúlt években fokozatosan tért vissza a zenei életbe, más művészek oldalán "vendégként" időnként fellépett: énekelt az Eiffel rockzenekarral, s közreműködött a francia-libanoni rendező, Wajdi Mouawad rockos Szophoklész-feldolgozásában, A trakhiszi nők, az Antigoné és az Élektra című darabokban, amelyeknek a zenéjét írta.

Az Europe 1 francia kereskedelmi rádió szerint Cantat az egyik számban felidézi a börtönéveit, de semmilyen utalást nem tesz a vilniusi tragédiára. Ennek kapcsán Olivier Caillart csak annyit árult el, hogy "néhány dal szövegét Cantat élete és személyes tapasztalatai ihlették".

A lemezkiadó igazgatója azt is elmondta, hogy Cantat a lemez megjelenésekor először fog nyilatkozni a médiának szabadulása óta. Arra a kérdésre, hogy a rádiók hajlandóak lesznek-e majd játszani az énekes új számait, azt válaszolta: "Hallani, hogy egyes rádiónak ez erkölcsi problémát jelent, de ugyanezek előszeretettel nyomják a Noir Désir régi számait". Szerinte kisebbségben vannak az ilyen csatornák.

 

 


Képtár

  • Újra albumot ad ki a  gyilkos rocksztár kép 19531
  • Újra albumot ad ki a  gyilkos rocksztár kép 19532
  • Újra albumot ad ki a  gyilkos rocksztár kép 19534
  • Újra albumot ad ki a  gyilkos rocksztár kép 19535
 

 

Szólj hozzá!


Volbeat – az énekes, aki azt hitte, Budapesten van...

Volbeat – az énekes, aki azt hitte, Budapesten van...

Fesztiválos körutunk következő állomása Velencére vezetett, ahol az EFOTT utolsó napjának programjai között válogattunk. Kiemelt figyelmet...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Rúzsa Magdinak elege lett – a Facebook-on reagált az őt ért vádakra

"Most lett nagyon elegem! ITT AZ ÁLLJ!" – kezdődik a posztja, és végigolvasva csak sejtéseink voltak, mi történt, de aztán beírtuk a nevét a legjobb barátunk keresőjébe...

El lehet tolni a (sör)biciklit Óbudáról is

Mint arról júniusban beszámoltunk, tilos a segway, az elektromos kerékpár, az elektromos roller, az elektromos gördeszka, a hoverboard, a sörbike és a riksa használata az V. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő gyalogutakon és gyalogos övezetekben.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek