Újra megjelenik Eric Clapton legendás lemeze

2013/09/12  ·   Általános   ·  MTI, koncert.hu

Több mint két évtizeddel az eredeti megjelenése után októberben újra kiadják Eric Clapton Unplugged című legendás albumát. Az összesen hat Grammy-díjjal jutalmazott lemez bővített és újramaszterelt változatára eddig kiadatlan dalok és próbafelvételek is kerülnek.

Újra megjelenik Eric Clapton legendás lemeze

Eric Clapton már világszerte ismert és elismert előadóművész, gitáros volt, amikor 1992 januárjában lecserélte legendás Stratocasterét egy akusztikus Martinra az Unplugged című anyaghoz. A koncertfelvételt, amely a Music Television (MTV) Unplugged (akusztikus) sorozatának része volt, az angliai Windsorban, a Bray Filmstúdióban rögzítették.

A brit gitáros egy héttagú kísérőzenekarral játszotta el saját dalainak, valamint világhírű blues-klasszikusok átdolgozott változatát. Az Unplugged-album hatalmas siker lett, 19 millió példányban kelt el világszerte, és Claptonnak hat Grammy-díjat hozott, ebből a Tears in Heaven című dal önmagában hármat. A zenész nem sokkal korábban, 1991-ben veszítette el 4,5 éves fiát, a dal az ő emlékére íródott. (Connor az 53. emeletről zuhant ki, és a zenésznek kellett gyermekét azonosítania.)

A most megjelenő Unplugged: Expanded and Remastered című dupla CD-n az eredeti kiadványhoz képest hat eddig kiadatlan dal található, a DVD-n pedig a koncert felújított változata és egy mintegy egyórás felvétel a próbákról.

Az eredeti felvételen Clapton újraértelmezte néhány saját szerzeményét, köztük a Laylát és a Tears in Heavent, valamint olyan legendás blues-felvételeket, mint Bo Diddley Before You Accuse Me-je, Big Bill Broonzy Hey Hey-je, Leadbelly Albertája és Robert Johnson Malted Milkje. Az új kiadványon ezeken kívül megtalálható a Walkin' Blues egy másik értelmezése, az eredeti Unplugged után hat évvel megjelent Circus és My Father's Eyes korai verziói, valamint Big Maceo Merriweather Worried Life Blues című dalának átdolgozása.

A DVD-n az eredeti, 1992. augusztus 25-én az MTV-n leadott koncert feljavított változata mellett a próbafolyamatba is betekinthetnek a rajongók - ez az anyag eddig a nyilvánosság előtt sohasem jelent meg.

Eric Clapton a hatvanas évektől tartozik a világ legjobb gitárosai közé. Zenélt a Yardbirdsben, a John Mayall & the Bluesbreakersben, a Creamben, Blind Faith-ben, a Derek & the Dominosban, majd rendkívül sikeres szólólemezeket készített. Legutóbbi albuma, az Old Sock idén márciusban jelent meg.

A dupla CD/DVD formátumban megjelenő anyag október 14-től kapható Magyarországon.



 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek