Év koncertje - szavazás

A Csík Zenekar nagy napja

2012. július 24.  ·   Archívum   ·  koncert.hu

Daloskönyv elnevezéssel monstre koncertre készül a Csík Zenekar a Sziget -1. napján, augusztus 6-án. Ebben a népzenei kalandozásban útitársuk lesz a magyar könnyűzenei élet számos jeles képviselője.

A Csík Zenekar nagy napja

A Csík Zenekart azért is szeretjük, mert egyszerűen szerethetőek. Ahogy például Csík János megszólal egy-egy koncert alkalmával, az emberben helyreáll a világbéke, és az az érzése támad, hogy azon kevesek egyikével van dolga, aki szelíd derűjével akár egy tankot is meg tudna állítani. 23 éve zenélnek, de legyünk őszinték: a szélesebb közönség számára csak 2005 tájékán lettek ismertek, amikor a Kispál és a borz egy-egy slágernek számító dalát átdolgozták. És ez csak az eleje volt a dolognak, ezeket a kezdeti próbálkozásokat sikeres további megvalósítások követték. A feldolgozás-ellenes tábor fanyaloghat, de minek: olyan műfajba sikerült beoltani ezeket a népszerű dallamokat, amely addig csak a népzene megszállottainak volt igazán fontos. Most meg, ha elmegy az ember egy Csík-koncertre, azt látja, hogy népdalt énekelnek azok is, akiket erre még a kötelező karének és a Kodály-módszer gyakorlása során is csak fenyegetéssel lehetett rávenni. Jó látni, ahogy a különböző műfajok képviselői örömzenélésbe fognak a színpadon, és jó hallani, ahogy a modern dallamok régi-új gúnyát kapnak: mente, csizma, párta-minden van - de mértékkel. Elhivatottság és tehetség kell ahhoz, hogy a gyökerektől nem elszakadva újat hozzanak létre, és sikerüket az is mutatja, hogy immáron több ezres rajongótáboruk van, és országszerte teltházas bulikat tartanak. Éppen ezért "megérdemlik", hogy külön napot kapjanak a Sziget fesztiválon, és erre az eseményre legalább olyan komolyan készülnek, mint sportolóink a közelgő olimpiára, így a már megkedvelt átdolgozások mellett új számok is "megcsíkosodtak". Ehhez partnereket is találtak Kovács Kati, Presser Gábor, Bródy János, Kiss Tibi, Lovasi András, Ferenczi György,  Hobo és Szörényi Levente személyében. A Daloskönyv-koncerten természetesen elhangzik a Kispál és a Borz nagy slágere, a Csillag vagy fecske is, olyan régebbi és újabb átdolgozások mellett, mint például a Most múlik pontosan, a Sehol se talállak (Quimby), a Rock and roller (Kovács Kati), A kugli, az Átkozott féltékenység (Illés), a Maszkabál (Bródy János), az És jött a doktor (LGT) vagy az Elszállt egy hajó a szélben (Kex) is.
A PECSA-beli próbán a vendégek - kivétel Szörényi Levente és Hobo, akik nem voltak ott- a rendező, Lévai Balázs faggatózására töredelmesen bevallották, hogy nem ember, aki nem izgul egy buli előtt, sőt: Kiss Tibi még rövid pszichológiai magyarázatot is fűzött a kérdéshez, majd egyenként rágerjedtek a mikrofonokra, és rövid ízelítőt adtak mindabból, ami augusztus 6-án a hajógyárin a közönségre vár.

mmi

A próbán mi is ott jártunk, az erről készült fotókat itt láthatjátok.

 

 

Szólj hozzá!


Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is...

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A BAFTA díjért való versengésben is legyűrte a Bohém Rapszódia a Csillag Születiket

A 72. BAFTA-gálát 2019. február 10-én tartotta meg a Brit Film- és Televíziós Akadémia a Royal Albert Hallban, amelynek keretében kiosztották az akadémia filmdíjait az Egyesült Királyságban 2018-ban bemutatott és az akadémia tagjai által legjobbnak tartott filmek és alkotóik részére.

Chester Bennington egykori zenekara nem akárkiket kért fel énekelni

A Linkin Park egykori frontembere, a 2017 júliusában meghalt Chester Bennington egykori bandája, a Grey Daze újra rögzítette a régi, még Bennington hangjával felvett anyagait – írja az NME-re hivatkozva az Origo.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek