A Csík Zenekar nagy napja

2012/07/24  ·   Archívum   ·  koncert.hu

Daloskönyv elnevezéssel monstre koncertre készül a Csík Zenekar a Sziget -1. napján, augusztus 6-án. Ebben a népzenei kalandozásban útitársuk lesz a magyar könnyűzenei élet számos jeles képviselője.

A Csík Zenekar nagy napja

A Csík Zenekart azért is szeretjük, mert egyszerűen szerethetőek. Ahogy például Csík János megszólal egy-egy koncert alkalmával, az emberben helyreáll a világbéke, és az az érzése támad, hogy azon kevesek egyikével van dolga, aki szelíd derűjével akár egy tankot is meg tudna állítani. 23 éve zenélnek, de legyünk őszinték: a szélesebb közönség számára csak 2005 tájékán lettek ismertek, amikor a Kispál és a borz egy-egy slágernek számító dalát átdolgozták. És ez csak az eleje volt a dolognak, ezeket a kezdeti próbálkozásokat sikeres további megvalósítások követték. A feldolgozás-ellenes tábor fanyaloghat, de minek: olyan műfajba sikerült beoltani ezeket a népszerű dallamokat, amely addig csak a népzene megszállottainak volt igazán fontos. Most meg, ha elmegy az ember egy Csík-koncertre, azt látja, hogy népdalt énekelnek azok is, akiket erre még a kötelező karének és a Kodály-módszer gyakorlása során is csak fenyegetéssel lehetett rávenni. Jó látni, ahogy a különböző műfajok képviselői örömzenélésbe fognak a színpadon, és jó hallani, ahogy a modern dallamok régi-új gúnyát kapnak: mente, csizma, párta-minden van - de mértékkel. Elhivatottság és tehetség kell ahhoz, hogy a gyökerektől nem elszakadva újat hozzanak létre, és sikerüket az is mutatja, hogy immáron több ezres rajongótáboruk van, és országszerte teltházas bulikat tartanak. Éppen ezért "megérdemlik", hogy külön napot kapjanak a Sziget fesztiválon, és erre az eseményre legalább olyan komolyan készülnek, mint sportolóink a közelgő olimpiára, így a már megkedvelt átdolgozások mellett új számok is "megcsíkosodtak". Ehhez partnereket is találtak Kovács Kati, Presser Gábor, Bródy János, Kiss Tibi, Lovasi András, Ferenczi György,  Hobo és Szörényi Levente személyében. A Daloskönyv-koncerten természetesen elhangzik a Kispál és a Borz nagy slágere, a Csillag vagy fecske is, olyan régebbi és újabb átdolgozások mellett, mint például a Most múlik pontosan, a Sehol se talállak (Quimby), a Rock and roller (Kovács Kati), A kugli, az Átkozott féltékenység (Illés), a Maszkabál (Bródy János), az És jött a doktor (LGT) vagy az Elszállt egy hajó a szélben (Kex) is.
A PECSA-beli próbán a vendégek - kivétel Szörényi Levente és Hobo, akik nem voltak ott- a rendező, Lévai Balázs faggatózására töredelmesen bevallották, hogy nem ember, aki nem izgul egy buli előtt, sőt: Kiss Tibi még rövid pszichológiai magyarázatot is fűzött a kérdéshez, majd egyenként rágerjedtek a mikrofonokra, és rövid ízelítőt adtak mindabból, ami augusztus 6-án a hajógyárin a közönségre vár.

mmi

A próbán mi is ott jártunk, az erről készült fotókat itt láthatjátok.

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek