A Csík Zenekar nagy napja

2012. július 24.  ·   Archívum   ·  koncert.hu

Daloskönyv elnevezéssel monstre koncertre készül a Csík Zenekar a Sziget -1. napján, augusztus 6-án. Ebben a népzenei kalandozásban útitársuk lesz a magyar könnyűzenei élet számos jeles képviselője.

A Csík Zenekar nagy napja

A Csík Zenekart azért is szeretjük, mert egyszerűen szerethetőek. Ahogy például Csík János megszólal egy-egy koncert alkalmával, az emberben helyreáll a világbéke, és az az érzése támad, hogy azon kevesek egyikével van dolga, aki szelíd derűjével akár egy tankot is meg tudna állítani. 23 éve zenélnek, de legyünk őszinték: a szélesebb közönség számára csak 2005 tájékán lettek ismertek, amikor a Kispál és a borz egy-egy slágernek számító dalát átdolgozták. És ez csak az eleje volt a dolognak, ezeket a kezdeti próbálkozásokat sikeres további megvalósítások követték. A feldolgozás-ellenes tábor fanyaloghat, de minek: olyan műfajba sikerült beoltani ezeket a népszerű dallamokat, amely addig csak a népzene megszállottainak volt igazán fontos. Most meg, ha elmegy az ember egy Csík-koncertre, azt látja, hogy népdalt énekelnek azok is, akiket erre még a kötelező karének és a Kodály-módszer gyakorlása során is csak fenyegetéssel lehetett rávenni. Jó látni, ahogy a különböző műfajok képviselői örömzenélésbe fognak a színpadon, és jó hallani, ahogy a modern dallamok régi-új gúnyát kapnak: mente, csizma, párta-minden van - de mértékkel. Elhivatottság és tehetség kell ahhoz, hogy a gyökerektől nem elszakadva újat hozzanak létre, és sikerüket az is mutatja, hogy immáron több ezres rajongótáboruk van, és országszerte teltházas bulikat tartanak. Éppen ezért "megérdemlik", hogy külön napot kapjanak a Sziget fesztiválon, és erre az eseményre legalább olyan komolyan készülnek, mint sportolóink a közelgő olimpiára, így a már megkedvelt átdolgozások mellett új számok is "megcsíkosodtak". Ehhez partnereket is találtak Kovács Kati, Presser Gábor, Bródy János, Kiss Tibi, Lovasi András, Ferenczi György,  Hobo és Szörényi Levente személyében. A Daloskönyv-koncerten természetesen elhangzik a Kispál és a Borz nagy slágere, a Csillag vagy fecske is, olyan régebbi és újabb átdolgozások mellett, mint például a Most múlik pontosan, a Sehol se talállak (Quimby), a Rock and roller (Kovács Kati), A kugli, az Átkozott féltékenység (Illés), a Maszkabál (Bródy János), az És jött a doktor (LGT) vagy az Elszállt egy hajó a szélben (Kex) is.
A PECSA-beli próbán a vendégek - kivétel Szörényi Levente és Hobo, akik nem voltak ott- a rendező, Lévai Balázs faggatózására töredelmesen bevallották, hogy nem ember, aki nem izgul egy buli előtt, sőt: Kiss Tibi még rövid pszichológiai magyarázatot is fűzött a kérdéshez, majd egyenként rágerjedtek a mikrofonokra, és rövid ízelítőt adtak mindabból, ami augusztus 6-án a hajógyárin a közönségre vár.

mmi

A próbán mi is ott jártunk, az erről készült fotókat itt láthatjátok.

 

 

Szólj hozzá!


Rúzsa Magdi előhúzta az aduászt

Rúzsa Magdi előhúzta az aduászt

Aduász címmel új dalokat tartalmazó stúdiólemezt készített Rúzsa Magdi. Az énekesnő februári dupla (telt házas) Aréna-koncertje is megjelent...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Karácsonykor ismét Álomutazó – mesemusical Zsédával, Falusi Mariannal és Radics Gigivel

Az Álomutazó mesemusicalt először tavaly mutatták be a BOK csarnokban, akkor mintegy 50 ezer ember látta. A darab idén karácsonykor 10 alkalommal ismét színpadra kerül, de hamarosan megérkezik a boltok polcaira a csomagban megjelenő Álomutazó CD és a tavalyi nagy sikerű előadást tartalmazó DVD.

Klippremier 43 előadóval: az Animal Cannibals összerántotta az MC-szcénát

Nem, most ez nem karácsony és/vagy jótékonyság: immáron hagyomány, hogy a Kannibálok 10 évenként gondolnak egy nagyot, és összetrombitálják a magyar rapelőadók krémjét. Most ismét időszerű volt.

Soha ne használj paprikaspray-t egy emberekkel tömött helyen viccből (sem)!

A hatósági feltételezések szerint paprikaspray-t fújó fiatalkorú, valamint további hét személy ellen indult ügyészi vizsgálat Olaszországban a Marche tartománybeli Corinaldo egyik szórakozóhelyén egy koncerten szombatra virradó éjszaka kirobbant pánik okozásáért, amely hat ember halálához vezetett – jelentette az olasz sajtó...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek