A Csík Zenekar nagy napja

2012. július 24.  ·   Archívum   ·  koncert.hu

Daloskönyv elnevezéssel monstre koncertre készül a Csík Zenekar a Sziget -1. napján, augusztus 6-án. Ebben a népzenei kalandozásban útitársuk lesz a magyar könnyűzenei élet számos jeles képviselője.

A Csík Zenekar nagy napja

A Csík Zenekart azért is szeretjük, mert egyszerűen szerethetőek. Ahogy például Csík János megszólal egy-egy koncert alkalmával, az emberben helyreáll a világbéke, és az az érzése támad, hogy azon kevesek egyikével van dolga, aki szelíd derűjével akár egy tankot is meg tudna állítani. 23 éve zenélnek, de legyünk őszinték: a szélesebb közönség számára csak 2005 tájékán lettek ismertek, amikor a Kispál és a borz egy-egy slágernek számító dalát átdolgozták. És ez csak az eleje volt a dolognak, ezeket a kezdeti próbálkozásokat sikeres további megvalósítások követték. A feldolgozás-ellenes tábor fanyaloghat, de minek: olyan műfajba sikerült beoltani ezeket a népszerű dallamokat, amely addig csak a népzene megszállottainak volt igazán fontos. Most meg, ha elmegy az ember egy Csík-koncertre, azt látja, hogy népdalt énekelnek azok is, akiket erre még a kötelező karének és a Kodály-módszer gyakorlása során is csak fenyegetéssel lehetett rávenni. Jó látni, ahogy a különböző műfajok képviselői örömzenélésbe fognak a színpadon, és jó hallani, ahogy a modern dallamok régi-új gúnyát kapnak: mente, csizma, párta-minden van - de mértékkel. Elhivatottság és tehetség kell ahhoz, hogy a gyökerektől nem elszakadva újat hozzanak létre, és sikerüket az is mutatja, hogy immáron több ezres rajongótáboruk van, és országszerte teltházas bulikat tartanak. Éppen ezért "megérdemlik", hogy külön napot kapjanak a Sziget fesztiválon, és erre az eseményre legalább olyan komolyan készülnek, mint sportolóink a közelgő olimpiára, így a már megkedvelt átdolgozások mellett új számok is "megcsíkosodtak". Ehhez partnereket is találtak Kovács Kati, Presser Gábor, Bródy János, Kiss Tibi, Lovasi András, Ferenczi György,  Hobo és Szörényi Levente személyében. A Daloskönyv-koncerten természetesen elhangzik a Kispál és a Borz nagy slágere, a Csillag vagy fecske is, olyan régebbi és újabb átdolgozások mellett, mint például a Most múlik pontosan, a Sehol se talállak (Quimby), a Rock and roller (Kovács Kati), A kugli, az Átkozott féltékenység (Illés), a Maszkabál (Bródy János), az És jött a doktor (LGT) vagy az Elszállt egy hajó a szélben (Kex) is.
A PECSA-beli próbán a vendégek - kivétel Szörényi Levente és Hobo, akik nem voltak ott- a rendező, Lévai Balázs faggatózására töredelmesen bevallották, hogy nem ember, aki nem izgul egy buli előtt, sőt: Kiss Tibi még rövid pszichológiai magyarázatot is fűzött a kérdéshez, majd egyenként rágerjedtek a mikrofonokra, és rövid ízelítőt adtak mindabból, ami augusztus 6-án a hajógyárin a közönségre vár.

mmi

A próbán mi is ott jártunk, az erről készült fotókat itt láthatjátok.

 

 

Szólj hozzá!


Balázs Fecó Antológia újra a láthatáron!

Balázs Fecó Antológia újra a láthatáron!

Balázs Fecó Antológiája évek óta a beszerezhetetlen darabok közé tartozik, így újra kiadásra kerül.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Kiakadtak Amy Winehouse rajongói: az elhunyt sztárt hologramként turnéztatják

Furcsa hírek terjednek a tragikus sorsú énekesnőről mostanában. Amellett, hogy most már biztosnak tűnik az életrajzi film legyártása, Amy családja áldását adta az egykori sztár hologramként való turnéztatására.

Wellhello, good bye? Kilépnek a zenekarból a tagok

A Szeretlek Magyarország vette észre, hogy kedden a Wellhello több zenésze is bejelentette közösségi oldalán, hogy kilép.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek