A Magyar Dal Napjai

2012. július 26.  ·   Archívum   ·  koncert.hu

Noha a híradások forrásmegvonásokról és szűkös anyagi helyzetről szólnak, a magyar dalnak idén két napot is szentelnek, egyet a Szigeten augusztus 5-én, egyet pedig szeptember 9-én. És szeptember másodikán. Valamint nyolcadikán.

A Magyar Dal Napjai

Presser Gábor 2008-ban megfogalmazódott ötlete az elmúlt négy esztendő alatt országos méretű programfolyammá nőtt. A Magyar Dal Napja első megmérettetésére az az évi Szigeten került sor, s 2009-ben már önálló kezdeményezésként vágtak neki a szervezők a rendezvénysorozat fővárosi és vidéki megszervezésének. 2010-ben aztán Gerendai Károly ötlete alapján hirdették meg először a Magyar Dal Napja - a Magyar Dal Fővárosa pályázatot, amit először Eger, aztán Nyíregyháza nyert meg, idén pedig Szombathely szerezte meg a címet. Szóval: idén van egy monstre szigetes buli, van egy címzetes fővárosi cucc, ezen kívül vannak még vidéki rendezvények, és még nincs vége a felsorolásnak. Az országos magyardal-buli létjogosultságát egyébként többféleképpen magyarázzák, Bergendy István szerint a kínai büfék miatt van minden, mások azt szeretnék, ha jó magyar hagyományainkhoz híven szép, új magyar dalok születnének, az alapító meg úgy vélekedik, hogy ez egy önkéntes alapon felépülő örömnap, amelynek nincsen hivatalos formája és támogatottsága: addig él, amíg meg tudják győzni azokat, akiknek a lelke és nem utolsó sorban a pénze megengedi, hogy egy efféle ügyet támogassanak.


Nézzük a felhozatalt - a teljesség igénye nélkül:


Szombathely


A győztes pályázat szerint a vasi megyeszékhelyen a magyar zene méltatása mellett a szöveg fontosságára kívánják felhívni a figyelmet a szervezők. Szombathely kétnapos programfolyammal készül a rendezvényre. A színes kínálatban helyet kaptak a Szombathelyről induló, de már országosan ismert zenekarok is. A rendezvényt Presser Gábor, a Magyar Dal Napja alapítója nyitja meg, aki mindvégig a városban marad, és este színpadra áll a Csík zenekarral is.


Vidéki Magyar Dal Napja helyszínek


A hagyományoknak megfelelően idén is számos vidéki helyszín ad otthont a muzsikusoknak és a közönségnek: többek között Egerben, Hévízen, Salgótarjánban, Boldogon is lesznek koncertek. Új szereplő viszont a nyugati határ közelében található Zsira. A Rimanóczy-kastélyban működő Fogyatékosok Otthona első ízben rendezi meg a Magyar Dal Napját. A program nyitott, az otthon lakói mellett a szervezők szívesen látnak minden érdeklődőt.


Budapesti Magyar Dal Napja helyszínek


A fővárosban a Bem Rockparton rocktörténeti múltidézésre hívnak a szervezők, a negyven éve megrendezett tabáni május elsejei koncertre emlékeznek. Az Angyalföldi Gyermek-és Ifjúsági Házban a legkisebbeket várják, este a RaM Colosseum udvarán Bródy János lép közönség elé. Minden érdeklődő talál majd ízlésének megfelelő programot például a Keleti Blokkban, a Vígszínházban, az Óbudai Társaskörben, KOBUCI kertben, a Népligetben, A38 Hajón vagy az R33 Stúdióban.

Ez komoly!


A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói önkormányzata is nagyszabású programmal készül szeptember 9-re. Mesterkurzusokat tartanak majd, ahová előzetes jelentkezések alapján bárki benevezhet, ha az énekléshez kedvet érez, és szívesen venne leckét Gulyás Dénestől vagy Jean Klárától. A MoltOpera társulat segítségével pedig megtudhatjuk, hogy ha éppen arra támadnak kedvünk, hogyan csináljunk operát, majd Fekete Gyula zeneszerző válaszol az érdeklődők kérdéseire. A hallgatók gálakoncertjén kortárs szerzők dalai, valamit Bartók Béla és Kodály Zoltán művei csendülnek fel, az esti táncházban pedig a népdaloké a főszerep.

Magyar Dal Napja a Szigeten


A 11 órásra tervezett koncerten a könnyűzene szinte minden irányzata megjelenik, a raptől a blueson, a rock-és popzenén át egészen a jazzig: 70 zenekar és előadó lép fel, s mintegy 150 magyar slágert hallhat élőben a közönség. Zalatnay Cini kezd a Smiley zenekarral, s a finálé előtt fellép az LGT és Tankcsapda is. Közben persze számos magyar előadó és zenekar megfordul majd a Nagyszínpadon.


Dallamos Villamos


Az előző két évben nagy siker volt, így az idén is pályára állítják a Dallamos Villamost. A tárgyalások jelenleg is folynak a BKV-val és a BKK-val, de a tervek szerint ismét a 4-es villamos vonalán fut majd a szerelvény, előreláthatólag szeptember 2-án, vasárnap és szeptember 8-án, szombaton.Részletes programot itt és itt találsz.


 

 

Szólj hozzá!


2 milliárd forint – ennyit kerestek idén a dalszerzők

2 milliárd forint – ennyit kerestek idén a dalszerzők

Elsőre nagynak tűnik ez az összeg, de ha hozzátesszük, hogy 7853 magyar dalszerző osztozik rajta, a 250 ezres átlag (Ft) már nem akkora vagyon, s ha...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Nyomjad, anyukám! – Sena műsort vezet

Az anyaságot körülvevő mítoszokkal, tabukkal és félreértésekkel szeretne szakítani a YouTube új, magyar fejlesztésű online videósorozata. A formátumot gyártó WMN Produkció Senát kérte föl a műsorvezetésre, aki most először próbálja ki magát ezen a területen. Állítása szerint nem bánta meg. Sőt...

Belfeszt a hétvégén! Itt a részletes programbontás

Május 24-26. között rengeteg zenei programmal, gaszto-élményekkel, és irodalommal vár minden érdeklődőt a főváros legnagyobb szabadtéri ingyenes rendezvénysorozata a 13. Belvárosi Fesztivál.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek