Bob Geldof Budapesten

2012. május 05.  ·   Archívum   ·  koncert.hu

Huszonöt éve volt az első Hay Fesztivál, amelyet ma már - Bill Clintonnak köszönhetően - az elme Woodstockjaként is emlegetnek. A Hungarofest szervezésében idén Magyarországon is megrendezték, s e különleges esemény megnyitója alkalmával lépett fel az ír zenész és zenekara a Pecsában.

Bob Geldof Budapesten

„Bocs, de nem beszélek magyarul. De hát ki a franc beszél..." - szólította meg a közönséget (a fordítás nem szöveghű...), igaz, nagyon nagy szükség nem is volt rá, nemcsak azért, mert a zene nyelve nemzetek fölött áll, hanem azért is, mert a Music Hall tele volt külföldiekkel. A folytatásban azonban kiderült, hogy Sir Geldof a nyelvünket ugyan nem beszéli, a történelmünket azért ismeri, s rövid, ír-magyar historikus párhuzam után eljátszotta zenekarával a Banánköztársaság című számot.Ha valakinek ifjú kora miatt kiesik az életpályájából a Boomtown Rats elnevezésű punk-, vagy mások szerint rockbanda, amelynek frontembere volt, akkor Geldof neve onnan lehet ismerős, hogy hozzá fűződik a LIVE AID, a világkampánnyá duzzadt segélykoncert. Akinek ez sem rémlik, elmondjuk, hogy a Live Aid egy 1985-ös híres szuperkoncert, amelynek célja az afrikai, ezen belül az etióp éhezők megsegítése volt. A koncertet a televíziós közvetítésnek köszönhetően mintegy másfél milliárd ember látta egyenes adásban, így ez lett az emberiség egyik legnagyobb kollektív eseménye. Egyébként nem is egy buliról van szó, hanem rögtön kettőről: az egyik a londoni Wembley-ben folyt, a másik a philadelphiai JFK Stadionban. Az utóbbi himnusza a „We are the world" volt (ez már ismerős, ugye?), az előbbié pedig Geldof és az Ultravox énekese, Midge Ure "Do They Know It's Christmas?" című közös száma volt.Egyébként a koncert és az azt követő segélyprogram megszervezéséért kapta Bob Geldof Erzsébet királynőtől a lovagi címet. A jó zenész azonban lovagi címtől függetlenül is addig játszik, amíg csak lehetősége és közönsége van, és nagyon úgy tűnik, a 61 esztendős Bob Geldof kiváló muzsikus. Geldofnak egyébként három saját (Pixie, Peachesblossom és Fifi Trixibelle Geldof) és egy, a felesége halála után örökbe fogadott lánya (Heavenly Hiraani Tiger Lily Hutchence Geldof) van, valamint egyelőre egyetlen unokája, Astala.


 

 

Szólj hozzá!


Az időjárás tönkretette 12 ezer ember szórakozását – elmaradt a Backstreet Boys koncertje

Az időjárás tönkretette 12 ezer ember...

Óriási vihar tombolt, az egyik beengedő kapu a rajongókra is dőlt a népszerű zenekar oklahomai koncertje előtt – írja a CNN értesüléseire...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Benéztünk a Zártosztályra

Igaz, ez a koncert még a Sziget előtt volt, tehát bizony kissé megkésett ez a beszámoló (fesztiválok országszerte, meg még munka is, nehéz ügy ez, de hát szegény ember akkor ír, amikor ideje van, azt, hogy lusta disznó is vagyok mellesleg, most ne feszegessük), de hát talán jobb későn, mint soha.

Könnyeket csal az ember szemébe a tegnap meggyilkolt énekesnő hangja

Megölték a Britain’s Got Talent énekesnőjét. Simone Kerrt Londonban szúrták halálra tegnap – írja az NLC.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek