Év koncertje - szavazás

Bob Geldof Budapesten

2012. május 05.  ·   Archívum   ·  koncert.hu

Huszonöt éve volt az első Hay Fesztivál, amelyet ma már - Bill Clintonnak köszönhetően - az elme Woodstockjaként is emlegetnek. A Hungarofest szervezésében idén Magyarországon is megrendezték, s e különleges esemény megnyitója alkalmával lépett fel az ír zenész és zenekara a Pecsában.

Bob Geldof Budapesten

„Bocs, de nem beszélek magyarul. De hát ki a franc beszél..." - szólította meg a közönséget (a fordítás nem szöveghű...), igaz, nagyon nagy szükség nem is volt rá, nemcsak azért, mert a zene nyelve nemzetek fölött áll, hanem azért is, mert a Music Hall tele volt külföldiekkel. A folytatásban azonban kiderült, hogy Sir Geldof a nyelvünket ugyan nem beszéli, a történelmünket azért ismeri, s rövid, ír-magyar historikus párhuzam után eljátszotta zenekarával a Banánköztársaság című számot.Ha valakinek ifjú kora miatt kiesik az életpályájából a Boomtown Rats elnevezésű punk-, vagy mások szerint rockbanda, amelynek frontembere volt, akkor Geldof neve onnan lehet ismerős, hogy hozzá fűződik a LIVE AID, a világkampánnyá duzzadt segélykoncert. Akinek ez sem rémlik, elmondjuk, hogy a Live Aid egy 1985-ös híres szuperkoncert, amelynek célja az afrikai, ezen belül az etióp éhezők megsegítése volt. A koncertet a televíziós közvetítésnek köszönhetően mintegy másfél milliárd ember látta egyenes adásban, így ez lett az emberiség egyik legnagyobb kollektív eseménye. Egyébként nem is egy buliról van szó, hanem rögtön kettőről: az egyik a londoni Wembley-ben folyt, a másik a philadelphiai JFK Stadionban. Az utóbbi himnusza a „We are the world" volt (ez már ismerős, ugye?), az előbbié pedig Geldof és az Ultravox énekese, Midge Ure "Do They Know It's Christmas?" című közös száma volt.Egyébként a koncert és az azt követő segélyprogram megszervezéséért kapta Bob Geldof Erzsébet királynőtől a lovagi címet. A jó zenész azonban lovagi címtől függetlenül is addig játszik, amíg csak lehetősége és közönsége van, és nagyon úgy tűnik, a 61 esztendős Bob Geldof kiváló muzsikus. Geldofnak egyébként három saját (Pixie, Peachesblossom és Fifi Trixibelle Geldof) és egy, a felesége halála után örökbe fogadott lánya (Heavenly Hiraani Tiger Lily Hutchence Geldof) van, valamint egyelőre egyetlen unokája, Astala.


 

 

Szólj hozzá!


Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is...

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A BAFTA díjért való versengésben is legyűrte a Bohém Rapszódia a Csillag Születiket

A 72. BAFTA-gálát 2019. február 10-én tartotta meg a Brit Film- és Televíziós Akadémia a Royal Albert Hallban, amelynek keretében kiosztották az akadémia filmdíjait az Egyesült Királyságban 2018-ban bemutatott és az akadémia tagjai által legjobbnak tartott filmek és alkotóik részére.

Chester Bennington egykori zenekara nem akárkiket kért fel énekelni

A Linkin Park egykori frontembere, a 2017 júliusában meghalt Chester Bennington egykori bandája, a Grey Daze újra rögzítette a régi, még Bennington hangjával felvett anyagait – írja az NME-re hivatkozva az Origo.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek