Bob Geldof Budapesten

2012. május 05.  ·   Archívum   ·  koncert.hu

Huszonöt éve volt az első Hay Fesztivál, amelyet ma már - Bill Clintonnak köszönhetően - az elme Woodstockjaként is emlegetnek. A Hungarofest szervezésében idén Magyarországon is megrendezték, s e különleges esemény megnyitója alkalmával lépett fel az ír zenész és zenekara a Pecsában.

Bob Geldof Budapesten

„Bocs, de nem beszélek magyarul. De hát ki a franc beszél..." - szólította meg a közönséget (a fordítás nem szöveghű...), igaz, nagyon nagy szükség nem is volt rá, nemcsak azért, mert a zene nyelve nemzetek fölött áll, hanem azért is, mert a Music Hall tele volt külföldiekkel. A folytatásban azonban kiderült, hogy Sir Geldof a nyelvünket ugyan nem beszéli, a történelmünket azért ismeri, s rövid, ír-magyar historikus párhuzam után eljátszotta zenekarával a Banánköztársaság című számot.Ha valakinek ifjú kora miatt kiesik az életpályájából a Boomtown Rats elnevezésű punk-, vagy mások szerint rockbanda, amelynek frontembere volt, akkor Geldof neve onnan lehet ismerős, hogy hozzá fűződik a LIVE AID, a világkampánnyá duzzadt segélykoncert. Akinek ez sem rémlik, elmondjuk, hogy a Live Aid egy 1985-ös híres szuperkoncert, amelynek célja az afrikai, ezen belül az etióp éhezők megsegítése volt. A koncertet a televíziós közvetítésnek köszönhetően mintegy másfél milliárd ember látta egyenes adásban, így ez lett az emberiség egyik legnagyobb kollektív eseménye. Egyébként nem is egy buliról van szó, hanem rögtön kettőről: az egyik a londoni Wembley-ben folyt, a másik a philadelphiai JFK Stadionban. Az utóbbi himnusza a „We are the world" volt (ez már ismerős, ugye?), az előbbié pedig Geldof és az Ultravox énekese, Midge Ure "Do They Know It's Christmas?" című közös száma volt.Egyébként a koncert és az azt követő segélyprogram megszervezéséért kapta Bob Geldof Erzsébet királynőtől a lovagi címet. A jó zenész azonban lovagi címtől függetlenül is addig játszik, amíg csak lehetősége és közönsége van, és nagyon úgy tűnik, a 61 esztendős Bob Geldof kiváló muzsikus. Geldofnak egyébként három saját (Pixie, Peachesblossom és Fifi Trixibelle Geldof) és egy, a felesége halála után örökbe fogadott lánya (Heavenly Hiraani Tiger Lily Hutchence Geldof) van, valamint egyelőre egyetlen unokája, Astala.


 

 

Szólj hozzá!


Amikor a metálosok beszorulnak az Akváriumba - Killswitch Engage bulin jártunk

Amikor a metálosok beszorulnak az Akváriumba -...

A metált és annak alfajait kedvelőknek nagyon kellemesen besűrűsödött a június: In This Moment és Killswitch Engage az Akváriumban, Asking...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Farkas Franciska unikornist sétáltat a Hippikiller új klipjében

2017-ben megjelent Totally Disco című új nagylemezét idén két dallal fejelte meg az újságíróként és szerkesztőként és Majdnem Híres Rocksuli-társalapítóként is ismert Bihari Balázs zenekara, a Hippikiller. Az Unikornis éve című számhoz most klip is készült az egyik legtehetségesebb fiatal hazai színésznővel, Farkas...

A Place to Bury Strangers lemezbemutató szeptemberben a Dürerben

Új lemezzel tér vissza a Budapestre a pszichedelikus zajrock egyik legeredetibb zenekara, az A Place to Bury Strangers. A gitárpedál-márkaalapító, kütyü- és furcsahang-mániás Oliver Ackermann triója, frissen igazolt dobossal és az idén tavasszal megjelent, Pinned című új lemez anyagával sújt le, szeptember 10-én a Dürer Kertben.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek