Bob Geldof Budapesten

2012. május 05.  ·   Archívum   ·  koncert.hu

Huszonöt éve volt az első Hay Fesztivál, amelyet ma már - Bill Clintonnak köszönhetően - az elme Woodstockjaként is emlegetnek. A Hungarofest szervezésében idén Magyarországon is megrendezték, s e különleges esemény megnyitója alkalmával lépett fel az ír zenész és zenekara a Pecsában.

Bob Geldof Budapesten

„Bocs, de nem beszélek magyarul. De hát ki a franc beszél..." - szólította meg a közönséget (a fordítás nem szöveghű...), igaz, nagyon nagy szükség nem is volt rá, nemcsak azért, mert a zene nyelve nemzetek fölött áll, hanem azért is, mert a Music Hall tele volt külföldiekkel. A folytatásban azonban kiderült, hogy Sir Geldof a nyelvünket ugyan nem beszéli, a történelmünket azért ismeri, s rövid, ír-magyar historikus párhuzam után eljátszotta zenekarával a Banánköztársaság című számot.Ha valakinek ifjú kora miatt kiesik az életpályájából a Boomtown Rats elnevezésű punk-, vagy mások szerint rockbanda, amelynek frontembere volt, akkor Geldof neve onnan lehet ismerős, hogy hozzá fűződik a LIVE AID, a világkampánnyá duzzadt segélykoncert. Akinek ez sem rémlik, elmondjuk, hogy a Live Aid egy 1985-ös híres szuperkoncert, amelynek célja az afrikai, ezen belül az etióp éhezők megsegítése volt. A koncertet a televíziós közvetítésnek köszönhetően mintegy másfél milliárd ember látta egyenes adásban, így ez lett az emberiség egyik legnagyobb kollektív eseménye. Egyébként nem is egy buliról van szó, hanem rögtön kettőről: az egyik a londoni Wembley-ben folyt, a másik a philadelphiai JFK Stadionban. Az utóbbi himnusza a „We are the world" volt (ez már ismerős, ugye?), az előbbié pedig Geldof és az Ultravox énekese, Midge Ure "Do They Know It's Christmas?" című közös száma volt.Egyébként a koncert és az azt követő segélyprogram megszervezéséért kapta Bob Geldof Erzsébet királynőtől a lovagi címet. A jó zenész azonban lovagi címtől függetlenül is addig játszik, amíg csak lehetősége és közönsége van, és nagyon úgy tűnik, a 61 esztendős Bob Geldof kiváló muzsikus. Geldofnak egyébként három saját (Pixie, Peachesblossom és Fifi Trixibelle Geldof) és egy, a felesége halála után örökbe fogadott lánya (Heavenly Hiraani Tiger Lily Hutchence Geldof) van, valamint egyelőre egyetlen unokája, Astala.


 

 

Szólj hozzá!


Életműkoncertet ad Hobo az Arénában

Életműkoncertet ad Hobo az Arénában

2019. március 30-án Földes László Hobo többórás koncertet ad a Budapest Arénában, amelyben felmutatja 50 évesnél hosszabb pályája legfontosabb...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Karácsonykor ismét Álomutazó – mesemusical Zsédával, Falusi Mariannal és Radics Gigivel

Az Álomutazó mesemusicalt először tavaly mutatták be a BOK csarnokban, akkor mintegy 50 ezer ember látta. A darab idén karácsonykor 10 alkalommal ismét színpadra kerül, de hamarosan megérkezik a boltok polcaira a csomagban megjelenő Álomutazó CD és a tavalyi nagy sikerű előadást tartalmazó DVD.

Öt magyar lemez is felkerült a 2018-as nemzetközi világzenei listára!

Öt magyar lemez is felkerült a World Music Charts Europe (WMCE) nemzetközi világzenei toplistájának idei összesítésére. A 150-es elitben a legjobb helyezést Lakatos Mónika érte el, akinek Romanimo című, a Gryllus Kiadó gondozásában megjelent albuma a 14. lett.

Varga Viktor gyerekkorában temetéseken énekelt

Kevesen tudják, hogy Varga Viktor operaénekesnek is tanult, aztán a jazz felé fordult. Ha nem zenél, akkor fest vagy szobrászkodik, pihenésként pedig meditál – mostanában idejének nagy részét a próbateremben tölti.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek