Duke Ellington Orchestra

2011. március 21.  ·   Archívum   ·  koncert.hu

Az 1899-ben született Duke Ellington karrierje korán indult, nyolc éves korától már zongoraleckéket vett, de még sem ő, sem más nem gondolta, hogy a XX. század egyik legnagyobb jazz zongoristája lesz.

Duke Ellington Orchestra
A Duke (herceg) nevet barátaitól kapta, elegáns megjelenése és stílusa miatt. 14 évesen határozta el, hogy profi lesz, mégpedig azért, mert észrevette, hogy a lányok vonzódnak a zongoristákhoz. Fiatalsága ellenére teljes lendülettel vetette bele magát a tanulásba, folyamatosan képezte magát. Kottaolvasást tanult, más zongoristák játékát utánozta, és már ekkor megpróbálta saját, egyedi hangzását kialakítani. 25 évesen már zenekarvezető, és az ekkor beköszöntő szesztilalom hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen látogassák a koncerttermeket, közte azt is ahol ő is fellépett. Ez egyre nagyobb ismertséget jelentett neki, és ezáltal több lehetőséget is hogy zenei és zeneszerzői tudását fejlessze. Élete legnagyobb fordulata 1945-ben köszöntött be, amikor Amerika leghíresebb koncerttermében, a New Yorki Carnegie Hallban bemutatták az általa komponált és együttesével előadott Black Brown And Beige szvitet. Ettől kezdve nem csak egy bárzenész volt, hanem nemzetközileg is elismert művész.


 

Az 50-es években népszerűségük csökkent, előretört a rock&roll és egyre kevesebben jártak koncertjeikre. A nehézségek ellenére Duke Ellington nem adta fel, folyamatosan koncertezett, új számokat írt és munkája lassan beérett. Filmzenék, televíziós produkciók és szimfonikus művek jelezték zenei aktivitását, de még így is sok nehézséggel kellett szembenéznie. Az együttes tagjai folyamatosan cserélődtek, ennek pénzügyi és emberi okai is voltak. A sok nélkülözés után a zenekar az 1956-os Newport Jazz Festivalon nyújtott teljesítménye miatt a Time magazin címlapjára került. Ezzel munkájuk ismét reflektorfénybe került, ismét elkezdték keresni őket és hamarosan újabb koncertkörutakra indultak.

 

 

 

Generációk nőttek fel az ő zenéjét hallgatva, zsenialitását mi sem bizonyítja jobban mint az a 2000 dal, melyet szerzett. Az évek során a zenei élet kultikus ikonjává vált, bár akkor még talán nem így nevezték. Rádió és tévéadók játszották dalait, zenésztársai közül többen feldolgozták szerzeményeit vagy próbálták meg utánozni. A 60-as években világ körüli turnékat is adtak, nyugati zenészként még a Szovjetunióban is felléptek ami akkoriban ritka kiváltság volt.

 

 

1974-es haláláig 13 Grammy díjjal ismerték el munkásságát és a legmagasabb állami kitüntetést nyerte el az USA-ban és Franciaországban is. A zenekar nem oszlott fel a későbbiekben, először fia, Mercer Ellington majd távozása után unokája Paul Ellington vezeti azt. Ebben a felállásban látogatnak el hozzánk is, és játsszák el leghíresebb szerzeményeit április 5-én a Kongresszusi Központban.

 

Jegyek rendelhetők ITT.


 

 

Szólj hozzá!


Klippremier 43 előadóval: az Animal Cannibals összerántotta az MC-szcénát

Klippremier 43 előadóval: az Animal Cannibals...

Nem, most ez nem karácsony és/vagy jótékonyság: o,,áron hagyomány, hogy a Kannibálok 10 évenként gondolnak egy nagyot, és összetrombitálják a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Karácsonykor ismét Álomutazó – mesemusical Zsédával, Falusi Mariannal és Radics Gigivel

Az Álomutazó mesemusicalt először tavaly mutatták be a BOK csarnokban, akkor mintegy 50 ezer ember látta. A darab idén karácsonykor 10 alkalommal ismét színpadra kerül, de hamarosan megérkezik a boltok polcaira a csomagban megjelenő Álomutazó CD és a tavalyi nagy sikerű előadást tartalmazó DVD.

Rock-metal nevek nyitják a FEZEN fellépőlistáját

A 2018-as FEZEN fesztiválon itt (ott) lesz a brooklyni Life of Agony, az Ozzy Osbourne-nal is együtt zenélő Gus G. vezette Firewind, a közel 40 éves múlttal és több mint 20 millió eladott albummal rendelkező Queensrÿche és a hazai heavy metal egyik állócsillaga, az Ossian is.

Évzáró Puncs Party lesz Siófokon

A várossá avatásának 50. évfordulóját ünneplő Siófokon az év utolsó hónapjára is rengeteg program jutott. Mi a programzáró fesztivált ajánljuk figyelmetekbe.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek