Duke Ellington Orchestra

2011/03/21  ·   Archívum   ·  koncert.hu

Az 1899-ben született Duke Ellington karrierje korán indult, nyolc éves korától már zongoraleckéket vett, de még sem ő, sem más nem gondolta, hogy a XX. század egyik legnagyobb jazz zongoristája lesz.

Duke Ellington Orchestra
A Duke (herceg) nevet barátaitól kapta, elegáns megjelenése és stílusa miatt. 14 évesen határozta el, hogy profi lesz, mégpedig azért, mert észrevette, hogy a lányok vonzódnak a zongoristákhoz. Fiatalsága ellenére teljes lendülettel vetette bele magát a tanulásba, folyamatosan képezte magát. Kottaolvasást tanult, más zongoristák játékát utánozta, és már ekkor megpróbálta saját, egyedi hangzását kialakítani. 25 évesen már zenekarvezető, és az ekkor beköszöntő szesztilalom hozzájárult ahhoz, hogy egyre többen látogassák a koncerttermeket, közte azt is ahol ő is fellépett. Ez egyre nagyobb ismertséget jelentett neki, és ezáltal több lehetőséget is hogy zenei és zeneszerzői tudását fejlessze. Élete legnagyobb fordulata 1945-ben köszöntött be, amikor Amerika leghíresebb koncerttermében, a New Yorki Carnegie Hallban bemutatták az általa komponált és együttesével előadott Black Brown And Beige szvitet. Ettől kezdve nem csak egy bárzenész volt, hanem nemzetközileg is elismert művész.


 

Az 50-es években népszerűségük csökkent, előretört a rock&roll és egyre kevesebben jártak koncertjeikre. A nehézségek ellenére Duke Ellington nem adta fel, folyamatosan koncertezett, új számokat írt és munkája lassan beérett. Filmzenék, televíziós produkciók és szimfonikus művek jelezték zenei aktivitását, de még így is sok nehézséggel kellett szembenéznie. Az együttes tagjai folyamatosan cserélődtek, ennek pénzügyi és emberi okai is voltak. A sok nélkülözés után a zenekar az 1956-os Newport Jazz Festivalon nyújtott teljesítménye miatt a Time magazin címlapjára került. Ezzel munkájuk ismét reflektorfénybe került, ismét elkezdték keresni őket és hamarosan újabb koncertkörutakra indultak.

 

 

 

Generációk nőttek fel az ő zenéjét hallgatva, zsenialitását mi sem bizonyítja jobban mint az a 2000 dal, melyet szerzett. Az évek során a zenei élet kultikus ikonjává vált, bár akkor még talán nem így nevezték. Rádió és tévéadók játszották dalait, zenésztársai közül többen feldolgozták szerzeményeit vagy próbálták meg utánozni. A 60-as években világ körüli turnékat is adtak, nyugati zenészként még a Szovjetunióban is felléptek ami akkoriban ritka kiváltság volt.

 

 

1974-es haláláig 13 Grammy díjjal ismerték el munkásságát és a legmagasabb állami kitüntetést nyerte el az USA-ban és Franciaországban is. A zenekar nem oszlott fel a későbbiekben, először fia, Mercer Ellington majd távozása után unokája Paul Ellington vezeti azt. Ebben a felállásban látogatnak el hozzánk is, és játsszák el leghíresebb szerzeményeit április 5-én a Kongresszusi Központban.

 

Jegyek rendelhetők ITT.


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek