Egy napra újra BANÁN!

2012. május 02.  ·   Archívum   ·  koncert.hu

A rendszerváltást követő években sok fontos kulturális kezdeményezés indult: a Narancs, a Sziget, a Pesti Est... és a BANÁN. Van, amelyik túlélt, van, amelyik megváltozott, és van, amelyikre már csak emlékezni lehet. De ki tudja, mely zsarátnokból támad ismét lelket és testet melengető tűz... Május 5-én egy napra újra életre kel az Erzsébet téri Akváriumban a BANÁN KLUB, amely a kilencvenes években Budapest jellegzetes, sajátos arculatú helye volt.

Egy napra újra BANÁN!

A BANÁN, a belvárosi szórakozóhelyekkel versenyre kelve a III. kerületben, Csillaghegyen hozott létre összművészeti kulturális centrumot az MSZMP III/8-as pártirodájának 600 négyzetméteres épületében. A kezdetek kezdetétől sok nemzetközi (főleg francia) kapcsolattal, állandóan a túlélésért küzdve. A BANÁN 1994 óta jelen volt a Diákszigeten is - ahol a jazz-színpadok programját szervezte - kezdeményezője és életre hívója volt az Euroconnections koncertsorozatnak, a Mechwart ligeti fesztiváloknak és a Zene Ünnepének.


"A BANÁN KLUB olyan hely volt, ahol szinte sose volt pénz, de ahol ez nem is igazán számított. Fontos, hogy 20 év után ezt a fesztivált sem a pénz motiválja. A fellépőknek és a szervezőknek, közönségnek és barátoknak ott és akkor jó volt együtt. Most, húsz év múlva, azért jön létre a fesztivál, hogy ismét kiderüljön: a kultúra színhelyei nem az esetleges anyagi támogatás miatt léteznek, hanem miattunk, akik csináljuk ezeket!
"- mondta az egyik szervező.


A BANÁN már a '90-es években legenda volt. Alkotóműhelyek befogadója, az 1996-os Magyar Narancs „Év legjobb Budapesti Klubja" szavazás nyertese, több száz embert vonzó koncert- és színházi helyszín és helyi klubok otthona egyszerre. A BANÁN arculatába így nemcsak a kortárs kultúra népszerűsítése fért bele, hanem a hagyományos értelemben vett klubélet is: az esti Kispál-koncert tökéletesen megfért a napközben összegyűlő bélyeggyűjtőkkel, galambászokkal, nyugdíjas- vagy zsonglőrklubbal.


Ezt a sokszínűséget hozzák most vissza a szervezők egy napra, azoknak, akik ott voltak és jól érezték magukat vagy akár csak hallottak a helyről.


Az egésznapos fesztiválon sokan fellépnek azok közül, akiknek a hőskorban így vagy úgy közük volt a csillaghegyi klubhoz: a Szárnyak Színháza, a Prológus (Uray Színház), a TAN.GR.A.M/Banán Kommandó és a Rátkai Márton Zenés Műhely. Ezek egymástól különböző stílusú és profilú színházi közösségek, amik annak idején az intézmény falai között találtak otthonra.


A BANÁN KLUBra jellemző összművészeti fesztiválok mintájára a május 5-i rendezvény délelőttjén lesz kézművesfoglalkozás, drámajáték Uhrin Csabával, Gágogó koncert gyerekeknek és baba-mama mozgásworkshop, melyet Kálmán Ferenc tart. Délután tiszteletét teszi Tarzan-Zéró, Karafiáth Orsolya költő és Kormos Ferenc performer. Felelevenítve a hajdani Narancs Akadémiát (illetve BANÁN Szabadegyetemet), a szervezők kerekasztal-beszélgetésre hívnak intézményfenntartókat és - üzemeltetőket, hogy megvitassák hogyan változott a kultúra finanszírozása az elmúlt két évtizedben, születtek-e az államin kívüli egyéb finanszírozási ötletek. A beszélgetés résztvevői: Derdák András - a BANÁN KLUB alapítója, a Millenáris és a Párizsi Magyar Intézet volt igazgatója, Kitzinger Dávid - a Neumann-ház volt igazgatója, az Artisjus Jogvédő IRODA osztályvezetője, L. Simon László - az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke - az N.K.A. bizottsági elnöke, Magács László - rendező, a Merlin Színház igazgatója, Szabó György - a Trafó alapító igazgatója. Moderál és belebeszél: Gerendai Károly a Sziget Kft. ügyvezetője. De hogy ne csak a profik gyakorolják a disputát, Csepregi Erzsébet vezetésével a kamaszok és szüleik is belekóstolhatnak a vita művészetébe.


Az estét a BANÁN házi zenészei és kedvenc korabeli klubzenekarok jegyzik. Lesz Soma és Lőrincz Gyuri, Makám, ef.Zámbó, Satöbbi, Beshodrom és Söndörgő, újra színpadon a Tin-Tin Quintet, a Laokoón Csoport és sokan mások, akik hozzátartoztak a BANÁNhoz. A koncertek után a lemezjátszón a Klub két házi dj-je DJ RUN aka Marcipán és DJ Publo osztoznak. (Publo aka Horn Pál a BANÁN egykori polgári szolgálatosa, a Publo Hunny zenekar frontembere volt.)


Az egész napos program része egy a Budapesten „Menekülés a rövidfilmbe" címmel bemutatott filmválogatás. Ez egy nemzetközi retropspektív összeállítás, a franciaországi clermont-ferrand-i nemzetközi rövidfilmfesztivál anyagából.


A májusi fesztiválon Banán Skanzen néven egynapos kiállítás lesz a BANÁN KLUBról szóló egykori plakátokból, műsorfüzetekből, archív videókból és egyéb összegyűjtött ereklyékből.


A fesztiválra a belépés díjtalan!
Minden fellépő, animátor és szervező a Klub iránt érzett elkötelezettségből ingyen vállalta a közreműködést.


Május 5-én, szombaton egy napra újra megelevenedik a legenda.
BANÁN KLUB - Ha ott voltál, itt leszel!


 

 

Szólj hozzá!


A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a visszaélésekre

A Zeneakadémia is figyelmezteti a jegyvásárlókat a...

Már mi is jeleztük, hogy egyre több áldozata van az átverős jegyárusító oldalaknak. Most a zeneakadméa adott ki egy közleményt ezzel kapcsolatban.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Az opera szórakoztatóbb változata – UPeramesék Papagénóval Újpesten

Az opera manapság nem az a műfaj, amit önként választanak a fiatalok kellemes időtöltés céljából, pedig ugyanolyan szórakoztató is lehet, mint bármely más gyermekeknek szánt darab. Hábetler András operaénekes, rendező, a Magyar Állami Operaház gyermek és ifjúsági műsorai és a Budapesti Fesztiválzenekar nagy sikerű...

Andrea Bocelli állandó karmesterével Budapestre érkezik az IL VOLO!

A klasszikus és pop-zene határait feszegető, világszerte népszerű három fiatal olasz énekes alkotta trió koncertjét végre a hazai közönség is élőben élvezheti: az együttes 2018. december 10-én a Papp László Sportarénában lép fel.

Elárverezik Frank Sinatra hagyatékának egy részét

Elárverezik a két évtizede elhunyt Frank Sinatra és tavaly eltávozott felesége, Barbara hagyatékának egy részét, köztük filmes forgatókönyveket és ékszereket a jövő hónapban New Yorkban – tudtuk meg a Hirado.hu-tól.

1968-2018: Elvis-ünnep lesz Budapesten

Azt mindjárt leírjuk bővebben, mi történt 1968-ban, 2018-ban, közelebbről: november 17-én bazinagy Elvis-buli lesz este héttől a Liget Clubban.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek