Egy napra újra BANÁN!

2012/05/02  ·   Archívum   ·  koncert.hu

A rendszerváltást követő években sok fontos kulturális kezdeményezés indult: a Narancs, a Sziget, a Pesti Est... és a BANÁN. Van, amelyik túlélt, van, amelyik megváltozott, és van, amelyikre már csak emlékezni lehet. De ki tudja, mely zsarátnokból támad ismét lelket és testet melengető tűz... Május 5-én egy napra újra életre kel az Erzsébet téri Akváriumban a BANÁN KLUB, amely a kilencvenes években Budapest jellegzetes, sajátos arculatú helye volt.

Egy napra újra BANÁN!

A BANÁN, a belvárosi szórakozóhelyekkel versenyre kelve a III. kerületben, Csillaghegyen hozott létre összművészeti kulturális centrumot az MSZMP III/8-as pártirodájának 600 négyzetméteres épületében. A kezdetek kezdetétől sok nemzetközi (főleg francia) kapcsolattal, állandóan a túlélésért küzdve. A BANÁN 1994 óta jelen volt a Diákszigeten is - ahol a jazz-színpadok programját szervezte - kezdeményezője és életre hívója volt az Euroconnections koncertsorozatnak, a Mechwart ligeti fesztiváloknak és a Zene Ünnepének.


"A BANÁN KLUB olyan hely volt, ahol szinte sose volt pénz, de ahol ez nem is igazán számított. Fontos, hogy 20 év után ezt a fesztivált sem a pénz motiválja. A fellépőknek és a szervezőknek, közönségnek és barátoknak ott és akkor jó volt együtt. Most, húsz év múlva, azért jön létre a fesztivál, hogy ismét kiderüljön: a kultúra színhelyei nem az esetleges anyagi támogatás miatt léteznek, hanem miattunk, akik csináljuk ezeket!
"- mondta az egyik szervező.


A BANÁN már a '90-es években legenda volt. Alkotóműhelyek befogadója, az 1996-os Magyar Narancs „Év legjobb Budapesti Klubja" szavazás nyertese, több száz embert vonzó koncert- és színházi helyszín és helyi klubok otthona egyszerre. A BANÁN arculatába így nemcsak a kortárs kultúra népszerűsítése fért bele, hanem a hagyományos értelemben vett klubélet is: az esti Kispál-koncert tökéletesen megfért a napközben összegyűlő bélyeggyűjtőkkel, galambászokkal, nyugdíjas- vagy zsonglőrklubbal.


Ezt a sokszínűséget hozzák most vissza a szervezők egy napra, azoknak, akik ott voltak és jól érezték magukat vagy akár csak hallottak a helyről.


Az egésznapos fesztiválon sokan fellépnek azok közül, akiknek a hőskorban így vagy úgy közük volt a csillaghegyi klubhoz: a Szárnyak Színháza, a Prológus (Uray Színház), a TAN.GR.A.M/Banán Kommandó és a Rátkai Márton Zenés Műhely. Ezek egymástól különböző stílusú és profilú színházi közösségek, amik annak idején az intézmény falai között találtak otthonra.


A BANÁN KLUBra jellemző összművészeti fesztiválok mintájára a május 5-i rendezvény délelőttjén lesz kézművesfoglalkozás, drámajáték Uhrin Csabával, Gágogó koncert gyerekeknek és baba-mama mozgásworkshop, melyet Kálmán Ferenc tart. Délután tiszteletét teszi Tarzan-Zéró, Karafiáth Orsolya költő és Kormos Ferenc performer. Felelevenítve a hajdani Narancs Akadémiát (illetve BANÁN Szabadegyetemet), a szervezők kerekasztal-beszélgetésre hívnak intézményfenntartókat és - üzemeltetőket, hogy megvitassák hogyan változott a kultúra finanszírozása az elmúlt két évtizedben, születtek-e az államin kívüli egyéb finanszírozási ötletek. A beszélgetés résztvevői: Derdák András - a BANÁN KLUB alapítója, a Millenáris és a Párizsi Magyar Intézet volt igazgatója, Kitzinger Dávid - a Neumann-ház volt igazgatója, az Artisjus Jogvédő IRODA osztályvezetője, L. Simon László - az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke - az N.K.A. bizottsági elnöke, Magács László - rendező, a Merlin Színház igazgatója, Szabó György - a Trafó alapító igazgatója. Moderál és belebeszél: Gerendai Károly a Sziget Kft. ügyvezetője. De hogy ne csak a profik gyakorolják a disputát, Csepregi Erzsébet vezetésével a kamaszok és szüleik is belekóstolhatnak a vita művészetébe.


Az estét a BANÁN házi zenészei és kedvenc korabeli klubzenekarok jegyzik. Lesz Soma és Lőrincz Gyuri, Makám, ef.Zámbó, Satöbbi, Beshodrom és Söndörgő, újra színpadon a Tin-Tin Quintet, a Laokoón Csoport és sokan mások, akik hozzátartoztak a BANÁNhoz. A koncertek után a lemezjátszón a Klub két házi dj-je DJ RUN aka Marcipán és DJ Publo osztoznak. (Publo aka Horn Pál a BANÁN egykori polgári szolgálatosa, a Publo Hunny zenekar frontembere volt.)


Az egész napos program része egy a Budapesten „Menekülés a rövidfilmbe" címmel bemutatott filmválogatás. Ez egy nemzetközi retropspektív összeállítás, a franciaországi clermont-ferrand-i nemzetközi rövidfilmfesztivál anyagából.


A májusi fesztiválon Banán Skanzen néven egynapos kiállítás lesz a BANÁN KLUBról szóló egykori plakátokból, műsorfüzetekből, archív videókból és egyéb összegyűjtött ereklyékből.


A fesztiválra a belépés díjtalan!
Minden fellépő, animátor és szervező a Klub iránt érzett elkötelezettségből ingyen vállalta a közreműködést.


Május 5-én, szombaton egy napra újra megelevenedik a legenda.
BANÁN KLUB - Ha ott voltál, itt leszel!


 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek