Év koncertje - szavazás

Egy napra újra BANÁN!

2012. május 02.  ·   Archívum   ·  koncert.hu

A rendszerváltást követő években sok fontos kulturális kezdeményezés indult: a Narancs, a Sziget, a Pesti Est... és a BANÁN. Van, amelyik túlélt, van, amelyik megváltozott, és van, amelyikre már csak emlékezni lehet. De ki tudja, mely zsarátnokból támad ismét lelket és testet melengető tűz... Május 5-én egy napra újra életre kel az Erzsébet téri Akváriumban a BANÁN KLUB, amely a kilencvenes években Budapest jellegzetes, sajátos arculatú helye volt.

Egy napra újra BANÁN!

A BANÁN, a belvárosi szórakozóhelyekkel versenyre kelve a III. kerületben, Csillaghegyen hozott létre összművészeti kulturális centrumot az MSZMP III/8-as pártirodájának 600 négyzetméteres épületében. A kezdetek kezdetétől sok nemzetközi (főleg francia) kapcsolattal, állandóan a túlélésért küzdve. A BANÁN 1994 óta jelen volt a Diákszigeten is - ahol a jazz-színpadok programját szervezte - kezdeményezője és életre hívója volt az Euroconnections koncertsorozatnak, a Mechwart ligeti fesztiváloknak és a Zene Ünnepének.


"A BANÁN KLUB olyan hely volt, ahol szinte sose volt pénz, de ahol ez nem is igazán számított. Fontos, hogy 20 év után ezt a fesztivált sem a pénz motiválja. A fellépőknek és a szervezőknek, közönségnek és barátoknak ott és akkor jó volt együtt. Most, húsz év múlva, azért jön létre a fesztivál, hogy ismét kiderüljön: a kultúra színhelyei nem az esetleges anyagi támogatás miatt léteznek, hanem miattunk, akik csináljuk ezeket!
"- mondta az egyik szervező.


A BANÁN már a '90-es években legenda volt. Alkotóműhelyek befogadója, az 1996-os Magyar Narancs „Év legjobb Budapesti Klubja" szavazás nyertese, több száz embert vonzó koncert- és színházi helyszín és helyi klubok otthona egyszerre. A BANÁN arculatába így nemcsak a kortárs kultúra népszerűsítése fért bele, hanem a hagyományos értelemben vett klubélet is: az esti Kispál-koncert tökéletesen megfért a napközben összegyűlő bélyeggyűjtőkkel, galambászokkal, nyugdíjas- vagy zsonglőrklubbal.


Ezt a sokszínűséget hozzák most vissza a szervezők egy napra, azoknak, akik ott voltak és jól érezték magukat vagy akár csak hallottak a helyről.


Az egésznapos fesztiválon sokan fellépnek azok közül, akiknek a hőskorban így vagy úgy közük volt a csillaghegyi klubhoz: a Szárnyak Színháza, a Prológus (Uray Színház), a TAN.GR.A.M/Banán Kommandó és a Rátkai Márton Zenés Műhely. Ezek egymástól különböző stílusú és profilú színházi közösségek, amik annak idején az intézmény falai között találtak otthonra.


A BANÁN KLUBra jellemző összművészeti fesztiválok mintájára a május 5-i rendezvény délelőttjén lesz kézművesfoglalkozás, drámajáték Uhrin Csabával, Gágogó koncert gyerekeknek és baba-mama mozgásworkshop, melyet Kálmán Ferenc tart. Délután tiszteletét teszi Tarzan-Zéró, Karafiáth Orsolya költő és Kormos Ferenc performer. Felelevenítve a hajdani Narancs Akadémiát (illetve BANÁN Szabadegyetemet), a szervezők kerekasztal-beszélgetésre hívnak intézményfenntartókat és - üzemeltetőket, hogy megvitassák hogyan változott a kultúra finanszírozása az elmúlt két évtizedben, születtek-e az államin kívüli egyéb finanszírozási ötletek. A beszélgetés résztvevői: Derdák András - a BANÁN KLUB alapítója, a Millenáris és a Párizsi Magyar Intézet volt igazgatója, Kitzinger Dávid - a Neumann-ház volt igazgatója, az Artisjus Jogvédő IRODA osztályvezetője, L. Simon László - az Országgyűlés Kulturális és Sajtóbizottságának elnöke - az N.K.A. bizottsági elnöke, Magács László - rendező, a Merlin Színház igazgatója, Szabó György - a Trafó alapító igazgatója. Moderál és belebeszél: Gerendai Károly a Sziget Kft. ügyvezetője. De hogy ne csak a profik gyakorolják a disputát, Csepregi Erzsébet vezetésével a kamaszok és szüleik is belekóstolhatnak a vita művészetébe.


Az estét a BANÁN házi zenészei és kedvenc korabeli klubzenekarok jegyzik. Lesz Soma és Lőrincz Gyuri, Makám, ef.Zámbó, Satöbbi, Beshodrom és Söndörgő, újra színpadon a Tin-Tin Quintet, a Laokoón Csoport és sokan mások, akik hozzátartoztak a BANÁNhoz. A koncertek után a lemezjátszón a Klub két házi dj-je DJ RUN aka Marcipán és DJ Publo osztoznak. (Publo aka Horn Pál a BANÁN egykori polgári szolgálatosa, a Publo Hunny zenekar frontembere volt.)


Az egész napos program része egy a Budapesten „Menekülés a rövidfilmbe" címmel bemutatott filmválogatás. Ez egy nemzetközi retropspektív összeállítás, a franciaországi clermont-ferrand-i nemzetközi rövidfilmfesztivál anyagából.


A májusi fesztiválon Banán Skanzen néven egynapos kiállítás lesz a BANÁN KLUBról szóló egykori plakátokból, műsorfüzetekből, archív videókból és egyéb összegyűjtött ereklyékből.


A fesztiválra a belépés díjtalan!
Minden fellépő, animátor és szervező a Klub iránt érzett elkötelezettségből ingyen vállalta a közreműködést.


Május 5-én, szombaton egy napra újra megelevenedik a legenda.
BANÁN KLUB - Ha ott voltál, itt leszel!


 

 

Szólj hozzá!


Curtis befejezte a méregtelenítést

Curtis befejezte a méregtelenítést

Próbálunk visszalapozni a cikkeink köztt... Curtis...Curtis... Megvan: január 7-én adtunk arról hírt, hogy az utóbbi időben inkább csak a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és különféle előadások is. Külföldi sztárvendégként pedig érkezik Bonnie Tyler!

A Belau melegíti be a közönséget Mike Shinoda előtt az Arénában

Alig egy hónap múlva, március 12-én érkezik szólóprojektjével a Linkin Park egyik frontembere, Mike Shinoda az Arénába. Most már az is biztos, hogy felvezetésként a Belau csapat fogja szórakoztatni a közönséget.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek