Jön, jön, jön: Sting az Arénában!

2012. május 23.  ·   Archívum   ·  koncert.hu

Alig pár hét, és Gordon Matthew Thomas Sumner ismét Magyarországra jön! Hogy ez így nem mond nekünk semmit? Ez csak azért lehet, mert az említett hosszúnevű urat világszerte STING-ként ismerik. Ő pedig visszatért basszusgitárjához, és a nagyzenekari kíséretet korábbi rockos háttérbandájára cserélte, hogy szólópályafutásának 25. évfordulója alkalmából ismét megörvendeztesse rajongóit legnagyobb slágereivel.

Jön, jön, jön: Sting az Arénában!

Valószínűleg senki nem mondaná meg, hogy a brit zenész-énekes-dalszövegíró, színész és aktivista már 61 éves... Pedig az életrajzi adatok nem hazudnak: Wallsendben született, Anglia északi részén, Ernest Sumner és Audry Cowell legidősebb gyermekeként. Három testvére van: Philip, Angela és Anita. Édesapja beszámolói szerint Gordon gyakran segített neki már hétéves korától, kora reggelenként tejet szállítottak ki. Sting katolikus nevelést kapott és a Szent Cuthbert Gimnáziumba járt Newcastle-upon-Tyne-ban. Elkezdte a warwicki egyetemet is, de egy év után otthagyta, a zene ugyanis sokkal jobban érdekelte a tanulásnál. Ebben az időszakban rendszeresen járt klubokba, minden stílusban szívesen hallgatott zenészeket, kedvencei Jack Bruce és Jimi Hendrix voltak, akik későbbi stílusát is befolyásolták.


Közben dolgozott kalauzként, építőmunkásként, volt adóhivatali alkalmazott, de még egy mirelitüzemben is munkálkodott, arról nem szól a fáma, miként... Később beiratkozott a helyi tanítóképző főiskolára, amit 1974-ben el is végzett, majd két évig a Szent Pál iskolában tanított Cramlingtonban, egy kis bányászfaluban. Állítólag az itteni tapasztalatok inspirálták két The Police sláger: a Don't Stand So Close To Me és a Roxanne megírására.1977 januárjában Sting Newcastle-ből Londonba költözött, és nem sokkal később Stewart Copeland-del és Henri Padovanival - akit később Andy Summers váltott fel - közösen megalapították a The Police zenekart. 1978 és 1983 között öt slágerlistás albumuk jelent meg és hat Grammy-díjat nyertek el. Ugyan igazán sohasem váltak szét, utolsó albumuk megjelenése után azonban megegyeztek abban, hogy mindannyian a szólókarrierjükre koncentrálnak.


Sting szólistaként már a kezdetektől óriási sikereket ért el, közel 100 millió eladott album, 10 Grammy-díj és számtalan elismerés fémjelzi munkásságát. Tucatnyi hangszeren játszik: láthattunk már a kezében gitárt, basszusgitárt, bőgőt, mandolint, szaxofont, pánsípot, lantot, de jól zongorázik, és harmonikázik is. A 60-as években ifi-futóbajnok volt 100 yardon, ám miután csak a harmadik lett a nemzeti bajnokságon, feladta futókarrierjét. Police-os időszakában lelkes kocogó volt, és imádott szörfözni. Manapság inkább sakkozik, jógázik és szeret motorozni. Emellett lelkes futballszurkoló, minden jelentősebb meccset megnéz, legalább felvételről, ha teheti.


Június 26-án szerencsére nem lesz mérkőzés a foci EB-n, így a magyar közönség biztosan zavartalanul élvezheti majd Sting koncertjét az Arénában.


 

 

Szólj hozzá!


Felállt a Rock and Roll Hírességek Csarnokának 2019-es hadosztálya

Felállt a Rock and Roll Hírességek Csarnokának...

Lezárult a szavazás, és már nyilvánossá is vált, kik azok a szerencsések, akik 2019-ben ünnepélyes keretek közt kerülnek majd be a Rock & Roll...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Karácsonykor ismét Álomutazó – mesemusical Zsédával, Falusi Mariannal és Radics Gigivel

Az Álomutazó mesemusicalt először tavaly mutatták be a BOK csarnokban, akkor mintegy 50 ezer ember látta. A darab idén karácsonykor 10 alkalommal ismét színpadra kerül, de hamarosan megérkezik a boltok polcaira a csomagban megjelenő Álomutazó CD és a tavalyi nagy sikerű előadást tartalmazó DVD.

Pharell Williams már nem happy: jó sokat kell fizetnie plágiumért

Jó, nem egyedül, ketten állják az ötmilliós számlát: Robin Thicke-vel 1,4 milliárd forintnak megfelelő dollárt fizetnek egy hosszú idő után lezárult szerzői jogi perben, amely nagy sikerű számuk, a Blurred Lines miatt indult – számolt be róla a BBC News.

Hagyjátok énekelni! Toto Cutugno ismét Budapestre jön

75. születésnapja alkalmából 2019. április 27-én Toto Cutugno elhozza hozzánk utánozhatatlan varázsát, az olasz dalok által közvetített hamisítatlan mediterrán életérzést.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek