Jön, jön, jön: Sting az Arénában!

2012. május 23.  ·   Archívum   ·  koncert.hu

Alig pár hét, és Gordon Matthew Thomas Sumner ismét Magyarországra jön! Hogy ez így nem mond nekünk semmit? Ez csak azért lehet, mert az említett hosszúnevű urat világszerte STING-ként ismerik. Ő pedig visszatért basszusgitárjához, és a nagyzenekari kíséretet korábbi rockos háttérbandájára cserélte, hogy szólópályafutásának 25. évfordulója alkalmából ismét megörvendeztesse rajongóit legnagyobb slágereivel.

Jön, jön, jön: Sting az Arénában!

Valószínűleg senki nem mondaná meg, hogy a brit zenész-énekes-dalszövegíró, színész és aktivista már 61 éves... Pedig az életrajzi adatok nem hazudnak: Wallsendben született, Anglia északi részén, Ernest Sumner és Audry Cowell legidősebb gyermekeként. Három testvére van: Philip, Angela és Anita. Édesapja beszámolói szerint Gordon gyakran segített neki már hétéves korától, kora reggelenként tejet szállítottak ki. Sting katolikus nevelést kapott és a Szent Cuthbert Gimnáziumba járt Newcastle-upon-Tyne-ban. Elkezdte a warwicki egyetemet is, de egy év után otthagyta, a zene ugyanis sokkal jobban érdekelte a tanulásnál. Ebben az időszakban rendszeresen járt klubokba, minden stílusban szívesen hallgatott zenészeket, kedvencei Jack Bruce és Jimi Hendrix voltak, akik későbbi stílusát is befolyásolták.


Közben dolgozott kalauzként, építőmunkásként, volt adóhivatali alkalmazott, de még egy mirelitüzemben is munkálkodott, arról nem szól a fáma, miként... Később beiratkozott a helyi tanítóképző főiskolára, amit 1974-ben el is végzett, majd két évig a Szent Pál iskolában tanított Cramlingtonban, egy kis bányászfaluban. Állítólag az itteni tapasztalatok inspirálták két The Police sláger: a Don't Stand So Close To Me és a Roxanne megírására.1977 januárjában Sting Newcastle-ből Londonba költözött, és nem sokkal később Stewart Copeland-del és Henri Padovanival - akit később Andy Summers váltott fel - közösen megalapították a The Police zenekart. 1978 és 1983 között öt slágerlistás albumuk jelent meg és hat Grammy-díjat nyertek el. Ugyan igazán sohasem váltak szét, utolsó albumuk megjelenése után azonban megegyeztek abban, hogy mindannyian a szólókarrierjükre koncentrálnak.


Sting szólistaként már a kezdetektől óriási sikereket ért el, közel 100 millió eladott album, 10 Grammy-díj és számtalan elismerés fémjelzi munkásságát. Tucatnyi hangszeren játszik: láthattunk már a kezében gitárt, basszusgitárt, bőgőt, mandolint, szaxofont, pánsípot, lantot, de jól zongorázik, és harmonikázik is. A 60-as években ifi-futóbajnok volt 100 yardon, ám miután csak a harmadik lett a nemzeti bajnokságon, feladta futókarrierjét. Police-os időszakában lelkes kocogó volt, és imádott szörfözni. Manapság inkább sakkozik, jógázik és szeret motorozni. Emellett lelkes futballszurkoló, minden jelentősebb meccset megnéz, legalább felvételről, ha teheti.


Június 26-án szerencsére nem lesz mérkőzés a foci EB-n, így a magyar közönség biztosan zavartalanul élvezheti majd Sting koncertjét az Arénában.


 

 

Szólj hozzá!


Presser Gábor még soha nem írt egyetlen énekesre szabott színpadi estet: most megtörtént

Presser Gábor még soha nem írt egyetlen énekesre...

Voltam Ibojka címmel színpadi estet írt Oláh Ibolyának Presser Gábor. A zeneszerző, előadó műve egy CD melléklettel ellátott verseskönyvben...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Indul a Sztárban sztár hatodik évada – Gesztesi Károly és Pintér Tenya is versenybe száll

Már nem kell sokat várnunk arra, hogy újra a képernyő elé ültessen minket az egyik legszórakoztatóbb magyar showműsor, a Sztárban sztár, aminek hatodik évada október 14-től indul útjára.

Elmarad az Alan Parsons Project koncertje!

Az eddig megvásárolt jegyek mostantól visszaválthatók a tervezett koncert dátumaitól számított 30 napig.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek
Andrejszki Judit és...
Andrejszki Judit és...
Máramarossziget (Sighetu Marmației) 
Musica Profana koncert
Musica Profana koncert
Gernyeszeg (Gornești) 
CZF 2019 | Bárest
Ausztrál...
Ausztrál...
Budapest