Jön, jön, jön: Sting az Arénában!

2012. május 23.  ·   Archívum   ·  koncert.hu

Alig pár hét, és Gordon Matthew Thomas Sumner ismét Magyarországra jön! Hogy ez így nem mond nekünk semmit? Ez csak azért lehet, mert az említett hosszúnevű urat világszerte STING-ként ismerik. Ő pedig visszatért basszusgitárjához, és a nagyzenekari kíséretet korábbi rockos háttérbandájára cserélte, hogy szólópályafutásának 25. évfordulója alkalmából ismét megörvendeztesse rajongóit legnagyobb slágereivel.

Jön, jön, jön: Sting az Arénában!

Valószínűleg senki nem mondaná meg, hogy a brit zenész-énekes-dalszövegíró, színész és aktivista már 61 éves... Pedig az életrajzi adatok nem hazudnak: Wallsendben született, Anglia északi részén, Ernest Sumner és Audry Cowell legidősebb gyermekeként. Három testvére van: Philip, Angela és Anita. Édesapja beszámolói szerint Gordon gyakran segített neki már hétéves korától, kora reggelenként tejet szállítottak ki. Sting katolikus nevelést kapott és a Szent Cuthbert Gimnáziumba járt Newcastle-upon-Tyne-ban. Elkezdte a warwicki egyetemet is, de egy év után otthagyta, a zene ugyanis sokkal jobban érdekelte a tanulásnál. Ebben az időszakban rendszeresen járt klubokba, minden stílusban szívesen hallgatott zenészeket, kedvencei Jack Bruce és Jimi Hendrix voltak, akik későbbi stílusát is befolyásolták.


Közben dolgozott kalauzként, építőmunkásként, volt adóhivatali alkalmazott, de még egy mirelitüzemben is munkálkodott, arról nem szól a fáma, miként... Később beiratkozott a helyi tanítóképző főiskolára, amit 1974-ben el is végzett, majd két évig a Szent Pál iskolában tanított Cramlingtonban, egy kis bányászfaluban. Állítólag az itteni tapasztalatok inspirálták két The Police sláger: a Don't Stand So Close To Me és a Roxanne megírására.1977 januárjában Sting Newcastle-ből Londonba költözött, és nem sokkal később Stewart Copeland-del és Henri Padovanival - akit később Andy Summers váltott fel - közösen megalapították a The Police zenekart. 1978 és 1983 között öt slágerlistás albumuk jelent meg és hat Grammy-díjat nyertek el. Ugyan igazán sohasem váltak szét, utolsó albumuk megjelenése után azonban megegyeztek abban, hogy mindannyian a szólókarrierjükre koncentrálnak.


Sting szólistaként már a kezdetektől óriási sikereket ért el, közel 100 millió eladott album, 10 Grammy-díj és számtalan elismerés fémjelzi munkásságát. Tucatnyi hangszeren játszik: láthattunk már a kezében gitárt, basszusgitárt, bőgőt, mandolint, szaxofont, pánsípot, lantot, de jól zongorázik, és harmonikázik is. A 60-as években ifi-futóbajnok volt 100 yardon, ám miután csak a harmadik lett a nemzeti bajnokságon, feladta futókarrierjét. Police-os időszakában lelkes kocogó volt, és imádott szörfözni. Manapság inkább sakkozik, jógázik és szeret motorozni. Emellett lelkes futballszurkoló, minden jelentősebb meccset megnéz, legalább felvételről, ha teheti.


Június 26-án szerencsére nem lesz mérkőzés a foci EB-n, így a magyar közönség biztosan zavartalanul élvezheti majd Sting koncertjét az Arénában.


 

 

Szólj hozzá!


FEZEN: Van élet a koncerteken túl!

FEZEN: Van élet a koncerteken túl!

A Grammy-díjas Pitbull, a különleges turnéjával visszatérő Helloween, az örök fesztiválkedvenc The Prodigy és a nagy klasszikus Mr Big mellett...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Chris Cornell szobrot kap!

Az egykori Soundgarden- és Audioslave-frontember, Chris Cornell szobra a seattle-i Pop Kultúra Múzeumában kap majd helyet.

Az Avenged Sevenfold lemondta nyári turnéját!

Az észak-amerikai turnén a Three Days Grace és a Prophets of Rage kísérte volna el az együttest, de orvosi utasításra visszamondták a koncertsorozatot.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek