Ördögük van!

2012/07/06  ·   Archívum   ·  koncert.hu

A kecskeméti Pokol klub elnevezése ellen aláírást gyűjtött a közeli templom gyülekezete. De vajon mi lesz egy egész katlannyi ördöggel? Mert immáron tödik alkalommal költözik az Ördögkatlan Fesztivál Dél-Baranya három kis falujába: augusztus 1-5-ig Nagyharsányba, Kisharsányba és Palkonyába várják a szervezők az igényes művészetek kedvelőit. Az idei díszvendégek: Beck Zoltán a 30Y-ból, Rutkai Bori, Pintér Béla és Társulata és Böröcz András. A programsorozat kiemelt díszvendége Franciaország - többek között egy francia cirkuszszínházzal, a Galapiat Cirque-kel -, és a Felvidék, megannyi határon túli fellépővel.

Ördögük van!


A díszvendégek egész héten át itt időznek, felbukkannak a Katlan különböző pontjain, és a legfurcsább helyzetekben találkozhatunk velük: Beck Zoli kézi pólógyárat indít a 30Y-nal, úgyhogy aki a zenekar-tagok kedvenc költőinek szitanyomatát szeretné magán viselni, hozzon póló(ka)t! A 30Y frontembere a Szentkétség és Szentháromság tagjaként pedig modern irodalmi és rockzenés szövetséget alakít Háy Jánossal és Sissoval. Rutkai Bori nem csak Vacka dalokat énekel, de fest, mesél és főz is közben - méghozzá traktoros tapasokat. Pintér Béláék két előadással költöznek le: a számos fesztiváldíjat nyert Szutyokkal és az idei évad egyik legszellemesebb alkotásával, a Kaisers TV, Ungarnnal. A cirkuszszínház sátrán kívül francia utcai bohócok és zenészek cikáznak majd a három falu között, és össze-vissza kavarják a tárgyak megszokott rendjét. A Felvidékről pedig nem csak kiállítás, előadás, koncert, de „Beugró" is érkezik.


A fesztivált hagyományszerűen a nagyharsányi focipályán a Quimby nyitja és a Kiscsillag zárja. A kettő között olyan fellépőkkel találkozhatnak a felszabadultan bulizni vágyók, mint Franciaországból érkező fúziós rézbanda, a Wombo Orchestra, a Gran Kino (akik vetítéssel egybekötött koncertet adnak, melynek témája az 1989-es év) és a Les Touffes Krétiennes, akik a Besh o droMmal közösen tartanak egy fergeteges 10. születésnapi koncertet. Olaszországból érkezik a folk-rock banda, a La Tresca, a hazai pályáról Péterfy Bori, a Specko Jedno és a Kistehén Melankólikusok jelzik a zenei paletta sokszínűségét, és nem feledkezhetünk meg a Katlanba különleges meglepetésekkel készülő pécsi kötődésű zenekarokról: a Punnany Massifról, a Psycho Mutantsról és természetesen a 30Y-ról sem!


A komolyzene kedvelői bizonyára örömüket lelik majd a kisharsányi templomban a fesztivál ideje alatt felavatott orgonában, hiszen számos koncert kötődik majd hozzá. De Dinyés Dániel és négy operaénekes segítségével Mozart néhány híres művének tájait is bebarangolhatjuk a Mozart-operakalauzzal. A klasszikus zene iránt érdeklődők találkozhatnak többek között a Dolce hegedűegyüttessel, Várdai Istvánnal és Baráti Kristóffal vagy Ágoston Béla és Mizsei Zoltán csudás dudáival.


Persze a jazz-rajongók, a világ- és népzenét kedvelők is találhatnak finomságokat: Dresch Mihály Palkonyán tart lemezbemutatót, Sárik Péter és Berki Tamás, valamint Juhász Gábor és Gyémánt Bálint a Vylyan Terasz festői környezetében koncerteznek, a Kovács Udvarházban pedig a Geröly Jazzműhely zzajong (sic!). Itt lesznek a Romungro fiúk, Kanizsa csillagai, Ferenczi György, Lajkó Félix, valamint a brit Songlines által is elismert Rendhagyó Prímástalálkozónak is helyet ad a fesztivál.


A települések tornatermeiben, faluházaiban az idei színházi évad kiemelkedő alkotásai várják a nézőket, lehet kőszínház vagy független, lényeg a minőség. A fesztiválon jelen lesz az őszinte és húsbavágó kérdéseket felvető East Balkán a Bárkáról, Albert Camus: A pestisének számtalan sorsát Hegedűs D. Géza jeleníti meg egy személyben - megannyi arccal. Két kisebb, ám annál meghatározóbb független társulat előadásainak ad helyszínt a hangulatos Szoborpark és a palkonyai faluház. Előbbiben a Caligula helytartóját, utóbbiban a Vakságot tekinthetik meg, akik eljönnek - és beférnek. A függetlenek, kisebb társulatok, csoportosulások mellett a jövő nemzedéke is felbukkan: Szentesről, Kaposvárról, Pécsről és Pestről gimnazisták, egyetemisták, színisek és bölcsészek gyűlnek össze egy helyen: a Katlanban. A fesztivál a kaposvári Csiky Gergely Színházzal közösen egy saját produkciót is létrehoz, méghozzá egy ősbemutatót: Petőfi vígeposzához, A helység kalapácsához Ferenczi György írt népi bluest, és Szabó Máté rendezi bele egy buszba Fejenagyot és a Kocsmárosnét. Az örökzöld produkciót, a Mulatságot pedig a franciák Kisharsányban felállított cirkuszi sátrába viszi Kapa, Pepe és Rémusz - mert Mulatság nélkül nincsen Katlan. Ahogyan a frenetikus BuszSzínház nélkül sem, mert Scherer Pepéék a falvak közt közlekedő Katlanbuszon sem hagyják nyugodni az ártatlan utazókat.


Hagit Yakira
tánc-workshopot tart kicsiknek és nagyoknak, míg a Mediawave-esek elfoglalják Kisharsányt. Filmes és fotós táboruk résztvevői helyi témákat keresnek, esténként pedig a tábortűznél a slam poetry rapper-költői ropogtatják a rímeket. A Kády-műhely gyerekeknek tart képzőművészeti és filmes foglalkozásokat, Karádi Marika néni pedig hímzést tanít. De lesz főzőverseny is: édes és sós, lehet kóstolni és nevezni is.


Ahogy megszoktuk, temérdek családi programmal is várja a piciket és kicsiket, no meg a játékkedvüket és kíváncsiságukat megőrző nagyobbakat is a Katlan. Többek között Halász Judit, a Bóbita Bábszínház, a Hepp Trupp, Korpás Éva, a Kolompos együttes, Vackáék és a MárkusZínház gondoskodik a gyerkőcök szórakoztatásáról.


Nem vagyunk normálisak
- a fesztivál fővédnöke, Törőcsik Mari mondta az Ördögkatlan szervezőiről. Szavai a Katlan védjegyévé lettek. Mert erre a pár napra a fesztiválozók felfüggesztik a normális tempót, és valóban időt töltenek egymással és magukkal, valódi párbeszédek alakulnak ki köztük, fűben heverve hallgatnak jó zenéket, és kortyolnak hozzá jó borokat, és még az is előfordul, hogy őszintén rámosolyognak egymásra. Erre az öt napra nem normálisak a katlanozók, hanem - a szervezők reményei szerint - jobbak, szebbek a hétköznap normálisnak nevezett önmaguknál. Ehhez adottak a körülmények: a táj Toszkánát idéző szépsége és a minőségi programok színes kavalkádja. A fesztivál másik fővédnöke, Cseh Tamás emlékét idén is megidézi a Katlan: beszélgetésekkel és vetítésekkel lesz jelen a Cseh Tamás Archívum.

Hasznos infók:
A MÁV fesztivál-karszalaggal 30% kedvezményt ad az oda utazóknak! Pécsig kell eljutni, és onnan busszal Nagyharsányba.
De: közlekednek fesztiválbuszok is (a pesti IC-érkezésekhez igazítva), a három falu között is egész nap járnak a Katlan-buszok, és minden éjszaka az utolsó koncert után megy vissza busz Pécsre Villány, Siklós és Harkány érintésével.

Szállás: házaknál lehet a környező településeken, vagy Pécsett. De aki szeretne és tud kulturált körülmények között sátorozni: 600/fő/éjszaka árért megteheti Nagyharsányban a focipályán és Kisharsányban is. Tusoló, mobilwc, minden van.




A programról bővebben a fesztivál honlapján, a www.ordogkatlan.hu-n olvashattok.


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek